“Tenim molts ‘policies de balcó’, però sovint la informació és errònia”

Albert Romero és el cap de la Policia Local de Vilafranca
Judit Benages
07/05/2020 - 06:00h

La Policia Local de Vilafranca ha aixecat 1.100 actes de denúncia des del 15 de març i el responsable del cos reconeix que “és difícil controlar-ho tot”

Com totes les policies locals del país, la de Vilafranca s’ha hagut d’adaptar a l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol el dia 14 de març. Però com afecta l’organització d’un cos com el vilafranquí una situació de crisi sanitària com l’actual?

El cap de la Policia Local de Vilafranca, Albert Romero, vol apuntar, primerament, que des del reial decret del dia 14 de març han passat a dependre del Ministeri de Defensa i, per tant, de l’Estat, sempre coordinats amb els Mossos d’Esquadra.

Quan van començar les mesures contra el virus, la Policia Local va canviar els torns que tenia fins aleshores i va programar diferents rotacions per tal que, en cas que hi hagués un hipotètic contagi, es pogués mantenir el servei policial.

Al cos vilafranquí van tenir un total de quatre possibles contagis –no en tenen la certesa absoluta perquè no se’ls va fer la prova–, situació que va fer que els agents haguessin de passar 14 dies a casa, però com que no havien format part dels torns anteriors, la plantilla no es va veure afectada. A més, van tenir tres agents confinats a la conca d’Òdena perquè viuen en aquella zona i un altre que no ha pogut prestar servei perquè era dins d’un grup de risc. Des del primer moment, a més, la policia va coŀlaborar amb els voluntaris per repartir material de protecció en centres sanitaris i residències.

Així, per Romero, una de les situacions més destacables d’aquest confinament és la gran quantitat de “policies de balcó” que hi ha. Es tracta de veïns o veïnes que es posen en contacte amb la Policia per denunciar que una altra persona s’ha saltat el confinament o no està fent les coses correctament. Així, la majoria d’aquestes denúncies s’han fet per xarxes socials, però també han rebut moltes trucades i correus electrònics.

El cap de la Policia assegura que la gran majoria de casos denunciats no eren certs: “El veí que trucava no tenia la informació correcta i, per tant, hem fet també molta feina informativa. La coŀlaboració ciutadana és bona, però cal tenir la informació adequada”, afegeix.

Romero confessa que una de les zones on ara hi ha més queixes és el barri de l’Espirall, on diversos ciutadans denuncien que, sobretot als vespres, es concentren persones a les places, de manera que se salten el confinament i les mesures de prevenció.

Romero apunta que en la majoria de casos es deu a la celebració del ramadà, i que és cert que “algunes persones no respecten les ordres de confinament, sobretot a la nit, que és quan és més evident”.

El cap policial assegura que tenen un ull posat en aquest barri i que la nit de divendres a dissabte, per exemple, van aixecar 40 actes d’incompliment. En total, a Vilafranca n’han aixecat més de 1.100, cap de les quals, de moment, per infraccions de desconfinament amb infants.

PUBLICITAT

El policia també comenta que un 40% de les persones a les quals se’ls aixeca acta per saltar-se el confinament són reincidents, i de la quinzena de persones que han detingut en aquestes setmanes, moltes tenien actes aixecades fins i tot en 17 o 18 ocasions. Romero reconeix que el fet que els portin davant el jutge i aquest els deixi en llibertat al cap de poques hores fa que el policia tingui “una sensació de frustració general”.

Albert Romero creu que la gent de Vilafranca ha respectat les normes: “A les nits normalment els carrers estan deserts, i hi ha molta més gent que ho fa bé que no pas malament”.

“És impossible controlar-ho tot”
Romero reconeix que el primer repte de la policia és “estar molt ben informats de tots els canvis” i, per tant, intenten fer molta pedagogia amb la població. Igualment, apunta que si bé les nits són “més fàcils de controlar perquè gairebé tothom que és al carrer s’està saltant les normes, durant el dia és impossible controlar-ho tot, i més ara, amb la desescalada”. El responsable del cos assegura, finalment, que les actes s’aixequen “en casos molt evidents de trencament de confinament o de la normativa”.


També et pot interessar

Comentaris