El claustre de Sant Francesc reobre al públic a partir de dimarts 2 de juny

27/05/2020 - 19:00h

La Sala Fosca oferirà l’exposició “El camí dels molins”, produïda per la poeta Roser Guasch Bea i l’artista Camil·la Pérez Salvà

A partir del proper dimarts 2 de juny, l’Ajuntament de Vilafranca reobre als visitants el claustre de Sant Francesc. Més de dos mesos i mig amb les portes tancades, el claustre recupera la seva activitat cultural i també s’afegeix als edificis patrimonials visitables de la ciutat.

A banda i banda del claustre s’hi troben per un cantó l’església del convent del Sant Francesc, construïda a finals del segle XIII i començaments del segle XVI. A l’altre costat s’hi troba l’antic Hospital de Sant Pere, fundat a començaments dels segle XV. D’aquest antic hospital es conserva bàsicament la façana llisa, de carreus de pedra amb obertures allindades coronades amb escuts.

El claustre de Sant Francesc pertany arquitectònicament a l’antic convent de Sant Francesc situat al carrer de Sant Pere. És una construcció edificada a partir del segon terç del segle XVI en un estil renaixentista propi de les construccions eclesiàstiques de l’època a Catalunya. De planta quadrada, es compon de dues plantes de galeries cobertes, amb arqueries de mig punt- nou a la planta baixa i divuit a la superior- i columnes toscanes monolítiques sobre pedestal. Les galeries claustrals són peces representatives de l’arquitectura d’aquesta època a Vilafranca on el gòtic no és rebutjat. El claustre renaixentista manté una certa relació amb l’irregular claustre gòtic anterior. Al convent de Sant Francesc, al voltant del claustre, hi ha dues portalades que formen modillons, així com una tercera al costat del que s’anomenava aula de filosofia, les quals es poden enquadrar dins la morfologia renaixentista. El mateix es podria dir del pou central del pati, encara que vas ser acabat en èpoques posteriors.

Des de l’any 2010, la gestió cultural que te lloc al claustre de Sant Francesc recau en el servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca. Enguany la programació prevista s’ha vist alterada però durant els mesos de juny, juliol i setembre es mantenen les activitats del cicle Paraules al Claustre i +.

En aquest sentit, des del  proper divendres 5 de juny i fins al diumenge 5 de juliol es podrà visitar a la Sala Fosca del Claustre l’exposició “El camí dels molins”, una exposició a quatre mans produïda per la poeta Roser Guasch Bea i l’artista Camil·la Pérez Salvà.

Horaris

Els horaris de visita del claustre seran de dilluns a divendres de 17 a 20h i dissabtes i diumenges d’11 a 14h.

L’entrada al recinte haurà de respectar la distància de seguretat establerta de 2 metres i s’haurà de portar mascareta. No es permetrà tocar cap element patrimonial del claustre ni de l’exposició.

També et pot interessar

Comentaris