Olèrdola aprova una modificació de pressupost d’1,8 milions

Imatge d’arxiu d l’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez ,en una sessió de ple
28/04/2020 - 16:55h

En el primer ple telemàtic de la història del municipi es va destacar que 1,4 milions es destinaran a diferents inversions

En la primera sessió de la seva història celebrada de manera telemàtica, a través de videoconferència, dilluns el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat una modificació de pressupost per valor d’1 milió 800 mil euros. L’acord es va prendre amb els vots favorables d’Alternativa per Olèrdola, l’abstenció del PSC-Units, i els vots en contra de Junts per Olèrdola i ERC.

Modificació de pressupost

La modificació de pressupost es finança, en més d’1 milió 400 mil euros, amb romanent de tresoreria per a despeses generals. La resta amb baixes i suplements de crèdit. Lucas Ramírez, alcalde d’Olèrdola, exposava que la modificació inclou 1.426.000 € per inversions.

Entre aquestes va destacar l’arranjament dels pous d’aigua de Moja i Sant Miquel, obres subvencionades per l’ACA que compten amb una previsió d’aportació municipal de 90.000 €. També s’incorporen 230.000 euros més al projecte de reforma de l’edifici de l’ajuntament per adequar una tercera planta i es financen fins a 11 redaccions de projectes “per a portar a terme durant aquest mandat”, incloent la xarxa de sanejament de Sant Miquel, la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis públics, la portada de la fibra a Viladellops, l’adequació de l’arbrat del municipi o la urbanització d’una nova plaça davant el consultori de Moja.

També s’acorden crèdits extraordinaris per a la compra del camp de futbol de Sant Pere Molanta, pel projecte de carril bici que uneixi Vilafranca, el Clot de Moja i els Monjos o l’accessibilitat als nuclis. Una altra inversió que es contempla és la tercera fase de la rehabilitació de la Torre de Moja, subvencionada en un 75%, o bé  el pas a plataforma única del carrer Manel Crespo i l’asfaltat de l’Eix Rossend Montané, des de Mas Granell fins a Sant Pere Molanta. En aquest punt, Ramírez precisava que es repararan els flonjalls i es contempla el pintat de la senyalització horitzontal, especialment al polígon de Sant Pere Molanta. L’alcalde demanava el suport dels grups a aquesta modificació de pressupost perquè permetia realitzar “millores pel municipi”.

A preguntes del regidor del grup del PSC-Unit, Joan López, es va precisar que la diferència d’import existent entre la redacció de projectes d’accessibilitat per a Moja o Sant Pere i Sant Miquel s’explica pel diferent volum de les intervencions. En el cas de Moja, es preveu fer el pas a plataforma única en tres fases, finançant-se ara la redacció de la primera. López també va preguntar la part subvencionada de les  obres a l’eix i els motius de l’increment de la partida dedicada a l’estudi de Mir Geribert. En una entrevista a l’emissora municipal, López exposava que s’havia abstingut perquè no s’havia comptant amb la seva opinió.(àudio)

Com és habitual quan el govern proposa modificacions de pressupost, el grup de Junts per Olèrdola explica que voten en contra perquè “no se’ns deixa participar”. Mari Carme Villanueva assenyalava que el govern encarrega la redacció de projectes “però després no s’executen”.(àudio)

Villanueva va fer notar que la compra del camp de Sant Pere Molanta s’ha pressupostat en diferents ocasions i ja s’havia anunciant la seva adquisició fa un any, abans d’eleccions. També va demanar que l’arranjament de l’eix incorpori el vial , a la zona de la Serreta, utilitzat per tractors. També va qüestionar el carril bici fins els Monjos i va reclamar que abans de seguir les obres a Sant Miquel s’acabessin bé les que s’havien fet.

La regidora portaveu del grup d’ERC, Fina Mascaró, feia notar que era la 7a modificació de pressupost aquest 2020, la 1a que incorporava romanent de tresoreria. Mascaró va preguntar els motius de l’increment de  la partida de bosses compostables en 8.500 euros i assenyalava que la reforma de l’ajuntament s’incrementava en un 36’9%, arribant als 853.000 €, sense que se li expliqués la reforma a cap regidor de l’oposició. Des d’ERC es va assenyalar que el nou ascensor de l’edifici consistorial, acabat d’instal·lar, s’haurà de moure.

També considerava que l’augment de 18.200 € en neteja “no era per més serveis, sinó perquè no es va dotar bé el pressupost” , i qüestionava altres partides com l’adhesió a l’entitat de Comerciants del Foix, els 6.000 € pel lloguer d’una carpa per la Vallmoranta, el pas de 1.000 a 10.000 € per a vestuari dels guàrdies municipals o que l’estudi de Mir Geribert passés de 4.000 a 11.700 €. Per ERC “els pressupostos són un copiar i enganxar d’un any per l’altre” i destacava que “no se’ns crida, ni se’ns diu res, ni se’ns espera”. Per Fina Mascaro, “les millores es poden fer d’una altra manera”(àudio)

En el debat d’aquest punt, el govern va aclarir que s’augmentava la partida de desratització per l’aparició d’imprevistos i que es suplementaven  en 63.000 € el pagament a les deixalleries per serveis extraordinaris fets en les anualitats de 2018 i 2019. Mireia Mancera, regidora de medi natural,  explicava que l’increment en 8.000 € per bosses compostables s’explicava perquè s’havia eliminat de les ordenances fiscals la subvenció als establiments que venien aquestes bosses . Per això s’havia ideat un projecte per a motivar a la població a fer ús de la recollida selectiva, incloent la distribució cada dos mesos d’aquestes bosses .

De la seva banda, també es va exposar que la subvenció prevista de 12.500 € per a l’associació de propietaris de Can Trabal era per a la Festa Major, per bé que “tot està en stand by”, a l’espera de l’evolució de la pandèmia del COVID 19, tal i com va explicar Anna Boada, regidora de cultura. L’apartat dedicat a l’estudi de Mir Geribert incorporava finançar un congrés per a l’estudi d’aquesta figura històrica. El regidor d’esports, Pere Sadurní, explicava que l’import del lloguer de la carpa era una previsió i es feia per poder acollir els participants d’una prova que serà campionat de Catalunya i dóna una gran projecció al municipi, amb l’estimació de reunir a 500 participants. Jordi Catasús, regidor de personal, exposava que es millorava tota l’equipació dels agents, per dotar-los de més seguretat.

Juanma Samblás, regidor d’urbanisme, explicava que la millora de l’organització de l’Ajuntament implica la reforma de l’edifici consistorial. S’aprofitarà l’estructura perimetral i es  construirà la 3a planta. Samblás va defensar la necessitat de redactar els projectes per a tenir una valoració de les inversions que després s’executen i va aclarir que es contemplava la redacció del nou clavegueram de Sant Miquel. També va subratllar que l’increment en prop de 20.000 € de la neteja viària responia a “l’aposta clara” per millorar aquest servei a tot el municipi. També va explicar que la recollida de residus és competència de l ‘Ajuntament i per això s’havia respost a la petició d’aplicar mesures d’integració paisatgística a la zona de contenidors del castell.

L’alcalde també va indicar que la subvenció a Comerç del Foix responia a la voluntat d’establiments del municipi d’adherir-se a aquesta entitat.

Lucas Ramírez explicava que la modificació de pressupost permetia complir compromisos, alguns amb el procediment avançat per a executar-se.(àudio)

Liquidació del pressupost de 2019

En el ple també es va donar compte de la liquidació del pressupost de 2019. Una de les dades que va destacar l’alcalde és que les despeses executades, 4.540.000 €, representaven “l’execució del 98% del pressupost ordinari”. Va assenyalar que els ingressos líquids nets havien augmentat en 644.000 € per l’increment en la recaptació d’impostos. Ramírez va fer notar que, descomptades obligacions, la liquidació deixa un romanent “per poder utilitzar” de 4.820.000 € que des del govern volen destinar “a projectes que millorin el municipi i atenguin a necessitats que van sorgint a Olèrdola“.

Des de Junts per Olèrdola, Mari Carme Villanueva considerava que es tenia aquest important romanent de tresoreria perquè “ens comprometem a fer moltes coses, però no fem res”. Des d’ERC es posava l’accent en què el pressupost inicial és de 4.634.000 i s’acaba tancant en 7.828.000€.

Un dels requisits que el govern fixava per a que els treballadors de l’Ajuntament recuperessin la jornada de 35 hores era el compliment de la regla de la despesa. En constatar-se a la liquidació aquest compliment,   i a pregunta d’ERC, el regidor de personal, Jordi Catasús, va explicar que encara no s’havia comunicat als treballadors i que es preveia convocar una comissió paritària per a parlar de “com ha de ser la implantació de la jornada de 35 hores”.

També et pot interessar

Comentaris