Vilafranca en Comú demana que s’afavoreixi la mobilitat sostenible

D’esquerra a dreta, Montse Romagosa i Ramon Arnabat en una imatge d’arxiu
26/05/2020 - 10:00h

El partit demana al govern vilafranquí que prengui mesures perquè es pugui garantir la distància entre persones a la via pública

La desescalada del confinament en el que estem immersos i la llarga transició cap a la recuperació de la nova quotidianitat, requereixen, segons Vilafranca en Comú, l‘adopció de mesures a curt i mitjà termini referents a l‘espai públic i a la mobilitat sostenible.

Des de Vilafranca en Comú pensen que perquè això sigui possible cal adaptar la mobilitat. “Cal donar resposta immediata per causa de la Covid19, però sense perdre de vista cap a on ens volem dirigir. Hauria de ser un pla estratègic a mitjà termini, un pla que requereix inversions”, asseguren des del partit al mateix temps que diuen que Vilafranca no disposa encara d’un Pla de Mobilitat “sostenible, i cal actuar des de l‘Ajuntament amb urgència. Estem davant d’una situació nova i calen respostes noves. Hem de replantejar la mobilitat a l’interior de Vilafranca perquè sigui sostenible”.

“El confinament ens ha permès percebre la disminució dels índex de contaminació acústica i de la quasi desaparició del transit rodat. Massa sovint oblidem que la contaminació també mata i genera problemes respiratoris, però com ho fa poc a poc no ens n’adonem. I el trànsit rodat és el responsable de la meitat de la contaminació de l’aire a la vila. Avui en dia, mesures mediambientals d’aquest tipus no son necessitats que s’adscriguin a un partit, és una necessitat comuna”, diuen els comuns.

Vilafranca en Comú vol que es garanteixi la distància entre persones per evitar el contagi a l’espai públic eixamplant les voreres, augmentant la xarxa de carrers per a vianants i provisionalment ocupant tota l’amplada d’alguns carrers per permetre als vianants circular també per la calçada. També insisteixen en la necessitat d’identificar una xarxa de carrers per a vianants, uns eixos cívics, que permetin moure’s per tot Vilafranca i comuniquin els barris de la vila.

Proposen també facilitar espai per a fer cues en els carrers davant dels comerços i establiments per complir amb les normes de distancia física i creuen que s’ha d’abordar la millora del servei de bus urbà, reorganitzant i diversificant els itineraris, augmentant la freqüència i replantejant el sistema de tarifes per a incrementar-ne l’ús.

D’entre les mesures proposades a la moció de Vilafranca en Comú al darrer ple i aprovada per unanimitat, algunes potser poden ser transitòries, però d’altres ja hauran de ser permanents i han de ser, segons ells, l’inici d’un model que prioritzi la salut com a raó principal de la vida urbana.

També demanen posar-se a treballar el més aviat possible en l’elaboració del Pla de Mobilitat de Vilafranca de forma consensuada entre tots els grups municipals. “Ens hem de posar les piles, tots i totes, i posar-nos a actuar. Tinguem una mirada ampla, ens afecta a tothom”, clouen els comuns.

També et pot interessar

Comentaris