Vilafranca: més terrasses… i més homogènies

Un moment de la instal·lació d’una de les pèrgoles de la rambla de la Girada, aquest dimarts al matí
20/05/2020 - 16:43h

El ple aprova una ordenança on s’amplia a tota la vila les zones on poder instal·lar terrasses, sempre i quan compleixin uns requisits tècnics 

El ple de Vilafranca va aprovar dimarts, amb tots els vots a favor menys el de Vilafranca en Comú, la modificació inicial de l’ordenança del paisatge urbà, aprovada el maig de fa cinc anys i que va quedar sobre la taula en el ple del febrer . Ara s’obre un període d’al·legacions.

Segons explica el regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, l’objectiu és solucionar algunes deficiències detectades en el mateix text, com ara la limitació de l’ampliació de les terrasses només en determinades zones: a les rambles de Sant Francesc, Nostra Senyora, de la Girada i de la Generalitat i al carrer Torrelles de Foix, en espais amb voreres de més de 6 metres.

Això feia que hi hagués diferències amb altres zones de la vila, cosa que havia comportat més d’una queixa de propietaris d’establiments situats davant dels Mossos d’Esquadra o de l’avinguda Catalunya i que, segons reconeix Romero, havia suposat també la intervenció del síndic de greuges. Ara, doncs, amb la nova normativa, aquestes diferències ja no hi seran, sempre que es compleixin els requisits.

I és que, pel que fa als espais amb menys de 6 metres de vorera, els tècnics inspeccionaran els establiments i faran informes per comprovar si es compleixen les condicions per permetre o no la instal·lació de terrasses. Segons Romero, tot i que el text ve d’abans de la Covid-19, ara aprovar-lo era més necessari que mai ja que hi haurà molts establiments que, després de dos mesos tancats, encara no poden reobrir si no tenen terrassa i, per tant, demanen noves llicències que s’estudiaran cas per cas.

La modificació de l’ordenança també regula la disposició del mobiliari urbà, com ara les pèrgoles, per tal que segueixin uns criteris d’uniformitat. A més a més la nova normativa prohibirà l’ús d’altaveus en les terrasses, tret de permisos especials, i també l’ús d’estufes de gas.
Por d’una privatització de l’espai públic

Des de Ciutadans, Eladio García, va donar ple suport a la modificació però va demanar que el govern estigui pendent per fer-la complir cosa que, segons afirma, ara no passa.

Per part de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat, va proposar al govern que retiressin el punt perquè considerava que ara no era el moment “d’ampliar les terrasses per pressions dels empresaris”. Per Arnabat el que cal fer és obrir un debat sobre com ha de ser l’espai públic de Vilafranca perquè “si escoltem la pressió de l’empresari, perquè no escoltem les persones que volen caminar pel carrer tranquil·lament sense haver de topar-se amb taules i cadires?”. Per Arnabat el que cal ara “són solucions provisionals, però no definitives”.

Noel Viñas, de la CUP, es va mostrar a favor de determinats aspectes de la proposta del govern, però va mostrar dubtes pel que consideren “una privatització de l’espai públic a cost zero”. Per Viñas està clar que “si s’ocupa un espai públic, cal alliberar-ne un altre per als vianants”.

Finalment, des d’ERC, Gemma Urgell també va anunciar el seu vot a favor però fa fer un toc d’atenció en el mateix sentit que els comuns i cupaires: “cal reflexionar i debatre sobre quin espai públic volem i millorar la mobilitat equilibrant les necessitats d’uns i altres”.

També et pot interessar

Comentaris