Brot de coronavirus a la residència Ricard Fortuny

Judit Benages
03/04/2020 - 06:00h

Dels 111 residents del centre sociosanitari, 18 estan contagiats i ha mort una persona que prèviament estava a la Unitat d’Atenció del Final de Vida

El Centre Sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca està patint un brot de Covid-19 que afecta en bona mesura el seu funcionament. La gerent de l’equipament, Elisabet Rutllant, ha explicat al 3d8 que a la residència han registrat un brot de casos de coronavirus focalitzats en una mateixa unitat.

Concretament, 18 persones han donat positiu per coronavirus i, tot i que Rutllant assegura que tenen el brot molt controlat i que algunes proves “ja estan sortint negatives”. En total, la residència del Ricard Fortuny acull 111 persones.

L’aïllament hi és des del primer dia, diu Rutllant, però malgrat això dilluns al vespre van haver de lamentar la mort d’una dona que prèviament ja era a la Unitat d’Atenció de Final de Vida.

Aquest brot va començar a notar-se la setmana passada. Des del centre no han identificat l’origen del contagi, ja que, com que aquest virus té un període d’incubació molt llarg, podria haver arribat a la residència a través d’un familiar en els últims dies de visites, o fins i tot a través d’un professional.

De fet, alguns dels professionals han hagut d’estar en quarantena perquè han donat també positiu en coronavirus, sobretot els que treballaven a la part més afectada d’aquest brot.

Habiliten un espai per a pacients de l’Hospital
Rutllant explica que a la part de l’equipament que fa les funcions de centre sociosanitari no tenen cap cas positiu propi, i el que estan fent és estar en contacte permanent amb l’Hospital Comarcal i CatSalut per donar d’alta alguns dels seus usuaris, de manera que de moment han pogut habilitar 20 llits per esponjar una mica l’hospital.

Rutllant apunta que aquests llits tenen “moviment constant” de pacients. Ara, a més, la voluntat del Ricard Fortuny és comprar llits i material i contractar professionals per poder fer un hospital de campanya intern per atendre tant els interns com els que hi vagin derivats de l’Hospital, si cal.

Falta de material
Pel que fa al material sanitari, Rutllant assegura que de moment n’hi ha, però que arriba “molt poc a poc” i, per tant, cal gestionar-lo molt bé per no gastar l’estoc que tenen. També estaca que l’Ajuntament de Vilafranca els ha ajudat molt i els ha enviat força material, i també reben altres donacions que els van molt bé per aguantar les properes setmanes.
Finalment la gerent vol fer un reconeixement a tot el personal del centre, compromís i professionalitat del qual “està sent el nostre recurs més preuat”.

Reben malalts lleus

La gerent del Ricard Fortuny destaca que evidentment el centre no és un hospital i, per tant, no pot atendre malalts greus, però que des de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès els envien malalts respiratoris lleus o persones que estan a l’hospital per una fractura i s’han contagiat de Covid-19 i necessiten fer rehabilitació, cosa que també poden fer al Ricard Fortuny. A més, Rutllant apunta que com que al centre tenen un àmbit sociosanitari, ells no han hagut de derivar ningú a l’hospital perquè els poden tractar des del mateix centre i només caldria derivar els casos que siguin més greus, cosa que encara no ha passat.
Per altra banda, Rutllant destaca que el centre vilafranquí ha decidit que quan una persona està en el seu procés de final de vida sí que deixen entrar un familiar per acompanyar-lo durant les seves últimes hores, sempre prenent les mesures de protecció i seguretat adequades. “Prou dura és la mort com per, a sobre, haver de morir sol”, clou la directora.

PUBLICITAT

Mòbils i tauletes per a una millor comunicació

Abans del tancament de l’equipament a les visites, des del centre Ricard Fortuny van demanar als familiars dels residents que, qui pogués, portés un mòbil o una tauleta per poder-se comunicar amb els seu familiar les setmanes següents. Com que no tots en tenien, el centre va comprar alguns d’aquests dispositius per facilitar la comunicació entre l’usuari i la seva família.

“Al Ricard Fortuny podem gestionar la majoria de casos lleus”

Elisabet Rutllant

Elisabet Rutllant explica que la residència del centre vilafranquí és considerada tipus A, la qual cosa vol dir que poden ser autosuficients en la major part dels escenaris i que només deriven els pacients a l’hospital en els casos més greus.

També et pot interessar

Comentaris