Cunit no passarà a la fase 1 del desconfinament com la resta del Baix Penedès

Una imatge de la travessia urbana de Cunit, que continuarà en la fase 0 de la desescalada.
09/05/2020 - 11:11h

L’alcaldessa es mostra resignada davant d’una situació que entén que dificulta la reactivació econòmica del petit comerç

El municipi de Cunit no entrarà dilluns a la fase 1 del desconfinament per la crisi del coronavirus com farà la resta de la comarca del Baix Penedès. El motiu és perquè el desconfinament s’ha dissenyat per regions sanitàries i no per comarques ni províncies i Cunit està assignada a la regió sanitària Metropolitana Sud de Barcelona, en tant que depenent de l’àrea bàsica de salut del Garraf i que la setmana que ve romandrà encara en l’actual fase 0 del desconfinament.

El cas de Cunit es dona també en mitja dotzena de municipis més de la demarcació de Tarragona, que dilluns entrarà majoritàriament a la fase 1 del pla de desconfinament. Són Santa Coloma de Queralt, Conesa, Savallà del Comtat, les Piles, Vallfogona de Riucorb, Pontils i Llorac, de la subcomarca de la Baixa Segarra dins de la demarcació tarragonina -a la comarca de la Conca de Barberà-, però que sanitàriament estan assignats a la regió de la Catalunya Central.

Resignació a Cunit

En declaracions a l’agència ACN, l’alcaldessa de l’Ajuntament de Cunit, Dolors Carreras, entoma la situació al municipi amb “resignació”. En aquest sentit, val a dir que Carreras considera que l’àrea de salut Garraf-Cunit “podria fer un canvi de fase”, tenint en compte la taxa d’incidència de la Covid-19, que és menor que les dades de les comarques barcelonines del Baix Llobregat i del Barcelonès Sud.

L’alcaldessa de Cunit insisteix que són realitats diferents i lamenta que totes aquestes comarques quedin englobades en una mateixa regió, la Metropolitana Sud. Amb tot, també admet que “és complicat” fer excepcions “perquè dificulta el control”.

Dolors Carreras lamenta que amb el fet de no poder accedir a la fase 1 s’endarrerirà la reactivació de molts negocis. “El bon temps motiva la gent a sortir al carrer i molts autònoms tenen la necessitat d’obrir perquè porten dos mesos sense ingressos”, explica a l’ACN, i assegura que entre els empresaris locals “creix la incertesa i el nerviosisme”.

Carreras es mostra “preocupada” per l’endarreriment que pugui haver en l’obertura de la temporada de bany i en l’arribada dels veïns de Barcelona amb segones residències, dues situacions previstes a partir de la fase 3 de la desescalada. “Ens preocupa com podrem fer aquests passos”, diu l’alcaldessa cunitenca, i assenyala el neguit dels restauradors i de les guinguetes de les platges.

Per compensar les restriccions que hauran de complir quan puguin obrir, l’Ajuntament de Cunit els garanteix que podran ampliar la superfície de taules sense cap cost econòmic addicional.

Cal recordar que s’havia parlat d’aplicar el pla de desescalada de l’estat d’alarma per províncies i no regions sanitàries, una proposta que posteriorment va fer la Generalitat. La primera opció hagués permès a Cunit entrar a la fase 1. Amb tot, Dolors Carreras ha evitat aquesta setmana posicionar-se a favor del desconfinament provincial o de les regions sanitàries que proposava la Generalitat. “Només volem que la solució sigui la millor per a la seguretat dels veïns”, apuntava.

També et pot interessar

Comentaris