“Hem fet els tests PCR a tots els pacients i a tot el personal amb símptomes compatibles amb la Covid-19”

Un moment d’alegria per un pacient de Covid-19 en el moment de rebre l’alta mèdica a la Policlínica Comarcal del Vendrell.
Ricard Vinyals
16/04/2020 - 09:00h

Entrevistem Cristina Contel Bonet, consellera delegada de la Policlínica Comarcal del Vendrell

La Policlínica Comarcal del Vendrell, únic centre mèdic de titularitat privada a la comarca del Baix Penedès i que és un equipament sociosanitari de referència a la comarca penedesenca i territoris veïns, acull diversos pacients que s’han de tractar per coronavirus de la Covid-19. En plena emergència sanitària entrevistem Cristina Contel Bonet, consellera delegada des de l’any 2000 d’aquesta policlínica fundada el 1941.

Des de quan tenen pacients per Covid-19?

A la Policlínica Comarcal tenim pacients de Covid-19 ingressats des del passat dia 16 de març.

Quins canvis en espais i/o de gestió personal del centre han fet per tractar els malalts per coronavirus?

Els pacients que tenim es troben sectoritzats en pavellons diferenciats en funció de la unitat assistencial a la què pertanyen: Sociosanitari, Residència assistida, Cirurgia ambulatòria i Hospitalització d’aguts. No obstant això, des del primer moment s’han pres mesures estrictes d’aïllament com poden ser la no entrada de visites per veure als pacients sociosanitaris o de residencia assistida, però hem activat la possibilitat de comunicació en videotrucada individual i de comunicació telefònica amb els familiars o cuidadors principals dels pacients. Els àpats els servim als pacients a les seves respectives habitacions, no fent ús dels menjadors o d’espais comuns, així com les sessions de rehabilitació o fisioteràpia que es realitzen individualment en funció de prioritats i disponibilitat.

I pel que fa al personal, quines mesures de precaució s’han pres a banda de la protecció més tradicional?

El personal sanitari i no sanitari es troba sectoritzat i adscrit a les diferents unitats assistencials per tal d’evitar contagis i compten amb tots els recursos d’EPIs que hem pogut comprar i/o que hem rebut de donacions, però la manca de subministrament fa que tinguem que desinfectar i reutilitzar material perquè estem sota mínims. Cal tenir en compte que des de la Policlínica Comarcal hem realitzat els tests PCR per detectar el Covid-19 a tots els pacients i a tot el personal sanitari i no sanitari que ha presentat símptomes compatibles amb el coronavirus d’acord amb el criteri mèdic.

Amb quin resultat?

En compliment de la normativa vigent, dia a dia anem realitzant els segons tests PCR a totes aquelles persones, pacients i personal del centre, que en el seu dia van donar resultat positiu se conformitat amb les prescripcions de sanitat. L’última ha estat la Guia Covid-19 de professionals i sociosanitaris del 13 d’abril.

Els pacients de Covid-19 que tenen, són gent que teniu associada o bé que us envia l’Hospital del Vendrell o qualsevol altre centre de salut pública?

Els pacients Covid ingressats des del 16 de març a la Policlínica i fins la Resolució del Departament de Salut 746/2020, de 21 de març de 2020, per la que es fa efectiva la integració funcional i temporal de centres com Policlínica al sistema públic de salut de Catalunya, han estat pacients que s’han dirigit directament a la Policlínica per ser atesos i que al presentar simptomatologia compatible amb la Covid-19 els hem aïllat, els hi hem realitzat el test PCR, el TAC corresponent i, a la vista dels resultats, els hem ingressat o no a partir del Protocol d’Atenció a Pacients Covid vigent en cada moment.

PUBLICITAT

Quina relació mantenen amb l’Hospital del Vendrell en aquesta qüestió?

Ha estat a partir de l’esmentada resolució que ens hem reunit amb la seva direcció per coordinar els circuits, els recursos sanitaris humans i materials disponibles; tot i que amb caràcter previ ja havíem posat a disposició de la Regió Sanitària de Tarragona el monitor de respiració de quiròfan. Estem fent un seguiment exhaustiu diari de l’evolució de la situació a la comarca del Baix Penedès. Des del 31 de març ens van començar a derivar des de l’Hospital Comarcal del Vendrell aquells pacients que, a  criteri seu, són els adequats per drenar l’Hospital una vegada estabilitzats. Considero que la coordinació està sent molt àgil i efectiva pel bé de la població.

Quina capacitat per atendre el virus tenen i quina ocupació tenen ara per ara a la Policlínica?

Tenint en compte les diferents unitats assistencials, així com la des-programació de tota l’activitat de consultes i quirúrgica que teníem, estem en un 90% de l’ocupació total, depenent de les diferents àrees assistencials. A data d’avui hem atès a  290 persones amb simptomatologia Covid-19, dels quals n’han resultat positives 63, comptant amb els pacients derivats de l’Hospital del Vendrell, pacients de la Policlínica, procedents del seu domicili i personal sanitari i no sanitari.

També et pot interessar

Comentaris