Mor mossèn Josep Maria Barenys, rector de la parròquia del Vendrell durant 43 anys

25/04/2020 - 11:11h

Barenys ha mort aquest dissabte a l’Hospital del Vendrell, tenia 91 anys i el 2011 havia estat nomenat fill adoptiu del municipi

Aquest dissabte ha mort a l’Hospital del Vendrell mossèn Josep Maria Barenys i Capellades, el qual va ser durant més de 43 anys el rector de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell i també l’arxiprest de la comarca del Baix Penedès. Ha estat el religiós que ha ocupat més anys aquest càrrec al Vendrell i només hi hauria un precedent similar, sense que es pugui documentar, al segle XV.

La notícia l’ha comunicat “amb gran dolor i alhora amb l’esperança de la resurrecció” de mossèn Barenys la mateixa parròquia vendrellenca.

Josep Maria Barenys havia nascut a la població tarragonina de Maspujols l’any 1929 i fou ordenat prevere a l’Estadi Olímpic de Barcelona el 31 de maig de 1952, durant el Congrés Eucarístic Internacional. Després de servir en diverses parròquies de l’Arquebisbat de Tarragona com Belltall, Montferri i Bràfim, l’any 1968 va ser nomenat rector de la parròquia del Vendrell.

L’arquebisbe Ramon Torrella el va nomenr vicari episcopal i canonge de la Catedral de Tarragona. Després de la seva jubilació, el 2011, mossèn Josep Maria Barenys va continuar vivint al Vendrell, on va tenir cura “amb gran generositat” -remarca la parròquia local- de l’atenció espiritual de molts malalts, així com també de la celebració de l’Eucaristia dominical a la parròquia de Sant Salvador de Mar i de molts altres serveis a la parròquia.

L’octubre de l’any 2011, la vila del Vendrell el va nomenar Fill Adoptiu de la vila i també li va lliurar l’insígnia d’or, en un acte presidit per l’aleshores alcalde Benet Jané.

“Ateses les actuals circumstàncies que vivim, la missa funeral se celebrarà més endavant, i s’indicarà oportunament”, conclou la parròquia de Sant Salvador del Vendrell a l’hora de comunicar la defunció de mossèn Barenys en ple estat d’alarma pel coronavirus.

Dol institucional

L’Ajuntament del Vendrell ja ha expressat el dol oficial de la institució per la mort de mossèn Barenys, alhora que recorda que per a la festa major de l’any 2016 havia estat nomenat Portant d’Honor de Santa Anna. Mossèn Barenys va compartir aquest reconeixement per la seva feina per la societat del Vendrell amb la resta de portants: Pau Mercadé Cañellas, Valentí Ferrer Poch i Inocencio Blanco Duran; alhora que Jaume Badia Vaqué va ser nomenat també portant d’honor aquell 2016 a títol pòstum.

Mossèn Barenys també era conegut per la faceta vinculada al món casteller, atès que va ser membre de la colla dels Nens del Vendrell; i era soci d’honor de l’entitat dels Pastorets del Vendrell.

Homenatge improvisat

D’altra banda, aquest mateix dissabte al matí ha sorgit una iniciativa ciutadana per expressar el seu agraïment a la tasca de mossèn Josep Maria Barenys pel Vendrell. Així, a les 18h, es preveu que tothom que ho desitgi col·loqui al balcó del propi domicili una espelma en homenatge a mossèn Barenys, faci un minut de silenci i tot seguit li dediqui un aplaudiment.

També et pot interessar

Comentaris