L’escriptor calafellenc Albert Pijuan guanya el 30è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler

Avatar
15/06/2020 - 20:00h

S’ha imposat a 114 obres amb ‘Tsunami’ i la publicarà Angle Editorial el setembre

L’escriptor calafellenc Albert Pijuan ha guanyat el 30è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler amb l’obra ‘Tsunami’, que s’ha imposat als 114 títols presentats. El jurat d’aquest premi especialment concorregut, atès que bona part dels certamens no superen la mitjana d’una cinquantena d’obres originals, ha destacat “l’ambició” i el “control” del ritme narratiu de la novel·la que publicarà a principis de setembre Angle Editorial, dins la col·lecció ‘Narratives’.

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona, entre els quals també hi ha el Premi-beca de traducció Vidal Alcover i el de narrativa curta per internet Tinet, han estat marcats enguany per l’emergència sanitària del coronavirus.

La gala de lliurament, prevista per al 16 de maig, es va haver d’ajornar i, finalment, aquest cap de setmana s’han fet públics els guanyadors a través d’un programa de televisió produït per TAC 12. La lectura del veredicte també es va retransmetre per altres canals de la Xarxa de comunicació local de Catalunya i en ‘streaming’ per Internet.

Amb tot, l’organització té previst celebrar un acte d’entrega dels guardons més endavant, que es faria molt probablement al novembre. Malgrat els canvis en la comunicació pública dels veredictes i del lliurament dels premis, els responsables del certamen han assegurat que la pandèmia no ha afectat el procés de selecció.

“Ha estat una alegria enorme”

El 30è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler està dotat amb 21.000 euros i l’escriptor calafellenc Albert Pijuan ha explicat que l’obra ‘Tsunami’ se centra en la història d’una nissaga de propietaris d’hotels. En concret, és el relat de tres cosins que pateixen complicacions i el retorn de fantasmes del passat. “L’origen -de la novel·la- era fer aquest símil entre l’onatge i el temps amb aquests pics d’intensitat que serien els tsunamis”, ha detallat Pijuan tot just fer-se públic el premi.

Per l’autor calafellenc, ha estat una “alegria enorme” i una sorpresa aconseguir el guardó. “Feia molts anys que no guanyava cap premi i no n’havia guanyat mai cap amb un llibre de narrativa”, ha expressat. Pijuan ha admès que el guardó té “una càrrega simbòlica molt grossa” perquè, recorda, el primer que va rebre va ser un premi de contes de joves.

En una conversa mantinguda aquest dilluns amb el 3d8, Albert Pijuan, que havia estat regidor de l’Ajuntament de Calafell per la CUP a l’anterior legislatura 2015-2019, s’ha mostrat molt satisfet pel premi perquè, entre d’altres coses, “el publica una editorial molt bona i el jurat és molt transparent i té tot el que ha de tenir un bon premi”.

“És un honor guanyar una edició tant disputada i, a més, aquest premi em permetrà de poder arribar a lectors nous. Fins ara havia fet coses més arriscades i l’etiqueta del premi em pot fer augmentar els lectors”, afegeix Albert Pijuan.

D’altra banda, l’escriptor calafellenc amb una llarga trajectòria narrativa, obres de teatre i també conegut per diverses feines de traducció de l’anglès al català comenta que la important dotació econòmica del Premi Pin i Soler li donarà l’estabilitat i tranquil·litat per continuar escrivint.

Pel que fa a ‘Tsunami’, Pijuan ha comentat al 3d8 que “vaig començar la novel·la fa uns tres anys a partir de la confluència de vàries idees. Si (la novel·la) ‘El franctirador’ era una novel·la ambientada a l’hivern, aquesta passa en un estiu perpetuo, entre Sri-Lanka i Mèxic, amb uns protagonistes que són hotelers de la Costa Daurada”. La trama de l’obra transcorre en 20 anys, per bé que “se centra en 3 dies de tres etapes diferents”.

“L’estil de ‘Tsunami’, amb personatges de classe molt alta, és molt diferent del que havia fet”, diu també Albert Pijuan, que -a més de l’obra que sortirà al mercat el setembre- espera publicar abans de final d’any una nova traducció literària i el mes que ve ja començarà a escriure una altra novel·la.

PUBLICITAT

Com apuntàvem, al 30è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler s’hi van presentar 114 obres originals amb un nivell “elevat”, segons el jurat, que ha escollit ‘Tsunami’ per majoria simple entre les diverses finalistes. El veredicte ha remarcat “l’ambició de l’obra, la voluntat d’estil de l’autor i el control del ritme narratiu de la novel·la”.

L’organització dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona està “molt satisfeta” amb l’edició d’enguany, així com amb l’evolució de les darreres edicions. En aquest sentit, ha destacat que registren “contínuament una alta participació”, i això és degut, segons les enquestes fetes als participants, per la reputació del premi, les dotacions econòmiques, el prestigi de les editorials i del jurat i la transparència i claredat del procés de selecció.

A la vegada, els organitzadors han assenyalat el fet que l’edat mitjana dels tres guardonats no arribi a 30 anys, tant en aquesta edició com en la passada. Tot i això, han indicat que els guanyadors del Premi Pin i Soler i del Vidal Alcover tenen una trajectòria “prou” consolidada.

Per la seva banda, l’alcalde Tarragona, Pau Ricomà, ha afirmat que és molt important per la ciutat tenir uns premis literaris “tan consolidats com aquests”. “És una vinculació molt clara de la ciutat amb la llengua i la cultura catalana i un compromís que evidentment hem de seguir potenciant perquè ens referma al país com un referent”, ha subratllat Ricomà.

El batlle també ha felicitat els premiats i totes les persones que fan possible cada any el certamen literari. “Hem passat moments molt complicats, que segurament no s’hauran acabat, però la societat n’és conscient de la importància del llibre i segur que farà que aquest sector tiri endavant”, ha conclòs l’alcalde tarragoní.

També et pot interessar

Comentaris