“Durant una temporada ens podem oblidar de veure petons i abraçades a les sèries de televisió”

Francesc Cuéllar interpreta el paper de Germán a la sèrie Mercado central
Eva López
14/05/2020 - 14:47h

Francesc Cuéllar és un dels actors de moda del panorama televisiu espanyol

El seu paper de Germán a la sèrie ‘Mercado central’ de TVE l’ha posat en primera línia, després de molts anys picant pedra en el sector de l’actuació i la direcció teatral. Nascut a Sant Sadurní, Cuéllar ha vist com la pandèmia de la Covid-19 ha estroncat molts dels plans de futur que tenia. El tancament de teatres i el distanciament social han obligat molts actors a aturar la seva feina, que ara sembla que podran començar a reprendre. Amb ell hem parlat de com encara el sector els pròxims mesos.

Com és el confinament de Francesc Cuéllar?
Si he de ser sincer, els darrers dos mesos el meu confinament ha estat genial! He estat al camp, a casa d’una amiga, i he pogut sortir a passejar i moure’m amb llibertat. Però no m’he escapat de la Covid-19.

També és un dels que se suma a la llista de positius?
Sí. Tots els que hem passat el confinament junts hem agafat la malaltia. Tots amb símptomes molt lleus. De fet, cap de nosaltres pensava que tenia la Covid-19, però m’han fet unes anàlisis que confirmen que sí que em vaig infectar. Em sento molt afortunat d’haver-me’n sortit, i content de saber que sóc immune.

A punt per treballar?
[Riu] Això ja ho veurem! Ara ja soc a Madrid perquè ens han dit que estan intentant poder reprendre el rodatge de Mercado central, però hi ha molta confusió al nostre sector. No sabem gaire bé com aniran les coses i com les haurem de fer.

PUBLICITAT

Confusió i incertesa.
Sí. Tinc molts companys que fa dos mesos que no treballen, i no tenen ni idea de quan podran tornar a començar. Jo tinc un contracte fix a la sèrie, i estic amb un ERTO, però la majoria de la gent que m’envolta no té la meva sort.

S’han cancel·lat tots els projectes que havia engegat?
No, encara hi ha alguna cosa que es manté en peu, però és residual. Des del març no fem cap bolo amb les dues companyies de teatre amb qui treballo, Fundación Agrupación Colectiva i José y sus hermanas. I s’han cancel·lat la majoria de coses fins passat l’estiu. Havíem de reestrenar Estigmes a la Flyhard, i hem hagut d’ajornar-ho, per exemple. La situació és complicada.

I la tardor no pinta gaire millor…
Ja ens estan dient que a l’octubre sembla que hi haurà un rebrot del virus, i que pot ser que les coses que s’estan posposant s’acabin anul·lant. Tot està aturat, i no tenim cap pista de quan tornarà a la normalitat, i això genera caos, perquè, a més, no arriben ajudes. Tinc companys que s’estan plantejant canviar de professió.

Normalitat, diu?
Sí, és un dir. Encara no sabem quin protocol haurem d’aplicar quan puguem reprendre l’activitat, però les coses que he estat veient són sorprenents i angoixants. L’ús de la mascareta, per exemple. L’haurem de dur tota l’estona fins que ens diguin “acció!”. Però, què passa amb el maquillatge? Quan em tregui la mascareta estarà destrossat. És incoherent.

PUBLICITAT

Què diuen els protocols del contacte entre actors?
Durant una temporada, em sembla que ja ens podem anar oblidant de veure petons i abraçades a les sèries de televisió. S’hauran de canviar guions per evitar determinades escenes. Un embolic.

Passarà el mateix amb el teatre?
Sí, m’imagino que serà semblant. El sector del teatre, a més, té el hàndicap d’haver de reduir l’aforament de les sales. Hi ha produccions que no són viables si no pots vendre totes les butaques. I si això passa, molts teatres optaran per seguir tancats.

Mentrestant, es va omplint la xarxa d’oferta cultural casolana…
Em sembla genial que la cultura no s’aturi, i que s’ofereixi de manera gratuïta a la gent. De fet, jo crec que la cultura hauria de ser subvencionada pel govern. Ara bé, em preocupa que l’oferta que s’està generant durant el confinament minvi la qualitat de les produccions posteriors, perquè la gent cregui que no són necessaris segons quins mitjans.

Veu en perill el sector cultural?
No, en perill no, però sí que penso que haurà d’afrontar dificultats importants, tant per la manca de recursos, com per les limitacions que imposa l’estat d’alarma. Ara, estic segur que serem capaços de reinventar-nos com hem fet altres vegades, i seguir oferint espectacle.

També et pot interessar

Comentaris