VINSEUM vol recollir la memòria de la pandèmia

12/05/2020 - 06:00h

L’equipament participa a la campanya “Memòries de la Pandèmia” engegada per la Xarxa de Museus d’Etnologia i d’Història i Monuments de Catalunya

Els museus que formen part de les dues xarxes, amb el suport del Servei d’Arxius de Catalunya, estan convençuts que el material donat esdevindrà el patrimoni cultural que les properes generacions podran vincular amb aquesta crisi, que primer és sanitària, però també social, econòmica i cultural.

L’objectiu és preservar els testimonis de la memòria oral, escrita, audiovisual i objectual que ajudin a interpretar l’impacte de la pandèmia mundial al territori. Aquest fons documental i material pot ser molt divers: E.P.I.s (guants, màscares, bates i altre material sanitari…), cartells, dibuixos d’infants, objectes domèstics que reflecteixen la vida sota mesures de quarantena i distanciament social; nous productes creats per les empreses i la indústria; obres d’art a l’espai públic; així com també ítems que representen projectes i iniciatives comunitàries. En el pla documental, els suports poden ser: fotografies, vídeos, missatges de veu, etc.

En aquest sentit VINSEUM vol poder registrar a través d’aquesta crida quin impacte ha tingut la campanya en el sector del vi, des de la pagesia fins al consumidor. Un sector que des del primer moment s’ha mostrat molt actiu per tal de conviure amb la pandèmia. Des de fa unes setmanes ja treballa amb els seus Amics d’Honor, així com amb altres professionals del món del vi, per tal de saber com ha sigut la vida a la vinya, al celler, a les botigues, a la taula, a la xarxa, etc.; així com també en la quotidianitat de totes les persones vinculades al món del vi.

VINSEUM també obre la crida a la ciutadania i es proposa com a únic equipament del territori que proposa la recollida d’aquest material a tots els habitants del Penedès que, de manera individual o col·lectiva, s’hi sentin cridats. En aquest sentit, coincidint amb la setmana de celebració del Dia Internacional dels Museus, VINSEUM engegarà accions de col·laboració amb les entitats amb qui manté una relació més estreta i amistosa (Escoles Amigues, Amics de VINSEUM, etc.); així com també amb les persones i els col·lectius implicats a la comarca que ho vulguin.

Qui vulgui participar només haurà d’omplir un breu formulari, enviar una imatge de l’objecte o document a VINSEUM al correu-e indicat al formulari de participació que es podrà descarregar des de la pàgina d’inici de la web del museu www.vinseum.cat. Les accions s’aniran difonent a les respectives xarxes socials de cada museu participant, i podran trobar-se seguint el hashtag #MemòriesPandèmia.

Aquesta és una primera fase d’una acció de llarg recorregut. Una vegada finalitzada la campanya, els museus d’ambdues xarxes posaran en comú el material donat per tal d’avaluar-ne el resultat i poder-ne fer una lectura transversal i en clau de país. El resultat d’aquesta interpretació conjunta dels fons podrà ser divulgada en el format que sigui més convenient, com una aportació dels museus de les dues xarxes a la societat que els acull.

També et pot interessar

Comentaris