ERC s’atribueix bona part del mèrit del Pla de Xoc de Vilafranca

D’esquerra a dreta, Gemma Urgell, Mònica Hill i Montse Espinosa, regidores d’ERC
07/05/2020 - 10:02h

Els republicans posen l’objectiu cap a un gran Acord de Ciutat i critiquen que el govern hagi trigat set setmanes en activar-se

Segons ha assegurat ERC de Vilafranca, el ple convocat per dimarts , inicialment, no portava cap mesura de l’equip de govern de JXC-PSC per fer front a la crisi sanitària derivada de la covid19.

“Aquest fet va ser denunciat pels grups de l’oposició i des d’Esquerra Republicana es va exigir que calia un Acord de Ciutat urgent per fer front a les urgències socials i econòmiques que s’han generat. Per aquest motiu van presentar diferents documents amb propostes al govern, que finalment, aquest ha incorporat, fent possible i per la via d’urgència que el ple de Vilafranca aprovés per unanimitat un pla de xoc social per fer front a la crisi derivada per la Covid-19”, diuen els republicans.

Refer econòmicament Vilafranca

Sempre segons ERC, dos dies abans del ple de maig, el govern municipal va presentar als grups municipals de l’oposició una proposta de moció per aprovar per via d’urgència al ple, on es recull la majoria de propostes socials que Esquerra Republicana va posar sobre la taula. També han incorporat les mesures econòmiques i de suport al comerç que Esquerra Republicana, tal com va explicar la regidora Gemma Urgell, va fer arribar a l’equip municipal perquè s’incorporessin al Pla de Reactivació de l’Activitat Econòmica. En aquest sentit Urgell reclama que es convoqui de forma urgent la taula amb els agents econòmics i socials i els diferents grups de l’ajuntament per posar fil a l’agulla en la reactivació, “no es pot perdre més temps i cal posar la cinquena marxa per començar a refer Vilafranca”. En aquesta mateixa línia, Urgell va reclamar que es comenci a executar el Pla de Reactivació Econòmica, que serà clau pel manteniment de l’economia i l’ocupació a la ciutat.

Pla de xoc social

L’altre àmbit que des d’Esquerra Republicana s’ha fet molta incidència des de la primera setmana de la crisi sanitària, és que calia dur a terme un pla de xoc per a les famílies vulnerables. La regidora Montse Espinosa exposava que “amb el confinament, la xarxa social que moltes famílies vulnerables tenen ha patit un immens sotrac, des del minut u aquestes famílies tenien urgències greus per pagar despeses o simplement per omplir la nevera”. I afegia que “des d’Esquerra hem presentat propostes precisament per superar aquesta situació i ajudar a qui més ho necessita, és positiu que amb l’acord del Ple ara s’activin, però calia haver-les posat en marxa des de l’inici del confinament”. Espinosa va detallar algunes de les mesures com la suspensió del lloguer dels pisos socials de l’ajuntament o la creació d’ajuts específics per pagar el lloguer o subministraments per a famílies vulnerables o afectades per ERTO’s que celebra que finalment es posaran en marxa perquè el govern les ha incorporat a la proposta de moció per aprovar al pla.

Un Acord de Ciutat per refer Vilafranca

Les propostes republicanes, com va exposar el regidor Pere Sàbat, busquen una sortida conjunta a la crisi “som conscients que cal la suma de tothom per superar aquesta situació per això hem posat sobre la taula la necessitat d’un gran Acord de Ciutat que sumi a tots els sectors. Refer Vilafranca implica que ens arromanguem tots. La proposta acordada i aprovada per unanimitat recull bona part de les propostes presentades, és un bon punt d’inici però cal concreció i cal que les taules es posin a treballar immediatament, haurien de ser aquesta mateixa setmana”.

Taula urgent per refer els pressupostària

Per dur a terme tot el programa de xoc que han proposat els republicans i que el govern ha inclòs en la moció d’urgència aprovada al ple de dimarts, cal que es dugui a terme una modificació de pressupostos. Pel regidor republicà Salvador Campamà “clama al cel que aquest sigui l’únic ple des de que soc regidor que no hi ha hagut una modificació de pressupostos, quan precisament més necessària era”. Per Campamà cal urgentment que es convoqui una taula per parlar dels pressupostos “i d’aquesta manera modificar uns números superats per la situació i dibuixar-los de nou per refer Vilafranca”.

Hill “El govern ha anat tard”

Per la seva banda la regidora Mònica Hill va resumir que totes les propostes que ha aportat el grup municipal “s’han fet des de la primera setmana, perquè ja sabíem que calia actuar urgentment”. En aquest sentit Hill la criticat que el govern de JXC-PSC “hagi tardat set setmanes a activar-se, set setmanes a recollir les propostes que tenien sobre la taula i que podien ajudar a la gent i que no han volgut implementar, set setmanes perdudes que haguessin pogut ajudar a empreses i a famílies a tenir més ajuda i més suport” i va reblar que “això és el que s’espera d’un govern que mira pels seus veïns i veïnes”.

També et pot interessar

Comentaris