La gent de Vilafranca i comarca es bolquen per salvar el sector llibreter

15/05/2020 - 15:00h

La Cultural i l’Odissea figuren entre les deu llibreries dels Països Catalans amb més comandes a la campanya “Llibreries obertes”

Diumenge va finalitzar la campanya “Llibreries obertes”, que va arrencar fa dos mesos per ajudar les llibreries del país, que justament aquesta setmana han aixecat la persiana. I la iniciativa ha estat, senzillament, un gran èxit. En total hi han participat 453 llibreries dels Països Catalans, que al final ha venut 51.200 llibres d’entre els més de 7.000 títols que els lectors podien escollir. Desenes de milers de llibres regalats per un Sant Jordi que finalment no es va poder celebrar, però que han estat un suport importantíssim per garantir la continuïtat de centenars de llibreries. La campanya impulsada per Som* i l’agència Mortensen va comptar amb el suport, a partir del 18 d’abril, d’Òmnium Cultural, fet que va ajudar encara més que tot fos un èxit.

Però on el suport ha estat extraordinari és a Vilafranca, especialment, i és que dues llibreries de la vila, La Cultural, del carrer Sant Joan, i l’Odissea, del carrer de la Font, han figurat entre les deu llibreries que més comandes han tingut en tot aquest temps de confinament. De fet, aquesta setmana, que han pogut mig obrir la persiana per anar entregant les comandes, les dues llibreries s’han vist desbordades, amb cues a l’exterior dels establiments.

“A La Cultural això ens fa pensar que tenim molts amics”

Des de La Cultural, Jordi Romeu ha volgut destacar la utilitat de la campanya: “Ens ha ajudat molt i molt, perquè gràcies a això en aquestes llargues setmanes de confinament les llibreries hem pogut ingressar diners i generar moviment”. Però, sobretot, ressalta el gran suport que ha rebut La Cultural. “Que tanta gent ens hagi comprat llibres ens fa pensar que tenim molts amics i que, al llarg d’aquests vuit anys i escaig, hem teixit complicitats que ara s’han posat de manifest amb aquestes compres de suport”. Per La Cultural, com per moltes altres llibreries del país, aquesta és una injecció de moral que els empeny a continuar.

La iniciativa ‘Llibreries obertes’ marca una tendència que hem de tenir molt clara a partir d’ara: cal una aposta decidida pel comerç de proximitat. Si volem reconstruir tot el que s’ha fet malbé aquests dies de confinament –empreses, negocis, llocs de treball– cal teixir una xarxa de relacions que ajudi l’economia real de proximitat a refer-se. Només ens en sortirem de debò si tots hi guanyem”.

Jordi Romeu / La Cultural Llibreria

“A l’Odissea estem molt agraïts a tots els nostres clients”

Entrada principal a la llibreria l’Odissea de Vilafranca | Foto Fèlix Miró

Des de l’Odissea, l’altra llibreria de referència de la vila, Sílvia Mir ha valorat com a “molt positiva” la resposta dels lectors, i més “tenint en compte que el tancament va caure en unes setmanes que precisament són les més fortes per a una llibreria, com són les d’abans de Sant Jordi”.
“Estem superagraïts a tots els nostres clients”, explica Mir. I és que des de l’Odissea han volgut fer palès aquest reconeixement regalant a tots els clients un punt de llibre dissenyat per Mariona Ríos. Aquesta setmana, en què ha començat el desconfinament, a l’Odissea s’hi han adreçat moltes persones que tenien ganes de llibres. “Volien noves lectures, ara que tenen, molts d’ells, estones lliure, i també els infants. Quan venen els agraïm personalment tot el que estan fent per a les llibreries”. La gent no deixa d’animar-los pel futur. Mir es queda amb la frase d’un client:

“Ens ha transmès que sempre vindrà a comprar a la llibreria i deixarà de fer-ho a les grans plataformes”. I és que el petit comerç, dins del qual hi ha les llibreries, és molt important per a la vida cultural d’una vila.

També et pot interessar

Comentaris