Polèmica al Vendrell per una concentració de musulmans en ple confinament

L’imam del Vendrell durant el polèmic acte religiós al carrer, aquest divendres. (Foto: RTV El Vendrell)
18/04/2020 - 18:30h

S’havia previst que l’imam fes una crida a l’oració des d’un balcó, però al carrer van aplegar-s’hi desenes de fidels

Al Vendrell s’ha generat una polèmica ciutadana, amb una certa indignació expressada a les xarxes socials, perquè aquest divendres al vespre es van aplegar desenes de fidels musulmans a la via pública per seguir la crida a l’oració de l’imam en ple estat d’alarma i, per tant, vulnerant l’obligació d’estar-se confinats a casa per la presència del coronavirus de la Covid-19.

Segons ha informat RTV El Vendrell, l’Associació Joves i Esport de Catalunya al Vendrell havia informat a l’Ajuntament que tenia previst celebrar una crida a l’oració a la comunitat musulmana, anomenada Adhan, i que té lloc el divendres abans de l’inici oficial del Ramadà, que aquest any és el proper 24 d’abril.

Atès que la mesquita porta dies tancada per l’estat d’alarma, l’acte havia de consistir en una crida des d’un balcó d’un habitatge de la Carretera de Valls a tocar del carrer Serafí Pitarra, i l’imam faria servir un servei de megafonia. L’únic que preveien els organitzadors és que l’acompanyés el president de l’entitat convocant.

A més, s’havia anunciat la difusió de l’acte per la Televisió El Vendrell, la qual cosa facilitava que la crida arribés a tota la població de la comunitat musulmana sense haver de desplaçar-se a l’indret.

La realitat va ser força diferent. Des de minuts abans de l’inici de l’acte, previst per a les 20.30h i que no s’allarga més de cinc minuts, a l’indret van començar a arribar alguns fidels, els primers dels quals van haver de marxar per indicacions de la Policia Local del Vendrell.

Amb tot, en el moment de l’acte ja hi havia en uns moments aproximadament una cinquantena de persones. El fet que hi haguessin agents de la Policia Local del Vendrell i que no intervinguessin per aturar l’acte il·legal aquests dies ha indignat molts ciutadans.

En aquest sentit, des del cos policial s’ha explicat al 3d8 que era força complicat d’actuar en aquell moment, però que s’obrirà un expedient administratiu per derivar-lo a les autoritats i, en tot cas, s’establirà la sanció econòmica que correspongui pel fet celebrat en plena crisi de la Covid-19.

Segons ha informat RTV El Vendrell, els convocants de la crida religiosa lamenten els fets i asseguren, com apuntàvem, que la consigna era que els fidels seguissin l’Adhan des de les seves cases; i que per això mateix s’havia convocat la televisió local per difondre l’acte.

Demanen responsabilitats

El sindicat CSIF (Central Sindical Independent i de Funcionaris) ja ha demanat explicacions i que, en tot cas, es depurin responsabilitats pel que va passar aquest divendres en plena via pública del Vendrell.

Des del sindicat, que assegura que no entra en consideracions religioses ni de caire ideològic, es demana que s’informi clarament a la ciutadania qui va donar permís per a la celebració de l’acte en ple estat d’alarma per la Covid-19, qui va organitzar el dispositiu per vetllar per la seguretat i perquè, donat que hi havia desenes de persones a la zona només es va enviar una patrulla de la Policia Local del Vendrell “que es va trobar desbordada”.

Comunicat de l’Ajuntament

De la seva banda, l’Ajuntament del Vendrell ha emès aquest dissabte un comunicat en el qual destaquen 4 punts, que transcrivim tot seguit:

“1) En cap cas es va autoritzar la concentració de persones als carrers per seguir in situ la crida a l’oració de l’imam del nostre municipi.

2) S’han obert diligències municipals per investigar i sancionar els fets.

3) Lamentem i comprenem l’enuig dels nostres conciutadans i conciutadanes que de forma exemplar respecten el confinament.

4) Agraïm de nou a totes i a tots la gran tasca que esteu fent. Amb orgull, junts i solidaris ens en sortirem.”

També et pot interessar

Comentaris