Els autònoms del Penedès, pendents de les ajudes per la davallada de l’activitat

El conseller de Treball de la Generalitat, Chakir El Homrani. FOTO:ACN
10/04/2020 - 14:26h

A l’Alt i el Baix Penedès hi ha censats més de 14.000 treballadors per compte propi, la majoria dedicats al sector serveis

Després de les empreses, el sector que més està patint la crisi provocada pel nou coronavirus és el dels treballadors autònoms. Ja fa setmanes que tant l’administració espanyola com la catalana van anunciar un paquet d’ajudes destinat a aquest coŀlectiu, que els últims dies ha coŀlapsat els portals per tramitar-les temàticament, així com les gestories que s’encarreguen de soŀlicitar-les.

A Catalunya, el termini per soŀlicitar l’ajuda de fins a 2.000 euros a què poden optar els autònoms que demostrin haver hagut de cessar l’activitat per la pandèmia es va obrir dilluns.

En només tres dies, la Generalitat ha rebut gairebé 3.000 peticions, i les ajudes només arribaran per uns 4.500 autònoms. La xifra reflecteix la desesperació d’un sector que a Catalunya ocupa més de 549.000 persones, 14.000 de les quals al Penedès.

Per comarques, l’Alt Penedès és on més treballadors per compte propi hi ha, amb 7.652. La majoria estan ocupats al sector serveis (5.105), mentre que la resta es reparteixen a la construcció (1.114), la indústria (737) i l’agricultura (696).

Bona part dels afectats per la davallada de l’activitat –els que vulguin optar a l’ajuda han de demostrar que han perdut més del 75% dels seus ingressos– se situen en els sectors d’ocupació més majoritaris al territori.

Aquesta és la mateixa radiografia que es dibuixa al Baix Penedès, amb 6.546 treballadors autònoms. A la comarca costanera els que treballen al sector serveis també són majoria (4.721), seguits dels de la construcció (1.217), la indústria (413) i l’agricultura (195).

Les ajudes aprovades per l’administració serviran perquè molts dels que s’han quedat sense ingressos puguin tirar endavant els pròxims mesos, però la majoria critiquen que les mesures no són suficients.

“La meva facturació ha caigut moltíssim. No puc pagar les factures, però la davallada no és prou per demanar l’ajuda”, afirma Jordi Roig, un autònom dedicat al sector del disseny.

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha reconegut que el paquet de 7,5 milions d’euros aprovat per la Generalitat no arribarà a tots els autònoms i ha apeŀlat al fet que se soŀlicitin ajudes d’altres administracions, com l’espanyola.

També et pot interessar

Comentaris