L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès compleix 25 anys preservant el patrimoni documental

19/04/2020 - 16:26h

Un article de la directora de l’equipament, Nativitat Castejón Domènech

Aquest dilluns, 20 d’abril de 2020 l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès commemora el vint-i-cinquè aniversari de la seva inauguració. Per celebrar aquesta efemèride, volem recordar quin va ser el seu procés de creació i el treball al servei de la cultura que ha desenvolupat durant aquests anys.

Antecedents

El 26 d’abril de 1983 es va signar el conveni de creació de l’Arxiu Històric Comarcal del Vendrell entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament del Vendrell, per la qual cosa s’integrà a la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC) de Catalunya. Gràcies a aquest conveni, l’Arxiu ha esdevingut el dipositari dels fons històrics municipals i dels fons de les administracions públiques, les institucions i els particulars que han volgut donar-li’ls o cedir-li’ls per tal de garantir la seva conservació i l’accessibilitat de la seva consulta. El 1989, tot i que encara no s’havia fet efectiva la seva creació, la Generalitat va delegar les competències de cultura als consells comarcals. En aquest sentit, el 13 de novembre de 1990 el Departament de Cultura i el Consell Comarcal del Baix Penedès van signar el conveni corresponent, el qual fou renovat el 2013. Des de l’octubre de 2005, l’Arxiu s’anomenaArxiu Comarcal del Baix Penedès.

L’emplaçament i l’edifici

El 1991, el Servei d’Arxius del Departament de Cultura va establir les bases del nou equipament. Per a la seva construcció, l’Ajuntament del Vendrell va cedir un solar que havia ocupat el pavelló mossèn Ramon Companys, inaugurat el 1961 com a ampliació de l’Hospital del Santíssim Salvador (1880). El projecte fou obra de l’arquitecte municipal Jaume Roca Canalda. L’edifici, amb una superfície de 600 m2, disposa de dues plantes. S’hi accedeix per una rampa que va instal·lar el Departament de Cultura el 2005 en el context dels treballs de substitució de les prestatgeries metàl·liques per armaris compactes.

La inauguració i la posada en funcionament

A principi del 1995, el Departament de Cultura va designar com a directora del nou equipament M. Carme Coll Font, de manera que, al febrer, començà el trasllat de la documentació que es trobava dispersa per les dependències municipals del Vendrell.

El 20 d’abril va tenir lloc la inauguració oficial amb la presència de Josep Maria Huguet, director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Josep Maria Llasat, alcalde del Vendrell, i Benet Jané, president del Consell Comarcal.

Una de les tasques primordials de l’Arxiu ha consistit a conèixer la situació de la documentació municipal de la comarca. Per poder realitzar-la, ha estat fonamental la subvenció que la Diputació de Tarragona atorga anualment des de 1996, gràcies a la qual s’ha pogut contractar personal tècnic dedicat a inventariar el patrimoni documental de la comarca. A partir de 2001, amb la incorporació de Nativitat Castejón Domènech com a directora, s’ha fomentat l’ingrés d’aquests fons documentals mitjançant cessions en comodat.

Equipament al servei de la cultura

Actualment, l’Arxiu custodia 149 fons documentals procedents de transferències de les administracions públiques, cessions en comodat i donacions d’entitats i particulars. Després de deu anys de digitalització dels fons, avui l’Arxiu compta amb 45.555 imatges associades a fons documentals que, juntament amb els seus inventaris, es poden consultar al portal Arxius en línia del Departament de Cultura; semblantment, la premsa també és accessible al portal XAC Premsa històrica i hi ha disponible una col·lecció de catorze publicacions, entre les quals sobresurt La Batalla, semanario obrero de unificación marxista (1935-1976). En aquest mateix sentit, s’ha iniciat la digitalització de setmanaris comarcals com ara Baix Penedès, La Fura, informatiu de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, i la revista El cérvol de la Societat Nova de Banyeres del Penedès.

D’altra banda, cal dir que, a més d’ésser present a les xarxes socials, manté una estreta col·laboració amb les administracions, les institucions, les entitats i els centres educatius de la comarca, la qual cosa ha permès l’elaboració d’exposicions, com la de la sardana al Vendrell (2011) i la del músic Benvingut Socias (2017), l’oferta de sessions didàctiques, adreçades a l’alumnat dels diferents nivells educatius i formatius, i l’organització de conferències i itineraris pel Vendrell, a vegades dedicats a conèixer personatges il·lustres de la vila, per exemple Ramon Ramon i Vidales, i a vegades dedicats a difondre aspectes històrics, com ara la presència de l’orde religiosa de les germanes carmelites.

Amb el suport de la Impremta Ramon del Vendrell, l’Arxiu també ha organitzat representacions teatrals del repertori de Ramon Ramon i Vidales: En Pau de la gralla o la festa major de la vila, El carro del vi, A cal notari i El restaurant de la platja són sainets que s’han pogut contemplar aquests darrers anys. Paral·lelament, en col·laboració amb l’associació Amics de l’Orgue del Vendrell participa en l’organització de concerts per difondre la música del mestre Socias, una iniciativa que ha culminat recentment amb el primer enregistrament d’una part de la seva obra.

Conjuntament amb el Consell Comarcal del Baix Penedès ha dut a terme la publicació d’obres de temàtica diversa en la redacció de les quals han intervingut diversos autors.  En aquest sentit, convé esmentar els treballs sobre la sardana al Vendrell i els Dansaires del Penedès (2013), Antoni Ollé Pinell (2014), l’arribada del ferrocarril al Vendrell (2016), Ramon Ramon i Vidales(2017), la vida i l’obra dels germans Ramon i Vidales(2018) iBenvingut Socias Mercadé(2019).

Totes aquestes activitats són una mostra del tresor documental que hi ha a l’Arxiu. Val a dir que la tasca permanent d’inventariar, digitalitzar i difondre aquests documents no hauria estat possible sense la implicació de l’equip humà que actualment hi treballa  i dels que hi han treballat al llarg d’aquests vint-i-cinc anys.

També et pot interessar

Comentaris