“Hem aprovat mesures de xoc, però per anar més enllà cal una diagnosi de l’afectació real”

Pere Regull
24/04/2020 - 06:00h

Entrevistem l’alcalde de Vilafranca i delegat del Govern a la vegueria Penedès, Pere Regull, que explica com està vivint l’administració la crisi sanitària

La pandèmia provocada per la Covid-19 tindrà conseqüències més enllà d’una crisi sanitària. Per saber com està vivint l’Ajuntament de Vilafranca aquesta situació, hem parlat amb l’alcalde de la vila, Pere Regull, que també ens explica com ho està gestionant com a delegat del Govern a la vegueria Penedès.

Com afecta una crisi sanitària com la que vivim un ajuntament com el de Vilafranca?
Ha estat de vertigen. Ningú s’esperava l’afectació d’aquesta pandèmia, diguin el que diguin. Jo ho vaig percebre una mica abans perquè, com a delegat de la vegueria, vaig estar a la conca d’Òdena quan se’n va fer el confinament i vaig veure el desastre que ens estava arribant. Ara bé, semblava que vindria un coŀlapse hospitalari i, en el cas de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, no va arribar del tot. Vam estar al límit. I l’Ajuntament va intervenir en tot el que va poder, com ara a ajudar a buscar material.

Com a delegat del Govern li dol que el sistema sanitari hagi de dependre de coŀlaboració ciutadana per tenir material?
És que el problema no era de falta de diners, sinó que el material no existia perquè hi havia una allau de demandes de tot el món. I aleshores arribava a poc a poc, però, repeteixo, no per falta de diners. I aquí aprofito per donar les gràcies a tot el personal d’hospitals i residències i també a empreses privades que han coŀlaborat.

Com es prepara l’Ajuntament per a la crisi econòmica que es preveu post Covid-19?
Jo critico molt l’excés de previsions catastrofistes de persones que no estan preparades per fer-les. Llancen un missatge negatiu, cosa que ara no cal, i a més l’estan llançant sense una base perquè ningú sap si estarem confinats un mes més o no. Ningú coneix el virus, i de la mateixa manera que ara hi és, pot ser que desaparegui o que sigui estacional.

Però la majoria de botigues han hagut de tancar i no saben quan podran tornar a obrir, i hi ha molta gent que no està treballant. Ja hi ha molts afectats…
Sí, però és diferent que estiguem tancats un mes o que n’estiguem tres. La gent diu que vindrà una crisi pitjor des del 2009, però per què es llancen aquests missatges negatius si encara no se sap?

Pateix, però, per alguns sectors concrets, com ara el comerç local o els petits empresaris?
Sí, és clar. El que estem fent a Vilafranca és intentar prendre decisions sense precipitar-se perquè ara hi ha molts ajuntaments que sembla que hi hagi una carrera per veure qui fa i dona més. Primer s’ha de fer un estudi de l’afectació real per donar ajudes a qui ho està passant malament, perquè no tothom ho passarà igual. Ara bé, cal una diagnosi real, que no es fa ni en una setmana ni en dues.

La diagnosi passa per canviar prioritats en els pressupostos?
Sí, hem de canviar moltíssimes coses per ajudar les famílies, les empreses i el comerç. Hem de potenciar Vilafranca com a ciutat amb qualitat de vida, amb serveis molt potents i molt viva, amb molta activitat, que és el que és. Hem de continuar sent això, que la gent surti a passejar i a comprar. Tot aquest sistema de comerços, petites i mitjanes empreses i associacions és la prioritat. I ja s’han pres mesures, però són de xoc, abans de prendre les definitives.

L’Ajuntament vol impulsar una plataforma semblant a Amazon del Penedès. Creu que la situació actual farà que molts comerços comencin a veure amb bons ulls la venda per internet?
Les grans crisis a vegades fan avançar la humanitat, i a nivell general el comerç estava tocat perquè la competència d’internet hi era. Aleshores, o bé hi responien (i, per tant, o el comerç local o de proximitat juga a aquest joc), o malament. I això farà que es posin les piles. Ara bé, la gent ha de saber apreciar que si vol vida al carrer, cal que apostin pel comerç de proximitat.

Canviant de tema, fins quan podem esperar a saber si hi haurà festa major de Vilafranca enguany o no? S’han posat una data límit?
Jo estic convençut que sí que farem festa major, i ja els vaig dir als administradors que tenen tot el suport de l’Ajuntament, perquè tindran molt complicat recaptar diners. Però un cop passem aquesta situació, la gent necessitarà sortir, i crec que la festa major serà el cúmul. Això l’hi dic ara, que falten molts mesos. Evidentment, si tres dies abans ens diuen que no es pot fer, no es farà.

Però es pot decidir fer-la una setmana abans?
Nosaltres hem d’anar amb dos plans. El primer és preparar la festa major amb una cura espectacular, com sempre. Però, després, n’hi ha una altra: imagini’s que el dia 20 d’agost et diuen: “El que queda per fer, es pot fer”. Vostè no creu que no podrem fer festa major en 8 dies? I tant! Els balls ja faran el que puguin i ja tornarem a celebrar el 4d8. I si no hi ha grans grups, doncs els de casa, i amb un entarimat de l’ajuntament. Per poc que puguem, farem festa major, i la part tradicional estarà tota a punt, segur. Però el dia 20 d’abril no puc dir que no es farà festa major. M’empipen les prediccions negatives. Ara cal ser optimistes i sempre hi som a temps, de suspendre-la.

Estic convençut que sí que farem la festa major de Vilafranca. Sempre som a temps d’haver de suspendre-la, i m’empipen els missatges catastrofistes

Pere Regull

Creu que el ciutadà està desorientat per culpa de les informacions, sovint contradictòries, d’Estat i Govern català? En el cas de la sortida dels menors, per exemple, uns diuen una cosa i els altres una altra…
Jo penso que si comuniques cada dia, al final no t’escolten, sobretot si no dius res. Crec que està havent-hi massa informació o, com a mínim, massa paraules, perquè sovint no hi ha res de nou. Ara, també li dic que es fa el que es pot, perquè ningú s’esperava això. Pel que fa a la canalla, jo crec que hi ha hagut pressió dels pares i la Generalitat ha volgut donar una mica d’oxigen, i més veient que hi ha una contenció general del virus. I penso que les mesures han de ser diferents en cada territori. No s’han de prendre a nivell global.

Es podria veure un desconfinament diferent en algun territori del Penedès?
Ja ens agradaria, però no sé si anirà per aquí, la veritat. A Vilafranca hi ha una mica més d’afectació perquè és la ciutat més gran, però a tot l’Alt Penedès, comptant Vilafranca, l’afectació ha estat molt menor que en altres territoris. Hi ha gent que diu: “Per què no puc anar amb bici per la muntanya?”, però a la que et despistis tindràs un grup de ciclistes junts. Ara bé, jo tinc l’esperança que cada comunitat autònoma pugui decidir el seu desconfinament i tenir en compte que, també dins de Catalunya, cada zona té la seva afectació.

Al Baix Penedès estan molt preocupats pel sector turístic. Què se li pot dir al propietari d’un hotel o un restaurant que ara mateix no sap quan podrà tornar a obrir?
Tota acció de l’administració hauria d’estar supeditada a les ajudes a les famílies, empreses i comerços, però tinc l’esperança, i l’hi dic seriosament, que al juliol estigui tot obert. Ara cal fer mesures de xoc per no posar entrebancs, però també cal plantejar un pla a tres anys vista per veure fins on arribarà perquè, repeteixo, és diferent tenir tancat dos mesos que vuit.

Però és normal que vulguin respostes de l’administració, perquè ja han perdut la Setmana Santa.
Sí, però, repeteixo: una cosa és tancar dos mesos i l’altra vuit. Hem d’ajudar, però també saber què hem de fer i quina ha estat l’afectació real.

Com ajudaran la gent a arribar a final de mes quan no s’estan cobrant els ERTOs quan toquen o quan molts autònoms no estan facturant res?
Totes les administracions hem d’anar a l’una. S’ha de dir que una part de la població ja era vulnerable fa dos mesos i, per tant, ho continuarà sent i continuarà rebent les ajudes. Ara bé, a partir d’aquí, jo crec que s’ha de poder garantir una renda mínima o mitja, depèn de fins on es pugui arribar. Tinc esperança que les altes administracions hauran també de canviar les seves prioritats, i si no es pot fer una línia d’AVE, que no es faci, ja que són milers de milions d’euros.

L’administració ajudarà famílies, empreses i comerços, però cal fer un diagnòstic clar de l’afectació, perquè no és el mateix estar així dos mesos que vuit

Pere Regull

Suposo que hi ha gent que li diu que tregui els impostos, oi?
I tant! És el primer que em diuen. Però si traiem els impostos, amb què paguem els serveis? Els impostos els paga qui es guanya la vida, i serveixen per pagar servei dels que es guanyen la vida i dels que no. Això és l’estat del benestar. I si deixo la caixa de l’Ajuntament buida, d’on trec els diners per ajudar qui ho està passant pitjor?

Un petit resum de l’entrevista amb Pere Regull

També et pot interessar

Comentaris