Els veïns del carrer Sant Pere de Vilafranca, tips de la inseguretat

21/04/2020 - 18:21h

Denuncien els robatoris i baralles constants, amb armes blanques incloses, provocades pels okupes que viuen al número 59 d’aquest carrer

Els veïns del carrer Sant Pere de Vilafranca viuen, des de fa anys, en una zona on és habitual que hi hagi tràfic de drogues en plena via pública i fins i tot petits furts. Ara, però, des de fa un temps que han de conviure, a més, amb una desena d’okupes de perfil clarament delinqüencial que viuen en tres pisos d’un bloc situat al número 59.

Segons expliquen alguns veïns, les baralles entre okupes són constants, així com el soroll i els problemes de convivència amb els edificis més propers. L’última baralla va ser divendres passat a la tarda, amb armes blanques incloses. Un d’ells es va endur un tall a la cama i va haver de ser atès pels serveis sanitaris.

Els veïns -molts dels quals tenen por de presentar denúncies- demanen solucions urgents a l’Ajuntament ja que creuen que algun dia passarà un fet més greu i aleshores tot seran laments. A més, també expliquen que els okupes se salten el confinament senes cap tipus de problema.

Per part del consistori, el regidor de seguretat ciutadana, Joan Manel Montfort, vol deixar clar que, com ja és habitual en aquests casos, l’Ajuntament “està lligat de mans i peus” i no pot fer més del que ja està fent, que és pressionar policialment. Montfort recorda que el sistema judicial i legal no dona eines als ajuntaments per actuar contra l’okupació i, per tant, l’únic que poden fer és enviar la policia quan passa alguna cosa i també de forma preventiva, però reconeix que cada cop que s’ha posat a alguns dels okupes davant la justícia pels delictes que han comès, els jutges “els ha deixat sempre lliures”.

Pel que fa a les denúncies o sancions, el regidor apunta que a aquest tipus de persones no els hi importa acumular denuncies ni multes perquè, simplement, no les paguen i la justícia tampoc els fa res.

Montfort explica que, la diferència d’aquest cas amb el de les Clotes, és que el bloc del carrer Sant Pere número 59 té propietari conegut, amb el qual han parlat en diverses ocasions.

Segons Montfort, la propietària sap que l’ajuntament “té les mans lligades”, però el regidor també lamenta que fa un temps, quan van aconseguir desallotjar dos dels tres pisos, la propietat no va tapiar-los i, al cap de poc temps, hi van tornar a entrar okupes. “Ara mateix el que podem fer és actuar-hi policialment, cosa que fem, però desafortunadament no tenim més eines legals per fer-los fora”, apunta Montfort.

El cas del Pla del Diable
Montfort explica que ara mateix tenen un altre focus d’ocupació, en aquest cas al carrer Pere Giró, a la zona del Pla del Diable, on dissabte a la tarda es va produir un incendi pel foc en un matalàs.
Segons explica Montfort, la casa està mig en obres i el propietari la vol acabar “quan pugui” i, per això, no la vol tapiar.

Fa un temps va posar-hi tanques però sembla que fa un temps diversos joves salten el perímetre i hi entren “ja sigui per passar l’estona com per amagar el que roben”. Montfort diu que des del consistori es creu que no hi viuen, però que la seva presència provoca malestar i inseguretat entre els veïns.

Segons sembla el propietari ha accedit a posar-hi una alarma per evitar nous incidents com els de dissabte.

També et pot interessar

Comentaris