La Generalitat demana que Barcelona i Lleida passin a la fase 3 abans del cap de setmana

La restricció de mobilitat municipal durant els caps de setmana continuarà vigent més dies del previst
15/06/2020 - 10:15h

El Procicat aprovarà aquest dilluns que els territoris en fase 2 no hagin d’esperar per fer un pas endavant, cosa que implica l’Alt Penedès-Cunit i Garraf

La Generalitat demanarà que les regions sanitàries de Barcelona i Lleida passin a la fase tres la setmana que ve, cosa que implicaria, doncs, que Alt Penedès-Cunit i el Garraf també ho fessin. Segons han explicat fonts de Presidència, aquest dilluns se celebrarà una reunió del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (Procicat) que aprovarà que les dues zones canviïn de fase i no hagin d’esperar set dies més i ho sol·licitarà al Ministeri de Sanitat. El Govern ha pres la decisió després que divendres Salut ja avancés que farien la petició perquè les zones passessin a la tercera etapa abans del cap de setmana si l’evolució de la pandèmia era l'”esperada”.

Fonts de Presidència han explicat que un cop aprovat aquest dilluns, esperen que es pugui fer efectiu el proper dimecres o dijous. Les mateixes fonts han indicat que quan estigui decretada la fase 3 a tot el país, el cap del Govern procedirà a tancar “immediatament” la fase i donant pas a la “nova normalitat” regulada pel Procicat i el Govern.

De fet, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat la reunió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els líders autonòmics per reclamar que tot el país estigui a la tercera fase i s’acabi, “a la pràctica”, l’estat d’alarma. Si això passa, Torra ha argumentat que s’entrarà en un “temps excepcional”. Ha descartat dir-ne “nova normalitat” per no tornar a “velles normalitats” sinó a “nous futurs”. Torra ha tornat a lamentar l’estat d’alarma “centralista” i “centralitzador” i ha dit que no hauria d’haver existit “mai”.

Lliçons apreses

Torra ha dit que cal analitzar les lliçons apreses per no repetir “errors” i “avançar”. Segons ha destacat, una de les lliçons és el “fracàs” de la centralització i per això ha advertit que no es pot tornar a repetir un “155 sanitari”.

Alhora ha recordat que el factor temps i anticipació és “bàsic”. En aquest sentit, ha criticat que la gestió del govern espanyol amb la covid-19 ha anat “tard” i “lenta”. “Lamento dir que la nostra veu no ha estat escoltada quan tocava”, ha reblat.

Com a exemple de tot plegat s’ha referit al fet que Catalunya demanava el confinament el 13 de març i no va arribar fins més tard i ha apuntat que si s’haguessin fet les polítiques “radicals de confinament” a temps “les coses potser haurien anat diferent”.

També ha criticat que les reunions de Sánchez amb els presidents autonòmics han estat “monòlegs” i que caldria treballar de manera més “horitzontal i transversal”. “Per què no se’ns ha escoltat? Per què propostes de sentit comú no s’han respost?”, ha traslladat a la reunió telemàtica.

També ha expressat que la informació a la ciutadania és “bàsica” i que ha de ser “fidedigna, fiable i contrastable”. Així, ha dit que “per dures que siguin les dades” s’han de donar a la ciutadania i ha denunciat, per exemple, que no hi hagi xifres més detallades a nivell espanyol, com ara les dades de residències o les persones que han mort soles a casa a causa del coronavirus. “S’ha d’avançar molt més en transparència de xifres”, ha afegit. Finalment, ha reconegut que la gestió de les residències de gent gran “es podia haver fet millor”.

Com a propostes, Torra ha parlat de “reformes estructurals” en el sistema de salut, avançar cap a la integració social i sanitària “real” dels espais residencials i acabar amb l’infrafinançament “crònic” del sistema sanitari. Torra ha insistit que Catalunya necessita 15.000 MEUR per no tenir un Govern “asfixiat”. Text

També et pot interessar

Comentaris