“Si tots actuem de forma responsable, aquesta pandèmia es pot aturar”

El doctor Ibáñez és el gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf
29/05/2020 - 06:00h

Des del Consorci Sanitari, Josep Lluís Ibáñez assegura que fins aquest dijous els casos positius en Covid-19 que entren als hospitals són residuals

El 31 de març hi havia un total de 74 persones ingressades per malalties respiratòries a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès. En aquell moment, havien mort 10 persones i s’havien donat un total de 14 altes.

Gairebé dos mesos i mig després, els ingressats per malalties respiratòries són 8, s’han produït un total de 32 defuncions al centre vilafranquí des de l’inici de la pandèmia i s’han donat 122 altes. Les xifres tenen darrere noms i cognoms, i cada mort és una mala notícia i comporta molt patiment.

Dit això, el cert és que la tendència, almenys fins aquest dijous, és positiva, i sembla que la pitjor part de la pandèmia ha passat, tot i que els experts avisen que no es pot abaixar la guàrdia perquè el virus continua estant entre nosaltres.

Després de dos mesos i mig, des del 3d8 hem analitzat la situació actual amb el gerent del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf, Josep Lluís Ibáñez, que qualifica l’estat actual de l’hospital de Vilafranca com a “tranquil després d’uns moments molt durs”, ja que, fins aquest dijous, només hi ha 8 persones ingressades per malalties respiratòries, de les quals 5 són positius. Pel que fa a les altres 3, en el moment de l’entrevista -dimarts- encara no se sabia perquè el resultat de les proves no són immediates. “Els casos nous són residuals i, si no hi ha un rebrot, anem per bon camí”, assegura.

Malgrat tot, segons Ibáñez, ara, la fotografia que es pot fer de l’hospital és totalment diferent de la de mitjans de març: “Aleshores tothom que entrava amb malaltia respiratòria era positiu pràcticament amb seguretat, i les proves tardaven una mica més a arribar. Ara és al revés: molts no ho són, les proves tarden 24 hores i, a més, no tenim ningú ingressat a semicrítics”. A més, ara fan la prova PCR a totes les persones que ingressen per qualsevol motiu, cosa que fa que es pugui controlar qualsevol contagi.
Ibáñez reconeix que ningú sap gaires coses d’aquest virus i que, per tant, aquestes setmanes han estat d’aprenentatge per a tothom: “No vam col·lapsar, però si aquella situació hagués durat una mica més, ho hauríem fet. Segurament si fa un mes i mig m’haguessis dit que ara estaríem en la situació actual, no m’ho hauria cregut, perquè la veritat és que l’evolució és molt positiva i els casos nous s’han frenat”.

El facultatiu es considera una persona molt optimista i, per tant, prefereix creure en aquells experts que diuen que si hi ha un rebrot no es produirà fins a l’hivern, quan s’ajunti amb altres virus com ara la grip, i que, a més, no serà tan greu com la situació viscuda fins ara.

Ara bé, Ibáñez apel·la a la responsabilitat col·lectiva i és contundent: “Si tots som responsables, portem mascareta, mantenim la distància i ens rentem les mans, podem aturar aquesta pandèmia”.

L’hospital truca per a noves visites o proves

L’hospital de Vilafranca informa que com a conseqüència de la pandèmia la programació de les agendes ha quedat alterada i, per tant, totes les persones que tinguin programada una visita o una prova rebran una nova citació mitjançant un missatge SMS o una trucada.Per aclarir dubtes posen a disposició el correu-e visites@csap.cat i el telèfon de programació de Consultes Externes, 93 818 03 93, de 10 a 18 h els dies laborables (excepte divendres, que és de 10 a 15 h).

Per evitar contagis s’han establert una sèrie de normes: cal portar mascareta, no portar guants, respectar la distància de seguretat de dos metres entre persones, anar acompanyats només en cas de menors o discapacitats, rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic a l’entrar i sortir del centre, no tocar superfícies, portar la targeta sanitària a mà i, si es tenen símptomes de malaltia respiratòria o febre, posposar la visita.

També et pot interessar

Comentaris