L’oposició de Vilafranca demana al govern que ajudi més les persones vulnerables

D’esquerra a dreta, Ramon Arnabat, Mònica Hill i Noel Viñas
22/04/2020 - 16:00h

ERC, CUP i VeC volen que s’incrementin les ajudes a les empreses i el suport en habitatge, ensenyament i serveis socials, entre altres mesures

L’Ajuntament de Vilafranca està treballant intensament per fer front a la situació actual d’emergència per la Covid-19 i per intentar que les seves conseqüències econòmiques i socials siguin les menors possibles. Malgrat tot, des d’ERC, CUP i VeC demanen que es faci un pas més, motiu pel qual han fet públiques un seguit de mesures que consideren que el govern ha de tirar endavant urgentment.

Algunes de les mesures que comparteixen són, per exemple, que es revisi amb tots els grups el pressupost municipal per modificar-lo i adaptar-lo a les necessitats actuals i futures i que es demani que es pugui aplicar el romanent de tresoreria del 2019 per executar un pla de xoc amb mesures per ajudar la ciutadania.

Des d’ERC, a més, s’afegeix la necessitat d’ajuts urgents al lloguer d’habitatges a les famílies que han vist reduïts els seus ingressos pels efectes de la Covid-19, l’aplicació immediata de la suspensió de quota del lloguer dels pisos socials de l’Ajuntament; un servei de mediació i assessorament en matèria d’habitatge per famílies afectades i l’elaboració d’un pla de xoc en matèria d’habitatge.

Els republicans també demanen que s’incrementi el seguiment i el suport a les famílies vulnerables, que es realitzi una diagnosi social que permeti conèixer quina és la situació de les persones i famílies que han vist reduïts els seus ingressos i quines són les seves necessitats i que s’activin eines i mesures socials eficaces.

Pel que fa a l’educació, entre altres coses, volen que es garanteixi l’equipament informàtic necessari i accés a internet per tal de poder acabar el curs telemàticament, que es garanteixi el lleure públic a l’estiu i que es doni suport als infants i joves emocionalment vulnerables.

Les mesures econòmiques proposades per ERC són les següents: convocar una taula de treball amb els agents econòmics, socials i polítics per acordar mesures de suport al teixit econòmic i social, que s’apliquin bonificacions als comerciants, empreses i autònoms com l’anuŀlació de la part proporcional de la taxa de residus comercials i industrials als establiments que han hagut de tancar, la moratòria o reducció dels preus de lloguer de locals comercials o industrials vinculats a les reduccions de l’IBI per a propietaris, o moratòria o reducció de l’IAE. També demanen la posada en marxa d’un Pla de Reactivació Econòmica i Comercial de Vilafranca.

Propostes de la CUP
Per la seva banda, des de la CUP, entre moltes altres coses, fa uns dies van fer públic un comunicat en què demanaven al govern de Vilafranca que les persones i famílies en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió social no paguin el subministrament bàsic de l’aigua de gestió municipal i tinguin ajudes al lloguer i que es reforci el control sobre els serveis municipals subcontractats a empreses per comprovar que no acomiaden i compleixen tots els protocols de protecció.

A més, també demanen una moratòria del pagament de lloguer dels habitatges cedits per usos públics de i suspensió de pagament del lloguer d’aquells pisos que formen part del parc d’habitatge públic de l’ajuntament. També exigeixen bonificacions proporcionals als dies de tancament per a espais de bars, restauració i comerciants, dels impostos de terrasses i de recollida de residus.

Per la CUP, el govern ha de vetllar per l’obertura de les plantes de sanitat privada que hi hagi a Vilafranca per tal de posar-les a disposició dels professionals i del sistema de sanitat pública i ha d’acordar
amb els serveis funeraris privats una rebaixa dels preus mentre duri la pandèmia.

Finalment, entre moltes altres qüestions, volen que es cobreixin mitjançant una xarxa voluntària municipal totes aquelles necessitats de persones dependents i que s’exigeixi a la Generalitat un pla de suport a les treballadores i treballadors per compte propi que reculli l’exempció del pagament de la quota d’autònoms i cobertura econòmica de totes aquelles persones que no puguin treballar.

Roda de premsa de Vilafranca en Comú
Finalment, des de Vilafranca en Comú han fet una roda de premsa virtual per, entre molts aspectes, demanar al govern de Vilafranca un acord comú per tal de “recuperar el teixit social, econòmic i cultural” de la vila un cop passi la pandèmia i arribi la pronosticada crisi post-Covid-19.
Segons el portaveu de VeC, Ramon Arnabat, cal que “tot l’ajuntament, no només el govern, treballi junt i en xarxa amb altres administracions, perquè sols no podrem sortir-nos-en”.

En l’acord que exigeixen al govern s’hauria de treballar, segons VeC, en diferents punts diferents, com ara la creació d’espais de seguretat per tornar a una “certa normalització de la vida quotidiana”, eines per a una acció social comunitària, educativa i cultural on, per exemple, demanen programes de reforç educatiu i suport a les entitats de la vila.

Els comuns demanen una diagnosi social per “saber com quedarà Vilafranca després de la pandèmia i corregir les desigualtats”. També creuen convenient la redacció urgent del Pla Local d’Habitatge o un Pla d’Ocupació amb fons locals, que es repensi el model d’atenció a la gent gran reforçant l’atenció domiciliària i que es posi en marxa un Pla Local de Salut, entre altres.

Per tot això són conscients que cal modificar els pressupostos i reorganitzar partides, i demanen que es treballi per poder utilitzar el romanent de tresoreria per a “la crisi post-Covid”.

Pels comuns, la prioritat central del govern vilafranquí de cara a l’any vinent ha de ser “la reconstrucció econòmica i social de la vila”, i tot passa, diuen, “per una reforma del pressupost i normalitat institucional, on se’ns informi de tot i no només del que els interessa”.

També et pot interessar

Comentaris