L’any 1973 el Vendrell va viure el seu primer concurs literari de Sant Jordi

Banderola del II Concurs literari de Sant Jordi. El Vendrell, abril 1974. ACBP. Fons Remei Estéban Nin.
23/04/2020 - 15:00h

Va ser una idea del Centre d’Iniciatives i Turisme del Vendrell

El 1950, quan era alcalde Isidre Totusaus Alegret, es va crear el Sindicato Local de Iniciativas del Vendrell per promoure l’activitat turística i econòmica de la vila. El 1958 la seva seu es trobava al mateix edifici que l’emissora local de ràdio, al carrer de Sant Magí. Tanmateix, el 18 de febrer de 1960 es traslladà al carrer del Dr. Robert, tot coincidint amb l’elaboració d’un nou reglament i el canvi de nom, de manera que passà a dir-se Centro de Iniciativas y Turismo del Vendrell (CIT). El 22 d’octubre de 1969 la Junta directiva, presidida per Albert Pàmies Porta, valorà positivament la proposta d’alguns dels seus membres (Remei Estéban Nin, M. Carme Cardó Soler, Josep Maria Inglès Rafecas i Salvador Mañé Turdiu) en el sentit de crear una comissió de cultura. A tal efecte, el 15 de gener de 1970 es va constituir aquesta comissió amb el nom de Secció Cultural, la qual per tal de sufragar les seves activitats, va promoure l’ajut econòmic anual dels socis protectors. Una de les seves prioritats fou la promoció de l’ensenyament gratuït de la llengua catalana a les escoles de la vila, una iniciativa a la qual l’alumnat i els centres educatius van donar una bona acollida.

El 1973 la Secció Cultural del CIT va organitzar el I Concurs literari de Sant Jordi, obert a tot l’alumnat dels centres educatius del Vendrell i la comarca.  Es va establir que els treballs, que s’havien de redactar en català, s’ajustessin a quatre temes distribuïts per franges d’edat: els menors de 10 anys havien d’explicar la vida d’algun animal; els nens i les nenes entre 10 i 12 anys, s’havien d’inventar un conte o un fet real; els de 13 a 15 anys, descriure una visió geogràfica o històrica o algun fet del Vendrell o la comarca; i els de 16 anys en endavant, desenvolupar un tema lliure (prosa, poesia o teatre). El termini d’admissió dels treballs fou el 23 d’abril, diada de Sant Jordi.

El lliurament dels premis va tenir lloc el 29 de maig al Casal Familiar amb el suport d’Òmnium Cultural, la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis i la Diputació de Tarragona. El jurat, format per persones del món educatiu i literari de la comarca, va adjudicar dotze premis, tres per a cada categoria. En les dues primeres categories, els primers premis foren atorgats a dos alumnes del Col·legi Àngel Guimerà del Vendrell, Jaume Marcè Recasens –actualment professor de l’Institut Berenguer d’Anoia d’Inca, a Mallorca– i Jordi Inglès Bo –avui membre de Les Gralles del Baix Penedès–; pel que fa a les altres dues categories, els primers premis van recaure en dos alumnes del que aleshores s’anomenava Instituto Mixto de Enseñanza Media del Vendrell, Josep Borrut Casellas –en aquests moments mestre jubilat de l’Escola Pau Casals del Vendrell– i Manuel Nin Güell –en l’actualitat bisbe dels catòlics grecs de ritus bizantí–. Els premis van consistir en tres lots de llibres i subscripcions durant un any a les publicacions L’Infantil-Tretzevents, Cavall Fort i Oriflama.

El lliurament dels guardons anà a carrer de Francesc Pellicer, regidor de Cultura, el qual representava l’alcalde Jesús Trayner Vilanova, Ubaldo Romeu Sifré, president del CIT, Salvador Mas Turdiu, president de la Secció de Cultura, i Josep Bové Gestí, delegat de la Caixa de Pensions al Vendrell. En l’acte hi van actuar el Cor d‘Infants, el grup musical de folk Sol Naixent i el ballet format per alumnes del Instituto Mixto de Enseñanza  Media del Vendrell.

Així doncs, el Centre d’Iniciatives i Turisme va organitzar aquest concurs literari escolar durant vuit anys, fins al 1980. A partir d’aleshores, el Patronat Municipal de Serveis Culturals del Vendrell assumí la seva organització. A partir de 1993, anualment s’ha editat un llibre amb el reculls dels treballs premiats, una tradició que ha persistit fins al 2017, que fou la darrera celebració d’aquest certamen.

També et pot interessar

Comentaris