Els laboratoris es reinventen per donar resposta a la pandèmia

Els tècnics de CLILAB han rebut un entrenament específic per poder fer les PCR. FOTO: CLILAB
08/04/2020 - 14:00h

El CLILAB, que entre d’altres dona servei a l’Hospital de Vilafranca i als CAPs del territori, ha fet en poc més d’un mes 6.000 proves de SARS-CoV-2

El nou coronavirus està canviant la forma de treballar de desenes de centres assistencials: hospitals, residències, centres d’atenció primària (CAP)… Molts són els equipaments que han hagut de reformular el seu dia a dia per fer front a les exigències de la pandèmia.

L’esforç titànic que està fent el personal sanitari rep cada dia el més que merescut reconeixement dels ciutadans. Malgrat tot, hi ha altres serveis que treballen a l’ombra sense els quals no seria possible fer front al SARS-CoV-2.
Aquest és el cas dels laboratoris.

A Catalunya hi ha una bona colla d’instaŀlacions dedicades a les anàlisis clíniques que han hagut de reinventar-se per poder donar resposta als centenars i centenars de peticions que els arriben diàriament. Un d’ells, CLILAB Diagnòstics, està ubicat a Vilafranca.

Fins fa un mes, aquest centre es dedicava bàsicament a processar entre 2.500 i 3.000 analítiques al dia englobant urgències, rutina i anatomia patològica. Ara l’escenari ha canviat. CLILAB, que compta amb cinc laboratoris perifèrics i un de central ubicat en un edifici annex a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, dedica bona part de la seva activitat a les populars proves PCR (Reacció en Cadena de la Polimerasa), que determinen la presència de la Covid-19 a l’organisme.

En poc menys d’un mes, els 150 professionals que treballen a l’equipament (facultatius especialistes, infermeres, tècnics de laboratori i personal administratiu i de suport) han gestionat 6.000 PCR. I per fer-ho han hagut de modificar els torns laborals, tot i que segueixen donant servei 24 hores, set dies a la setmana.

“L’actual situació ha fet reduir el nombre d’analítiques rutinàries, especialment les provinents dels centres d’atenció primària, i ha incrementat el nombre d’analítiques de prioritat urgent que requereixen una resposta ràpida”, expliquen fonts del laboratori.

Per donar resposta a aquesta demanda, a més d’adaptar les instaŀlacions de Vilafranca, CLILAB ha hagut d’entrenar el personal tècnic per poder realitzar les PCR, uns testos que tot i ser eficaços, no donen resultats ràpids. “La PCR és una tècnica laboriosa que a vehades no pot complir amb les expectatives d’immediatesa en el diagnòstic que requereix aquesta malaltia”, apunten des del centre.

Fruit d’aquesta necessitat, els últims dies han anat guanyant importància els anomenats testos ràpids, amb els quals ja treballen al centre penedesenc. “Aquesta setmana al nostre laboratori de Vilafranca ens han arribat aquests testos, que posarem en marxa de seguida, tot per poder donar una resposta més ràpida davant d’una sospita”, han apuntat des de CLILAB.

De testos ràpids n’hi ha de dos tipus: els que detecten alguna proteïna del virus en la mostra del pacient (anomenats de detecció d’antigen) i els que detecten anticossos contra el virus en la sang del pacient (anomenats de detecció d’anticossos).

“Els testos de detecció d’antigen són els que poden aportar més immediatesa en el diagnòstic, ja que es tornen positius primer en el desenvolupament de la malaltia, i és per això que han estat els seleccionats pel Departament de Salut per a repartir-los als laboratoris hospitalaris”, asseguren a l’equipament.

Malgrat la seva eficàcia, si aquest test surt negatiu, caldrà fer igualment la PCR,“que continua sent la prova de referència per al diagnòstic definitiu de SARS-CoV-2”, sentencien a CLILAB.

També et pot interessar

Comentaris