Moltes persones grans també han fet exercici físic a casa en aquest confinament

Avatar
05/06/2020 - 12:03h

Regina Esclasans

En aquests últims temps, hem passat setmanes de confinament a casa i, després, hem patit restriccions de mobilitat que han afectat profundament les nostres vides i els nostres hàbits amb relació a la pràctica d’activitat física.

Moltes persones han seguit fent exercici a casa a través de les xarxes i s’han mantingut més o menys en forma amb les rutines que ofereixen professionals del sector del fitness i la salut.

Però, i la gent gran? Persones de 70 o 80 anys que solien anar al gimnàs, a casals o altres entitats a fer exercici? O que simplement sortien cada dia a caminar, a comprar… Què han estat fent? Quines repercussions ha tingut el confinament en les seves vides?

La inactivitat pot comportar un impacte negatiu en la funcionalitat de la gent gran, tant a nivell físic com cognitiu i emocional. Si no es mouen van perdent la força i es debiliten, i aleshores es mouen menys i es debiliten més. Per tant, és indispensable que segueixin sent actius.

Amb el confinament a causa de la Covid- 19 i el gimnàs –Espai d’Sport–tancat, els alumnes d’edat avançada que solen venir a classe cada dimarts i dijous al matí em van preocupar. Per a ells i elles, aquestes classes són indispensables per mantenir la forma física i passar una estona amena amb altres persones. Venir a classe els permet conservar l’energia i la vitalitat, i també ser independents i viure la vida amb qualitat.

PUBLICITAT

És per tot això que vaig decidir enregistrar classes especials per a aquests alumnes, penjar-les a YouTube i passar-los l’enllaç per WhatsApp cada setmana. La resposta ha estat molt positiva, ja que fan les classes regularment i fins i tot més sovint que abans. Les sessions els serveixen per passar l’estona i per mantenir la salut física i mental durant les setmanes en què no han pogut venir al gimnàs.

Per altra banda, moltíssimes persones grans de tot Catalunya van trobar les classes via internet i també les han estat fent a casa. De fet, les sessions s’han anat fent molt populars, fins al punt que la primera que vaig penjar té ara 12.500 visualitzacions. Així, he anat rebent missatges d’agraïment dels meus alumnes desconeguts de Girona, Sabadell, Barcelona i Tarragona, entre d’altres indrets. Tot plegat ha estat molt gratificant.

Les classes destinades a persones grans han de ser properes, divertides i adequades al nivell de condició física i a les limitacions de cada participant. És millor si es realitzen al ritme d’una música que els agradi, a una velocitat lenta i amb les correccions pertinents perquè els exercicis s’executin de manera correcta i segura.

Els exercicis tenen sempre un objectiu comú: enfortir la musculatura que els ha de permetre realitzar les seves tasques quotidianes amb facilitat i eficiència (com ara aixecar-se del sofà, pujar una vorera, no perdre l’equilibri, aixecar-se de terra…). També volem que conservin la mobilitat articular i l’elasticitat de la musculatura per poder arribar als armaris alts, pentinar-se, cordar-se les sabates, rascar-se l’esquena…

Ha estat una experiència molt positiva, arribar a tanta gent amb classes pensades per ser properes i motivants per a la gent gran, que ha estat un dels col·lectius que ha patit més el confinament i aquesta situació estranya que ha alterat el seu dia a dia habitual.

També et pot interessar

Comentaris