Ecògrafs per detectar pneumònies amb més precisió

La metgessa Laura Turull amb l’ecògraf
01/05/2020 - 18:00h

Malgrat tot, els professionals del CAP Vilafranca Nord expliquen que els cal més formació per poder-los utilitzar de forma eficient

El Departament de Salut he enviat en aquestes últimes setmanes un total de 90 aparells ecògrafs a l’atenció primària de tot Catalunya per detectar millor les pneumònies –un dels efectes de la Covid-19– amb precisió.

Un dels ecògrafs ha arribat al CAP Vilafranca Nord, des d’on la metgessa d’atenció primària Laura Turull explica que els professionals necessiten més formació per poder-lo utilitzar, ja que un curs presencial que havien de fer abans de la pandèmia es va suspendre i ara en comencen un de virtual específic d’ecografia pulmonar que durarà fins a finals d’any i, per tant, no vol que la població es pensi que ja poden començar a fer ecografies pulmonars perquè no és així.

Cal tenir en compte que fins ara l’atenció primària feia radiografies de tòrax per determinar lesions pulmonars, però, segons el Departament de Salut, a poc a poc l’ecografia pulmonar s’ha anat consolidant com una tècnica adequada i molt sensible, i per això s’ha iniciat la seva distribució a tot el territori.

La meitat dels centres catalans ja utilitzen ecògrafs convencionals per al diagnòstic de patologies comunes com ara vessaments pleurals, còlics biliars i nefrítics o fer estudis tiroïdals. A partir d’ara, però, els ecògrafs poden ser especialment útils per fer un seguiment més acurat dels malalts lleus de Covid-19 i diagnosticar casos sospitosos de manera precoç, principalment pneumònies, l’alteració més comuna causada pel virus. I és que els ecògrafs són més sensibles a les alteracions pulmonars primerenques que poden acabar complicant-se.

Tal com diu Turull, del que es tracta és de “donar més eines a l’atenció primària, sempre deixant clar que nosaltres no som radiòlegs, tot i que sí que podrem veure, en les ecografies, si hi ha algun aspecte anormal o no i derivar-lo pels canals oportuns”. Tot i així, repeteix, “a Vilafranca costarà implementar-lo”.

La situació als CAPs
Laura Turull explica que aquests últims dies han notat una baixada de trucades de persones que sospitaven que podien tenir Covid-19, tot i que reconeix que en l’actualitat “pràcticament qualsevol pacient que té un quadre infecciós el consideres sospitós fins que no es demostra el contrari”.

En aquest sentit, Turull apunta que si bé és cert que la corba “es nota aplanada”, encara tenen moltes trucades de pacients que poden ser compatibles amb Covid-19 i reconeix que la gent “té por d’anar a l’hospital, fins i tot si els ho recomanes” i, per tant, aconsellen sempre fer cas de les indicacions “perquè si no, pot ser que no hi siguem a temps”.

També et pot interessar

Comentaris