La Diputació de Barcelona destina més de dos milions a la represa de les activitats culturals

03/06/2020 - 09:10h

La corporació impulsa mesures extraordinàries de suport al sector cultural

La Diputació de Barcelona destinarà 2.220.000€ en un paquet de mesures extraordinàries de suport al sector cultural, conjuntament amb el previst al pressupost d’aquest any. Les principals mesures estan encaminades a actuacions en la gestió i programació dels equipaments escènics municipals, el suport a la creació local, la continuïtat de les Festes Majors, la captació de públic per als museus locals o l’adquisició de nous fons per a les biblioteques a les llibreries de proximitat, entre d’altres.

Mesures per sectors

Es contempla una aportació econòmica de 400.000 € destinada als equipaments culturals multifuncionals públics per incentivar la programació i reprogramació, un cop es reprengui l’activitat amb limitacions com la reducció obligatòria d’aforaments.

Es promou la creació d’una plataforma audiovisual a través dels canals de la Xarxa Audiovisual Local per a la difusió de continguts culturals de companyies de les arts en viu, així com les arts visuals i el patrimoni cultural local, amb una dotació econòmica de 700.000 €.

En col·laboració amb els ajuntaments i les respectives entitats i comissions de festes s’està treballant en propostes per realitzar activitats culturals en el marc de les Festes Majors confinades del 2020 que seran recollides en el web Una altra Festa Major és possible (http://www.diba.cat/cerc/festesmajors). Amb aquesta mesura es vol garantir la continuïtat del suport que la corporació dona als ens locals per a les festes majors a través del fons de prestació i es mantinguin el màxim d’activitats previstes en cada programa, amb formats que respectin les noves condicions de seguretat.

S’ha adaptat al nou escenari la convocatòria de subvencions per a activitats culturals a realitzar dins de la demarcació de Barcelona per a l’any 2020 en sectors com els festivals artístics i la cultura popular i tradicional, amb una dotació de 600.000 €.

S’incrementa la dotació pressupostària pel finançament de les entitats del sector cultural destinades a les funcions pròpies de l’activitat cultural per la seva funció d’interlocució, assessorament i difusió, amb un import de 200.000 €.

En l’apartat dels museus i centres municipals d’art s’inverteixen 100.000 € en l’impuls de les eines de difusió per a la captació de nous públics de cara la reobertura dels espais d’exposició i la reprogramació d’activitats artístiques.

La Xarxa de Biblioteques Municipals destinarà 130.000 € en l’adquisició de nous fons a les llibreries de proximitat, mentre que també augmenta en 90.000 € la dotació prevista per a l’adquisició de recursos electrònics amb nous títols i llicències.

En relació aquestes mesures el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, ha manifestat que «el pla de xoc és la resposta de la Diputació al sector cultural que reclama mesures específiques que contribueixin a mantenir el teixit empresarial, especialment adreçades als artistes i tècnics penalitzats per la intermitència de contractes laborals».

Garcia Cañizares recorda que «es proposen diferents vies per generar activitat al sector cultural, oferir sortides als artistes i creadors, i fer que el públic sigui part activa amb tots els condicionants de la nova normalitat». Així com «la Diputació de Barcelona sempre ha estauna institució especialment sensible amb la cultura. Aquest any, el pressupost global de l’àrea és de 104 MEURS i des de l’inici de la crisi de la COVID19 vam tenir clar que no sacrificaríem ni un euro del suport a la cultura», ha subratllat.

Actuacions facilitadores

-Aquestes mesures extraordinàries de la Diputació de Barcelona s’acompanyen d’un paquet de cinc actuacions orientades a facilitar l’execució dels recursos i la gestió de l’activitat cultural, tant als ens locals com a les entitats, col·lectius i creadors:

-Execució de la totalitat del pressupost per a la realització d’activitats culturals prevista en el pressupost de 2020.

– Avançament parcial (de fins al 50%) de l’import corresponent a les subvencions.

-Flexibilització de les condicions de les convocatòries de subvencions en curs, adaptant la justificació a les circumstàncies sobrevingudes per l’estat d’alarma.

-Pagament de serveis prestats en el termini màxim de trenta dies.

-Celeritat del pagament de les subvencions aprovades.

La Diputació de Barcelona impulsarà accions de suport a la difusió mitjançant l’elaboració d’un pla de comunicació i publicitat extraordinari quan es reactivi l’activitat cultural. Així mateix, es treballa conjuntament amb les quatre Diputacions i la Generalitat de Catalunya dins el marc de la Mancomunitat Cultural amb l’objectiu de dur a terme  les mesures acordades per tots els agents, públics i privats que en formen part.

També et pot interessar

Comentaris