Últims treballs al primer tram de la teulada de la basílica de Santa Maria

Avatar
30/05/2020 - 16:54h

S’estan col·locant les teules a la vessant nord, que mira als carrerons a tocar del palau Baltà

Després d’un mes aturades, a mitjans d’abril es van reprendre les obres de restauració de la teulada de la basílica de Santa Maria. Aquests treballs actuen a la primera part del conjunt de la teulada, concretament els dos primers trams a partir de la façana principal.

Actualment, estan força avançats i la reparació de tots els elements de fusta de la sotacoberta ja estan reparats o recanviats. S’ha intervingut en les bigues, els rastrells i les encavallades de fusta, que presentaven un mal estat de conservació pels corcs, amb un grau d’infecció molt alt. Això ha fet que molts s’hagin substituït per peces noves, tractades per evitar nous atacs dels xilòfags que es mengen la fusta. A més, s’ha col·locat una capa impermeabilitzant per evitar possibles filtracions d’aigua.

A la primera meitat de maig la vessant sud, que mira a la plaça de Santa Maria, ja tenia totes les teules col·locades, i s’ha restaurat la paret que suporta la teulada. Actualment s’estan col·locant les teules a la vessant nord, que mira als carrerons a tocar del palau Baltà, i la coberta de les dues teulades petites laterals i dels dos contraforts. També es col·locaran les peces de ceràmica verda vidrada del remat de la teulada. Cal destacar que algunes estaven trencades i se n’han fet reproduccions.

En aquesta intervenció també s’han col·locat unes noves canalitzacions de zinc per a l’expulsió de les aigües, seguint la canal de pedra de la teulada. I a hores d’ara falta posar noves finestres a les obertures laterals, un reixat que permetrà l’accés d’aire i llum però evitarà l’accés d’ocells. I també noves portes a les sortides cap als campanars laterals.

Pressupost per acabar

Es preveu que les obres finalitzin durant el mes de juny, però a causa de l’aturada per la pandèmia del coronavirus no s’han pogut realitzar certes accions des de la Comissió Santa Maria 2020 que haurien acabat d’aportar la quantitat necessària per cobrir les obres. Un cop sumades les subvencions, l’aportació de la parròquia i els diferents donatius que s’han anat rebent, encara falten reunir 50.000 euros, motiu pel qual es fa una crida tant a particulars com a empreses per poder aconseguir aquesta quantitat durant els mesos de juny i juliol, i així poder sufragar les últimes despeses i començar a pensar en com encarar les intervencions futures.

D’altra banda, continua oberta la campanya “Apadrina una teula”, que convida a fer una aportació de 40€ per teula, l’opció de 10 teules per 400€, o 730€ per m2, fent accessible així les aportacions a tot tipus de propostes. Cal recordar que totes les aportacions tenen una bonificació fiscal del 25%. Poden fer-se directament al següent compte ES58 0075 0769 3706 0060 8716 amb el concepte “Apadrina una teula”.

Treballs arqueològics

Les actuals obres també han comportar un seguiment arqueològic. Tal com ja es va fer a la façana sud, un cop s’han tret les teulades del segle XVIII s’han pogut veure alguns fragments que es conserven de la teulada gòtica. Enguany també s’ha documentat una canalització de finals del segle XVIII o inicis del XIX per la recollida i expulsió d’aigües pluvials de la teulada principal.

PUBLICITAT

Inicialment, quan es va construir la nova teulada, el 1760, es va realitzar una canalització de ceràmica grisa, incrustada a la paret, que portava les aigües de la teulada cap a les canalitzacions que ja hi havia dins dels contraforts, i que desemboquen a les gàrgoles. Un cop aquest sistema va quedar obsolet es van col·locar peces ceràmiques que llançaven directament l’aigua de la canal de pedra de la teulada principal cap a les teulades laterals, i d’aquí queia al carrer. En aquest cas la part que tocava a l’espai davant del palau Baltà es va modificar, construint una canal ceràmica que recollia l’aigua i la portava fins al segon contrafort de manera que ja desembocava als carrerons i no la plaça davant del palau. Aquesta canal estava formada per dinou peces de ceràmica vidrada de color marró que s’han tret i conservat. Durant el seguiment, un cop es va desmuntar la canal, es va documentar un muret que l’aguantava formant una pendent. Aquest mur estava format per maons, però algunes de les peces eren teules de colors del campanar, que per les seves dimensions similars als maons també es van utilitzar.

Finalment hi havia les teulades laterals que s’havien col·locat el 1760 i que entre el morter que lligava les teules contenia alguns fragments ceràmics. El més destacat és una petita peça que formava part d’una teula plana que duu una marca d’un monstre alat, algun exemplar del qual s’havia recuperat en excavar el tram de teulada lateral a tocar del campanar durant el 2016.

També s’ha pogut documentar que una de les llindes d’una finestra està formada per un fragment de columna estriada que devia aprofitar-se de l’antiga construcció de l’església enfonsada el 1753. Pel que fa a les finestres, també s’ha pogut veure que originalment totes tenien una major alçada, però es van fer més petites cobrint la part inferior amb maons que ara s’han tret per recuperar la seva mida original i permetre una millor il·luminació i ventilació de l’espai interior de la teulada.

Teules o maons antics de la teulada com a record de l’apadrinament

El primer cap de setmana de juny s’oferirà l’oportunitat de prendre com a record de l’apadrinament alguna de les teules o maons dels segles XVIII i XIX que han sobrat en aquestes obres. Les persones que hagin fet un apadrinament podran endur-se un d’aquests elements o fer la donació en el mateix moment. D’aquesta manera es podrà tenir un record únic d’aquesta transformació d’un dels edificis més emblemàtics de Vilafranca i, a la vegada, participar en el seu manteniment i conservació. La manera de fer-ho serà assistint a la plaça de Jaume I el dissabte al matí, dia 6, de 12 a 13,30, dissabte al vespre a les 21h, i diumenge dia 7 a les 13h. Allà es podrà fer aquest apadrinament i tenir com a record una de les peces. Cal destacar que aquest mes de juny es compleixen 266 anys de l’inici de construcció de l’actual teulada, l’any 1754, després que l’estiu del 1753 s’enfonsés la teulada gòtica original.

També et pot interessar

Comentaris