L’Ajuntament de Calafell impulsa un pla de rescat de 3,3 milions d’euros per la crisi

27/05/2020 - 11:00h

Preveu ajuts per a la protecció social i econòmica de famílies, autònoms i empreses, a més d’algunes inversions

L’Ajuntament de Calafell ha elaborat un pla de rescat contra els estralls socials i econòmics causats per la pandèmia de la Covid-19. El pla preveu destinar 3,3 milions d’euros (concretament, 3.299.168,03€) en ajuts a les famílies i el teixit econòmic local, així com a dues inversions en obra pública.

El document també inclou mesures per assegurar la viabilitat econòmica de l’Ajuntament i reserva 1,3 milions d’euros per, si més endavant -de cara al mes de setembre- la situació empitjora, calgués un segon pla de rescat.

El pla ha estat consensuat per tots els grups polítics municipals que formen l’Ajuntament de Calafell. “Hem fet pinya i ens hem posat d’acord”, diu l’alcalde, Ramon Ferré. “La pandèmia ha deixat milers de morts, però també una crisi social i econòmica molt profunda i hi hem de donar resposta”, ha afegit l’alcalde calafellenc.

Ramon Ferré ha dit també que “no ens deixarem a ningú enrere. Cap persona, família o petita empresa pot quedar despenjada, com va passar en la crisi econòmica anterior”. Per això, l’Ajuntament de Calafell posa en dansa el romanent econòmic que tenia de l’any 2019 i anuncia que els ajuts que donarà poden sumar-se sense cap problema a altres subvencions o prestacions que l’Estat o la Generalitat estan atorgant arran de la pandèmia.

El pla té tres capítols

El pla de rescat que s’impulsa des del consistori calafellenc té tres capítols o fases d’execució. El de més import és un conjunt de mesures de protecció social. Són 1,4 milions d’euros (exactament, 1.436.442,72€) , que es destinaran a ajuts a famílies, amb una dotació de 288.000 euros i que preveu abonar entre 90 i 300 euros per unitat familiar vulnerable -depenent del nombre de persones d’una llar-; un pla d’habitatge (229.972€), el banc dels aliments (150.000€) i a millores en seguretat per a l’atenció ciutadana i els treballadors de l’Ajuntament en edificis municipals, que s’emporta el gruix d’aquesta partida econòmica per a protecció social, amb 768.470,72€.

Un altre capítol important, dotat amb 1,12 milions d’euros (1.122.172,11€), estarà dedicat a la protecció del teixit econòmic local, amb ajuts a comerços, autònoms i petites empreses, els quals rebran una partida global de 750.000 euros; i un seguit de campanyes de promoció comercial, a les quals s’hi destinen 354.172,11€.

Finalment, en una tercera fase o capítol es preveuen 740.000 euros seran per tirar endavant obres d’adequació de centres escolars, amb una dotació de 499.800€ per a l’escola Vilamar; i de passos soterrats sota la via del tren, amb l’objectiu d’evitar inundacions i als quals es destinaran 240.753,20€.

Amortitzacions de crèdit per guanyar marge

L’Ajuntament de Calafell remarca també que amortitzarà crèdits per import de 2,66 milions d’euros (2.662.606€). Aquesta mesura significarà un important estalvi d’interessos. Però també, segons l’administració local, s’eviten problemes de tresoreria que facin inviable el funcionament de l’Ajuntament en un any que serà molt difícil per a les finances municipals.

A més, com apuntàvem, queden salvaguardats 1,3 milions d’euros per a un ampliació del pla de rescat que fos necessària en cas de rebrot de la pandèmia del coronavirus de la Covid-19 o d’un agreujament dels seus efectes.

Comentaris