La Diputació de Tarragona aprova inversions per reforçar l’economia dels municipis

Imatge del primer ple telemàtic en la història de la Diputació de Tarragona.
12/05/2020 - 09:00h

El primer ple telemàtic de la institució va aprovar una ampliació pressupostària de 16,2 milions d’euros per fer front a la crisi del Covid-19

El ple extraordinari celebrat divendres passat a la Diputació de Tarragona, el primer que la institució realitza telemàticament, va impulsar noves inversions que contribuiran a garantir la liquiditat dels ajuntaments del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès en l’actual situació de crisi derivada del coronavirus.

Amb les diferents iniciatives en aquesta línia, aprovades per unanimitat pels diferents grups representats al plenari (ERC, JxCat, PSC i Cs), la Diputació de Tarragona remarca que pretén respondre de manera proactiva a les necessitats que planteja l’escenari present i futur. “La sessió ha estat fonamental per tirar endavant mesures destacades per continuar fent front a la crisi derivada de la Covid-19, i també per garantir altres inversions molt necessàries”, ha assenyalat en un comunicat la presidenta de la Diputació tarragonina, Noemí Llauradó.

Una d’aquestes mesures de suport que han obtingut llum verda és la convocatòria d’ajuts del Pla d’Acció Municipal (PAM) per al quadrienni 2020-2023, dotat amb 85 milions d’euros. Per al present exercici es destinaran els 10 milions d’euros inicialment pressupostats i 11 milions més resultants d’una nova modificació de crèdit: Per tant, amb un total de 21 milions d’euros per al PAM 2020.

Els ens locals podran destinar-los a inversions, despesa corrent, sosteniment del lloc de secretaria-intervenció, o sanejament de les finances municipals. Aquest darrer punt és una de les novetats d’aquest PAM, com també ho és la seva planificació de caire quadriennal i el fet que la distribució dels recursos inclogui a partir d’ara, com a factor determinat, la superfície del terme municipal i l’existència o no de nuclis agregats o d’entitats singulars dins del municipi. Els ajuts del PAM d’enguany es poden demanar abans del proper 30 de juny.

El ple també ha aprovat una nova modificació de crèdit que augmenta en 16,2 milions d’euros més el pressupost de la Diputació de Tarragona per a enguany. Es tracta de la tercera modificació de crèdit del present exercici, amb l’objectiu de disposar de més recursos de manera immediata i efectiva atesa l’actual situació derivada de la pandèmia. En aquest sentit, bona part de les inversions es destinen directament a fer front a la crisi de la Covid-19, o bé a mesures per a la reactivació econòmica.

En destaquen 700.000€ per a la desinfecció d’espais públics als pobles de la demarcació; 100.000€ per a la Fundació Universitat Rovira i Virgili, com a contribució al programa Orfeu de la Generalitat per a la detecció massiva de la Covid-19, o 810.000€ per a projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT).

D’altra banda, l’increment pressupostari aporta també més recursos per pal·liar les conseqüències dels darrers fenòmens meteorològics. Concretament, 1.010.000 € per a nous ajuts excepcionals, una quantitat que s’afegeix als 2 milions d’euros que ja es van pressupostar per a aquest concepte en els comptes generals per a 2020 aprovats al novembre passat.

Una altra mesura relacionada directament amb la crisi del coronavirus és l’aprovació de l’adaptació del conveni 2020-2023 amb els consells comarcals per tal que aquests puguin rebre de manera immediata ajuts per fer front a la pandèmia del coronavirus als respectius municipis. En aquest sentit, s’ha aprovat una addenda al conveni que ja es va aprovar al ple del 28 de febrer de 2020, per modificar el procediment dels lliuraments previs acordat pel programa d’assistències i serveis per destinar a actuacions de l’àmbit social.

Així mateix, el ple de l’ens provincial ha aprovat ampliar fins a 175 milions d’euros el límit per a les operacions de tresoreria de BASE Gestió d’Ingressos, que el ple del 29 de novembre de 2019 havia fixat en 100 milions. D’aquesta manera es garanteix el finançament i la disponibilitat de tresoreria necessaris per al pagament de les bestretes mensuals ordinàries a tots els ens locals als quals aquest organisme presta serveis de recaptació delegada.

La capacitat de resistència de BASE s’havia vist afectada per l’ajornament dels cobraments en el primer semestre de l’any, a causa de la situació extraordinària derivada de la Covid-19. Ara, amb aquesta ampliació es garanteix aquesta bestreta fins al mes de setembre de 2020 inclòs, data en què es calcula que ja s’haurà pogut reprendre l’activitat recaptatòria.

D’altra banda, també s’ha aprovat la modificació de les bases de diferents ajuts del Servei d’Assistència Municipal (SAM) per tal d’adaptar-ne els terminis de justificació o d’execució en base al que estableix l’estat d’alarma. Aquesta mesura busca que cap ens beneficiari tingui dificultats per fer-ho si els terminis estan dins del període d’alarma.

Minut de silenci i declaració institucional

El ple es va iniciar amb un minut de silenci en record de les persones que han perdut la vida per la pandèmia. Tot seguit, la presidenta Noemí Llauradó va llegir una declaració institucional, aprovada per tots els grups, “per expressar el compromís d’adoptar les mesures necessàries per a la recuperació social i econòmica que ajudin a pal·liar els efectes negatius de la pandèmia”. En aquest sentit, va apel·lar “al suport i coordinació de totes les administracions públiques per accelerar les línies d’ajut als sectors més castigats arreu de les nostres comarques”.

La declaració també va servir per expressar el condol i solidaritat a les víctimes, familiars i afectats pel virus; per agrair la tasca dels sanitaris, dels cossos de seguretat, del personal de residències de gent gran, del comerç, voluntariat, entitats socials i molts altres àmbits, així com de l’administració pública local, i també de la pròpia Diputació de Tarragona.

També et pot interessar

Comentaris