L’Ajuntament de Calafell aprova uns nous pressupostos participatius mirant l’Agenda 2030

Edifici central de l’Ajuntament de Calafell.
15/05/2020 - 12:00h

El ple municipal aprova també una adhesió al manifest comarcal per impulsar socioeconòmicament el Baix Penedès

El ple de l’Ajuntament de Calafell celebrat aquest dijous a la tarda per via telemàtica va aprovar inicialment un nou reglament de pressupostos participatius. La principal novetat introduïda és que les propostes que la ciutadania pot proposar i votar han d’estar relacionats amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 per al creixement sostenible.

La idea és que aquesta fórmula de pressupostos participatius estigui en vigor si més no els propers deu anys, justament en l’horitzó de l’any 2030. En la sessió plenària, la tinent d’alcalde de Participació Ciutadana, Helena Rubio, va explicar que “en les edicions anteriors de pressupostos participatius, hem anat perfilant la fórmula i ara apostem per fer un pas més”.

Segons Rubio, “amb aquest sistema, l’objectiu d’esdevenir un municipi del tot sostenible el podrem aconseguir amb la intervenció de tota la ciutadania”.

Una altra novetat és que les propostes que es podran presentar no es limitaran a inversions, sinó que podran incloure subvencions a col·lectius en dificultat. A més, les propostes que tirin endavant podran aspirar a subvencions europees que exigeixen  que els projectes hagin estat elaborats amb participació ciutadana.

Els disset objectius de desenvolupament sostenible apovats per l’ONU són els següents: fi de la pobresa, educació de qualitat, energia assequible i no contaminant, fam zero, igualtat de gènere, treball decent i creixement econòmic, aigua neta i sanejamen, salut i benestar; indústria, innovació i infraestructura; reducció de les desigualtats, acció pel clima; pau, justícia i institucions sòlides; ciutats i comunitats sostenibles; vida d’ecosistemes terrestres, vida terrestre, producció i consum responsables, i aliances per a assolir els objectius.

Altres acords del ple

En altres punts del mateix ple calafellenc es va donar compte del pas del regidor Javier Álvarez Laperal a la condició de regidor no adscrit, a petició del grup municipal de Ciutadans, al qual pertanyia fins ara.

Recordem que Álvarez va publicar unes paraules a les xarxes socials en contra de la comunitat islàmica, la qual cosa va provocar l’expedient del partit taronja, la decisió del mateix regidor d’abandonar Cs i l’acord unànime dels portaveus dels grups municipals de portar el cas a la justícia com a presumpte delicte d’odi i ofensa a sentiments religiosos.

A més, el ple de Calafell ha aprovat una moció de la CUP que demana la derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) de l’Estat i de la Llei d’Estabilitat Pressupostària, com a mesura necessària per afrontar la nova crisi social i econòmica.

I, finalment, també va ser aprovada una moció d’adhesió al manifest dels alcaldes i les alcaldesses del Baix Penedès per impulsar socioeconòmicament la comarca.

També et pot interessar

Comentaris