Museus i biblioteques no obriran fins a principis de juny

22/05/2020 - 16:00h

Els equipaments van a contrarrellotge per adaptar-se correctament a les recomanacions sanitàries i oferir seguretat a usuaris i treballadors

Aquesta setmana, tot i estar en fase 1 de la desescalada del confinament, els equipaments culturals del territori (com museus, arxius o biblioteques) encara no han obert portes. I és que volen ser espais segurs, motiu pel qual necessitaran un temps per adaptar les seves instal·lacions i posar-ho tot a punt. La protecció davant de la Covid-19 és imprescindible en aquests espais, i calen precaucions per prevenir la potencial difusió de la infecció i per protegir les persones (tant treballadors com visitants), minimitzant el risc de contagi i permetent recuperar progressivament el conjunt de l’activitat presencial.

Els museus

De moment, no hi ha data d’obertura de cap dels museus més importants del territori penedesenc. Per bé que molts dels seus treballadors han estat teletreballant, les portes romanen tancades des del 14 de març, quan es va declarar l’estat d’alarma. A Vinseum-Museu de les Cultures del Vi de Catalunya la programació cultural ha quedat molt afectada, i l’exposició que havien d’inaugurar el 3 d’abril titulada “Bacus, les màscares del deu”, està prevista que sigui la primera activitat que es dugui a terme en el moment de reobrir portes, data encara incerta. No obstant, l’equipament ha estat molt actiu a través de les xarxes.

El Museu Pau Casals del Vendrell encara no ha obert al públic, però la previsió és fer-ho aquest juny. Des de l’equipament estan treballant contra rellotge per garantir la total seguretat i totes les mesures necessàries perquè es pugui visitar el museu sense cap risc, motiu pel qual encara cap d’ells ha obert portes, tot i que podrien fer-ho. En aquest sentit, la regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Sílvia Vaquero, ha explicat que aquesta és una problemàtica de tots els municipis, perquè si bé el Vendrell ja podria tenir oberts els museus per la fase en què es troba la comarca, a la pràctica aquest pas no l’ha fet cap equipament de la província, exceptuant el Museu Arqueològic de Tarragona, l’únic de Catalunya que va obrir dilluns, amb estrictes mesures de seguretat.

Biblioteques

Pel que fa a les biblioteques de l’Alt Penedès, que podien obrir dilluns, a hores d’ara totes continuen tancades. Ara mateix el BOE permet l’obertura d’aquests espais, malgrat que en darrera instància la decisió final la té cada ajuntament. A Vilafranca, per exemple, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha explicat que la previsió és que la biblioteca Torras i Bages obri portes en la seva primera fase el dimarts 2 de juny. Això sí, en la fase inicial de la reobertura només es permetrà el servei de préstec i retorn amb cita prèvia, i la següent fase, amb data sense especificar, permetrà l’accés a les sales, també amb cita prèvia i amb un aforament limitat. En aquesta fase l’usuari podrà demanar el llibre o document en qüestió i serà el bibliotecari qui l’hi donarà. Un cop es retorni el document en qüestió, haurà de passar una quarantena de catorze dies, temps necessari per tornar-los a posar en circulació. “A la biblioteca Torras i Bages –on els últims dies s’estaven instal·lant les mampares protectores– estem treballant per garantir la seguretat dels nostres usuaris i dels treballadors en la futura obertura”, ha explicat Rafecas.

Des de la biblioteca pública Terra Baixa del Vendrell, la seva directora, Àngels Colom, apuntava que l’equipament al centre de la vila, així com la sala de lectura de Coma-ruga, preveuen obrir dilluns només per al servei de préstec de llibres. Es recomana fer-ne ús amb cita prèvia o enviant un correu a bibliotecaelvendrell@gmail.com, i l’horari d’atenció al públic serà els matins de dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 13h; i els dimarts i dijous a la tarda, de 16 a 19h. La mateixa Àngels Colom reconeix que no hi ha data prevista per a la possible reobertura de la biblioteca en l’anomenada “nova normalitat” posterior a la pandèmia per la Covid-19.

També et pot interessar

Comentaris