VeC demana un Pla de XOC per aturar el “cop social, econòmic i cultural” de la Covid-19

D’esquerra a dreta, Montse Romagosa i Ramon Arnabat
Avatar
04/05/2020 - 16:44h

Les 30 idees de Vilafranca en Comú passen per la revisió dels pressupostos, la cura de les persones, la promoció econòmica, l’espai públic i la mobilitat

El grup municipal de Vilafranca en Comú vol col·laborar, conjuntament amb els altres grups municipals, en el disseny i gestió d’un Pla de Xoc per Vilafranca que, segons afirmen, ” posi les persones i la vida al centre i que permeti aturar el cop social, econòmic i cultural provocat per la Covid-19 a la vila”.

Vilafranca en Comú ja ha proposat un Acord per Vilafranca a mitjà termini i ara proposa un seguit de mesures que pensen que poden formar part d’un Pla de Xoc de la vila. Les trenta mesures que presentem se centren en la modificació dels pressupostos d’enguany, en la cura de la vida de les persones, en la promoció econòmica i en propostes per l’espai públic i la mobilitat. Les mesures principals són les següents:

Reforma i adaptació del pressupost 2020 i participació ciutadana

Per fer front a la crisi del covid-19 és imprescindible reformar i adaptar els pressupostos del 2020, i s’ha de fer de forma participativa, convocant, segons VeC, un ple monogràfic sobre l’impacte del Covid-19 a Vilafranca així com els diferents Consells Municipals, per tal de poder donar resposta a les necessitats de tothom i permetre avançar en la reconstrucció social, econòmica i cultural de la vila.

Propostes per a la vida de les persones

Les mesures prioritzen tenir cura de les persones que han estat més afectades per la crisi sociosanitària. Amb aquest objectiu consideren essencial reforçar l’atenció sociosanitària de la gent gran en situació de vulnerabilitat i ajudar a tothom que s’ha vist afectat per la crisi oferint una borsa d’ajuts per fer front a les necessitats bàsiques, reforçant les polítiques d’habitatge públic i avançant en la implantació de la renda garantida ciutadana. Aquestes mesures també inclouen acollir i regular a les persones migrades i/ sense papers, i dotar de recursos informàtics a l’alumnat que ho requereixi per poder seguir les classes. 

Propostes per a la promoció econòmica

Les mesures proposades també han de servir per reactivar l’economia i evitar que les petites empreses i els comerços locals de la vila hagin de tancar. S’han de destinar ajudes directes i reducció de taxes als secors més desafavorits. Consideren imprescindible potenciar el comerç de proximitat i el turisme cultural a la vila. També diuen que s’ha de donar suport a totes aquelles treballadores i treballadors en situació irregular, que estan a l’atur o que han tingut un ERTO perquè puguin regularitzar la seva situació laboral i retornar a la vida laboral

Propostes per a l’espai públic i la mobilitat

Finalment, proposen mesures per la habilitació dels espais públics en aquest procés de desconfinament acordant actuacions extraordinàries amb Nou Verd i Mas Albornà per posar a punt la jardineria, establir serveis de neteja i desinfecció d’espais i equipaments públics, i afavorir l’ús segur dels transports públics.

PUBLICITAT

Vilafranca en Comú vol compartir amb els altres grups municipals aquestes propostes i consensuar un Pla de Xoc de l’Ajuntament de Vilafranca que ajudi a les vilafranquines i vilafranquins a superar aquests situació de crisi sanitària, econòmica, social i cultural amb la màxima equitat i justícia posant a les persones i la vida al capdavant. Ara és l’hora d’acordar el Pla de Xoc i Vilafranca en Comú posarà totes les seves forces a fer-lo possible.

“A partir d’ara, però, cal anar pensant i definint ja un gran Acord que sigui la base del nou Pla d’Acció Municipal de Vilafranca del Penedès i que obtingui el màxim consens possible. Hem de canviar objectius i prioritats i hem de replantejar Ordenances Fiscals i Pressupostos del 2021 al 2023. En aquest sentit Vilafranca en Comú, ha posat sobre la taula un Acord per Vilafranca que ha estat plantejat a la resta de grups municipals i a la societat vilafranquina. Esperem que sigui possible i que tothom entengui que l’Ajuntament som totes i tots, com deia Josep Sala”, clouen els comuns.

També et pot interessar

Comentaris