ERC demana ajudes urgents per temes d’habitatges

D’esquerra a dreta, Montse Espinosa, Salvador Campamà, Pere Sàbat, Mònica Hill i Gemma Urgell, regidors republicans a Vilafranca
04/05/2020 - 13:22h

El grup municipal vol que el govern suspengui el lloguer social i estableuxi una partida extraordinària per a les persones que han estat afectades per ERTOS

Esquerra Republicana ha presentat un seguit de 10 propostes encaminades a un pla de xoc per fer font a la crisi social i a l’emergència habitacional que s’ha vist agreujada pels efectes de la crisi. La creació d’un ajut urgent extraordinari per aquells treballadors/es que s’han vist afectats per ERTOs, la suspensió del lloguer social, la creació d’una línia d’ajuts per a lloguers són les principals propostes que els republicans posen sobre la taula i l’augment de les subvencions a les entitats socials de la vila.

Pels republicans la pandèmia està provocant una sèrie de problemes d’índole social, els quals aniran molt més enllà en el temps després que acabin les setmanes de confinament i d’estat d’alarma. Problemes socials derivats de l’obligació de tancar empreses i negocis i obligar a la gent a confinar-se a casa. El govern de l’estat ha desenvolupat una sèrie de decrets per tal de regular la nova situació laboral a la que s’han vist abocats milions de treballadors a tot l’estat.

Des d’Esquerra posen de manifest la difícil situació que es troben aquests treballadors, ja que significa que si s’ha vist afectat per un ERTO haurà d’intentar sobreviure amb un 70% del seu sou durant els mesos que duri el confinament. D’altra banda però, també s’han vist molt perjudicats una gran part dels treballadors i treballadores autònomes, els quals han vist reduir les seves facturacions a la mínima expressió. A més a més, apunten, el fet que el SEPE s’ha vist col·lapsat per l’allau de peticions d’ERTOs, el resultat encara és més caòtic ja que molts dels treballadors i treballadores afectades per un ERTO no han cobrat la part corresponent del mes de març i molts, a dia d’avui, no tenen clar si cobraran el mes d’abril.

Suport a les famílies vulnerables

Mònica Hill, regidora, apunta que “No ens podem oblidar del col·lectiu de famílies vulnerables, les quals també s’han vist afectades per ERTOs, fent encara més difícil la seva situació. Ambdós col·lectius, el de treballadors i el de les famílies vulnerables es veuen en una situació complicada respecte del pagament de les seves hipoteques o dels lloguers dels seus habitatges ja que moltes d’aquestes persones ja s’han vist en dificultats per satisfer la quota del mes d’abril”. Per això des d’Esquerra es proposa un ajut urgent al lloguer, i que l’ajuntament suspengui els lloguers dels pisos socials de l’Ajuntament. Municipis penedesencs com Sant Pere de Ribes o Sitges, ofereixen als seus habitants un seguit d’ajuts econòmics a fons perdut destinats al pagament del lloguer de l’habitatge.

També proposen activar un servei de conciliació entre llogaters i propietaris per tal d’aconseguir que aquells propietaris que es neguen a reduir o ajornar el pagament del lloguer als seus llogaters, entrin en raó i accedeixin a facilitar-los-hi, ja sigui reduint la quota, ajornant-la o fraccionant-la.

A Vilafranca, segons Hill, aquests ajuts econòmics al lloguer no hi són. Hill afegia que “tampoc s’ha activat una moratòria en el pagament del lloguer social per tal d’alleugerir la situació econòmica de les famílies més desafavorides del municipi. Cal recordar que a Vilafranca els habitatges socials que depenen de l’AHC sí que gaudeixen d’aquesta moratòria, la qual cosa és un greuge comparatiu respecte de les famílies que depenen d’un habitatge social de l’ajuntament”.

Aquestes mesures complementen altres actuacions que s’han dut a terme des d’altres administracions, les que tenen la competència, com ara l’estat a través del RDL 11/2020, de 31 de març, que ha activat una sèrie d’ajuts econòmics i ha regulat la manera de negociar el pagament dels lloguers entre els llogaters i els propietaris, ja siguin petits o grans tenidors, així com uns ajuts als llogaters en el cas que no arribin a cap acord amb la propietat.

La situació és tan greu que una sèrie d’entitats i associacions que lluiten pel dret a un habitatge digne han convocat una vaga estatal contra el pagament dels lloguers mentre duri la crisi econòmica provocada per la pandèmia, amb més de 12.000 famílies mobilitzades arreu l’estat, de les quals més de 100 famílies penedesenques donen suport a la vaga i/o exercint el seu dret a la vaga llogatera, atesa la inacció de les administracions.

Finalment Hill assegurava que “els mitjans econòmics hi són. Cal modificar el pressupost per a dotar de més pressupost a les àrees socials en detriment d’altres àrees no tan essencials i, a més, fa uns dies que el govern de l’estat va autoritzar els ajuntaments a poder disposar del superàvit de 2019 i els romanents d’exercicis anteriors per a la recuperació econòmica i social. Només cal posar fil a l’agulla”.

Per Hill és imprescindible tenir una diagnosi real de l’habitatge a Vilafranca i va reclamar, de nou, que s’acabi el Pla local d’habitatge (pendent de fa anys) que l’Ajuntament adquireixi pisos per a ampliar el parc municipal d’habitatge de lloguer, i considera que “ara és el moment per posar totes les propostes sobre la taula i avançar per tenir un parc d’habitatge públic al servei de la ciutadania”.

També et pot interessar

Comentaris