El festival EVA es reformula i s’estendrà entre juliol i octubre

26/05/2020 - 21:18h

A partir del 4 de juny s’emetran per les xarxes socials tastets dels espectacles programats

Des del primer moment el Festival En Veu Alta (EVA) ha treballat per no cancel·lar l’edició d’aquest 2020. S’havia de començar a celebrar a partir del 5 de juny durant deu dies i, al final, la programació del certamen es distribuirà en quatre mesos, de juliol a octubre amb una seixantena d’espectacles i activitats, tot i que, encara per tancar el cartell, algunes actuacions podrien programar-se fins i tot per novembre o desembre. Així ho ha explicat la vilafranquina Jordina Biosca, directora del festival que aquest any compleix la tretzena edició.

Els actes ’aniran anunciant dia a dia, a mesura que es tanquin dates i d’acord amb la situació que marqui l’evolució de la pandèmia. Ara per ara, tots els ajuntaments, entitats i institucions que conformen el territori EVA aposten per buscar noves dates i, si cal, noves ubicacions, a excepció de Sant Sadurní d’Anoia que, de manera sorprenent i més quan l’any passat va tenir una vinculació molt estreta, ja ha decidit no reprogramar els actes d’aquest 2020. En total 20 municipis penedesencs que són els que formaran part d’aquesta edició de l’EVA on enguany s’hi sumen per primera vegada municipis com Cunit, Sant Joan de Mediona, Capellades o Vilobí.

N’hi ha de cancelats

Els actes que queden cancel·lats definitivament són els vinculats al projecte de voluntariat lector EVA354 que durant tot l’any apropa lectures en veu alta a residències de gent gran, centres de dia i hospitals. L’inici de la pandèmia ja va aturar el projecte que treballa ara per poder seguir viu a través de videotrucades, una intenció clara per mantenir els vincles humans i lluitar contra l’aïllament al què s’han vist abocades moltes persones grans aquests darrers mesos.

Un tastet virtual

Abans que arribin els espectacles de forma presencial al mes de juliol, arribaran els #TastetsEVA, una aposta per mantenir viu el sector cultural remunerant als artistes programats al festival vídeos fets des del confinament, a través dels quals mostren un petit fragment dels seus espectacles. Càpsules d’entre un i quatre minuts que es penjaran a les xarxes socials del festival a partir de divendres que ve, data d’inici de l’edició d’enguany. Hi seran Joan Vázquez amb l’espectacle Ocaña, Reina de las Ramblas, l’humor i la irreverència d’Esperanceta de Casa Gassia; Jordi Lara i Izan Rubio narrant Sis nits d’agost, la novel·la de Lara sobre la mort de Xirinacs, finalista del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2019; Alberto San Juan amb Autoretrato de un joven capitalista español; la companyia Va com va amb Tornar a les arrels, narradors com Shere Bardají, Fèlix Albo, Assumpta Mercader, Òscar Intente, Caterina Valriu, Núria Urioz, Coralia Rodríguez, Felipe Díaz Caxoto, Susana Tornero o Carles Alcoy; les il·lustracions de Núria Tomàs amb lectura dramatitzada de Josep M. Bel de La meva Cristina de Rodoreda, o dosi de glosa amb Núria Casals, Farriol Macip i Gemma Balagué, Fardatxa.

La vessant musical comptarà amb propostes com les Tarta Relena (Premi Enderrock de la crítica a millor disc de folk per ‘Ora pro nobis’); Heura Gaya amb el seu univers ‘Gaya’ que beu de J.V. Foix, Eduard Toldrà, Schubert, Josep Maria de Sagarra, Maria-Mercè Marçal i cants populars; Carles Belda amb Les històries naturals de Joan Perucho; les penedesenques Escarteen Sisters; o els Oiné Ensemble, amb un homenatge a la figura de la dona de la cultura popular del sud d’Itàlia. Dins l’EVA 2020 hi serà també la companyia de dansa La Taimada, que havia de dur el seu espectacle La Mort a la Nit al Cementiri, i propostes familiars de la mà de narradors com Ada Cusidó, Clara Cols, Marina Mulet, la Guilla Teatre o Miquel Ukecontes.

L’inici dels #TastetsEVA, anirà precedit per una xerrada aquest proper dijous, 4 de juny, a les set de la tarda, i el festival organitza una trobada online de narradors a través de la plataforma Zoom; un acte obert al públic sobre l’ofici i el fet narratiu, sobre aquest art escènic, aquesta forma de literatura, que comptarà amb Martha Escudero, Assumpta Mercader, Yosh Hira Yoki i Jordina Biosca, directora del Festival EVA, amb la periodista Montse Bueno com a moderadora.

A hores d’ara, el format de l’EVA, amb espectacles de proximitat arreu del territori i majoritàriament a l’aire lliure, permet buscar fórmules que s’adaptin a la situació actual. Alhora el festival treballa també amb diverses empreses privades com cellers i restaurants per tal de generar noves sinergies i poder programar en aquests espais, i de manera conjunta, alguns dels espectacles.

En paral·lel a la reprogramació del festival, l’EVA llança un vídeo per reivindicar tots aquells papers de l’auca, sovint invisibles, que formen part del sector cultural. Són alguns dels artistes, cares visibles del fet cultural, qui presenten l’equip i posen en valor la necessitat d’aquest teixit humà i professional perquè festivals com l’EVA, i tants d’altres, puguin ser realitat. Sostenir aquest sector i tot el que mou ha estat una de les prioritats del festival a l’hora de reaccionar davant els canvis forçats que ha provocat la situació actual. De fet, part de l’equip EVA és protagonista de la imatge 2020 del festival, una imatge que ha mutat també amb les pomes ubicades, ara, a la tela de les mascaretes. Des d’aquesta nova realitat, la imatge, creada per la fotògrafa Roser Blanch i l’estudi Ladyssenyadora, mostra les ganes d’imaginar, repensar i viure el festival a través de la mirada del propi equip.

També et pot interessar

Comentaris