SOS Penedès acusa l’Ajuntament de Cunit d'”afavorir l’especulació urbanística” a la Plana del Castell

Imatge aèria del sector, amb la trama vermellosa, on l’Ajuntament de Cunit ha programat edificar-hi. (Foto: SOS Penedès)
05/05/2020 - 16:02h

El consistori ha aprovat el pla parcial per construir habitatges i comerços a l’espai actualment per urbanitzar

L’entitat ecologista SOS Penedès ha denunciat públicament l’aprovació del Pla Parcial dels terrenys de la Plana del Castell de Cunit per part de l’Ajuntament, a qui ha acusat d'”afavorir l’especulació urbanística”. El consistori hi va donar el vistiplau al ple del passat dijous, 30 d’abril, defensant que a la zona es podrà desenvolupar activitat comercial i turística, així com també s’hi construirà habitatge públic.

Uns arguments que l’entitat ecologista rebat, tot lamentant que els terrenys són “un dels últims reductes que queden a Cunit d’un passat on els aiguamolls i les zones conreades ocupaven gran part del litoral”.

A parer de SOS Penedès, caldria blindar l’espai per fomentar-ne la renaturalització. SOS Penedès assenyala que a la Plana del Castell de Cunit hi ha zones d’inundació temporal que afavoreixen la biodiversitat. En aquest sentit, asseguren que encara hi ha exemplars de gripau corredor, una espècie comuna al Baix Penedès, tot i que amb una població que cada cop va a menys.

L’entitat recorda que la zona abraça un terreny de 55.560 metres quadrats qualificats com a sòl urbanitzable, dels quals més de la meitat són per a ús residencial i activitats econòmiques. En aquest espai ja hi ha un acord entre els propietaris dels terrenys i el Grup Bonpreu per construir-hi una gran botiga. Al seu torn, l’Ajuntament de Cunit hi planifica la construcció de 90 pisos.

“Des de SOS Penedès estem absolutament en contra d’urbanitzar encara més el litoral”, subratlla l’entitat en un comunicat, en el qual defensa les “polítiques de decreixement i preservació dels espais naturals”. “No podem seguir construint sense límit i afavorir l’especulació urbanística com hem fet des del segle passat”, afegeixen.

Al mateix temps, l’entitat ecologista apunta que prop de la Plana del Castell hi ha els terrenys de la desembocadura del Torrent de Sant Antoni, que també reclamen protegir. En aquest sentit, sostenen que a tot aquest espai es podrien seguir les passes del cas de les Madrigueres del Vendrell, on es va aturar un gran projecte urbanístic a tocar de la platja de Sant Salvador per preservar una zona d’aiguamolls que els darrers anys ha recuperat la presència de fauna.

“Hem de diversificar l’economia, centrada pràcticament de manera exclusiva en un únic tipus de turisme, la manera de fer-ho és apostant pel patrimoni i dignificant els espais que, tot i degradats, encara conserven potencial”, insisteixen els ecologistes.

Els arguments del govern cunitenc

Al seu torn, des del govern de Cunit defensen l’impuls econòmic que suposa el desenvolupament d’aquest espai. Al ple del passat 30 d’abril, durant l’aprovació del Pla Parcial, el regidor d’Obres i Urbanisme, Jaume Casañas va destacar la “centralitat” dels terrenys, la qual va assegurar que els converteix en un “punt estratègic”. Alhora, va defensar que la construcció d’habitatge municipal “anirà destinada a cobrir les necessitats dels cunitencs i cunitenques”.

Segons el consistori, ara que ja està aprovat el Pla Parcial de la Plana del Castell començarà la urbanització de l’espai “tenint en compte la preservació de la façana sud dels aiguamolls històrics que reneixen en episodis de pluja”.

També et pot interessar

Comentaris