“Les retallades en sanitat no tenen excusa, volem treballar en condicions”

La primera concentració des de la pandèmia, a l’hospital de Vilafranca. FOTO: Jose Paredes
04/06/2020 - 10:04h

Personal sanitari de diversos hospitals es concentra per reclamar “una sanitat 100% pública capaç de fer front a qualsevol pandèmia”

Centenars de professionals sanitaris es concentraran davant d’hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de diverses ciutats catalanes per reclamar “una sanitat 100% pública capaç de fer front a qualsevol pandèmia”.

La previsió és que es repeteixin al llarg de tot el mes de juny, i no es descarta convocar una vaga general de tot el sector. Asseguren que “amb més recursos i més previsió” s’hauria pogut donar una millor resposta a la Covid-19, i reclamen recuperar les retallades que arrosseguen des de 2010. Així ho ha explicat el portaveu del comitè d’empresa de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, Sergi Farreras, en la protesta que es va fer dimecres davant el centre sanitari vilafranquí.

Aquestes concentracions s’emmarquen en la campanya “Primavera sanitària”, que Sanitàries en lluita va posar en marxa la setmana passada i que preveu mobilitzacions durant tot el mes de juny.
Després de la “greu situació” que els professionals sanitaris han viscut a causa de la Covid-19, el sector reclama al Govern que aposti per una sanitat totalment pública i “deixi d’abocar diners a la concertada”.

Considera que cal dotar els hospitals de tots els recursos, tant econòmics com de personal, per poder fer una previsió adequada i afrontar qualsevol malaltia o pandèmia que pugui arribar sense tenir les urgències saturades.
Els professionals que s’adhereixen a les mobilitzacions, com ara els membres del comitè d’empresa de l’hospital de Vilafranca, asseguren que “el model actual està molt privatitzat” i reclamen “unificar les condicions de treball de tots els empleats d’aquest sector amb un conveni 100% públic”.

Farreras explica que una de les principals demandes de Sanitàries en lluita és la recuperació del 5% del salari que els professionals van perdre el 2010 a causa de les retallades, o el complement per objectius (DPO), que també van deixar de percebre. Alhora, considera que cal apostar per contractes que concedeixin major “estabilitat” a les plantilles i exigeix que els equips de protecció individual (EPI) estiguin garantits en tot moment i en tots els centres.

Farreras apunta, per exemple, que hi ha personal de l’hospital que fa deu anys que encadena diferents tipus de contractes i que a aquests professionals se’ls hauria de fer “un contracte amb cara i ulls, perquè el que no pot ser és que predomini l’economia abans que la sanitat, cosa que està passant”.

Des de Sanitàries en lluita s’encoratja la ciutadania a donar suport a les reivindicacions que s’estan fent a través d’aquest moviment, perquè el futur de la sanitat afecta tota la ciutadania.

Sanitàries en lluita també vol que s’incrementi la inversió en atenció primària, salut comunitària i prevenció. “Tenim por que la gent se n’oblidi i, d’aquí a poc temps, continuem a estar com al principi, amb retallades en sanitat que no tenen cap mena d’excusa” clou Ferreras.

“Cal que les bones paraules es converteixin en fets”

Sergi Farreras comenta les seves reivindicacions: “Els aplaudiments estan molt bé, però fem la nostra feina i l’únic que necessitem és treballar en condicions per donar la millor atenció possible als nostres pacients”. Per Farreras, doncs, cal que totes les bones paraules dels polítics “es converteixin en fets” .

També et pot interessar

Comentaris