La residència de la Muntanyeta del Vendrell s’adapta a mesures contra la Covid-19

Personal de la residència d’avis de la Muntanyeta del Vendrell. (Fotografia: La Muntanyeta)
01/04/2020 - 06:38h

El centre geriàtric blinda espais i buida els pisos tutelats per disposar d’espai per a possibles aïllaments en cas d’algun contagi

La residència municipal d’avis de la Muntanyeta del Vendrell aplica des de fa uns dies diversos canvis d’espais i de logística en la gestió de l’equipament geriàtric per evitar que s’hi produeixi cap contagi pel coronavirus de la Covid-19.

Aquesta residència vendrellenca té capacitat per a 90 persones, totes elles en habitacions individuals, però ara per ara compta amb 86 pacients, repartits en les 4 plantes de l’immoble. Cada planta disposa dels seus serveis diferenciats, inclosa una sala d’estar i menjador, i des de l’inici del període d’emergència sanitària que s’està vivint les persones residents a cada planta no poden anar a d’altres dependències de l’edifici.

A més, en el cas que no sigui possible mantenir les persones sempre confinades a la seva habitació, els passeigs puntuals per la zona ajardinada de la finca mai no es fan mai coincidint un nombre important d’interns, sinó per torns de sortida, i sempre respectant les distàncies de seguretat per evitar hipotètics contagis. El mateix passa amb l’ús dels espais comuns de l’equipament.

Així ho explica la directora de la residència de la Muntanyeta des de fa quatre anys, Luci Buenavida, la qual remarca que, sortosament, al centre no hi ha cap positiu per coronavirus.

Mesures de prevenció

Amb tot, Buenavida explica que s’han adoptat mesures no només per evitar contagis pel coronavirus, sinó que, donat el cas, el centre també disposa d’espais d’aïllament per si s’hagués de posar algun intern en quarantena. És el cas dels cinc pisos tutelats disponibles a la residència, que han estat buidats per tenir-los a disposició dels malalts si fes falta.

A banda de tancar l’equipament a totes les visites -inclosos els familiars més directes- i enviar a casa el personal no indispensable -administració, etcètera- perquè teletreballi, la primera mesura contra la possible entrada del Covid-19 a la residència geriàtrica de la Muntanyeta va ser el tancament dels dos centres de dia, acció que es va aplicar dijous 12 de març. Per tant, dies abans fins i tot del decret d’estat d’alarma vigent des del dia 16.

“Tenim habitualment 60 persones al Centre de Dia Anna Serra i 30 persones més al de la Muntanyeta”, concreta en aquest sentit la directora de la residència, i ara totes aquestes persones usuàries dels centres de dia es mantenen als seus domicilis o a casa de familiars.

Luci Buenavida també comenta que totes les infermeres, auxiliars de geriatria i una fisioterapeuta del centre mantenen totes les precaucions necessàries perquè no hi hagi cap contagi i, per exemple, es mouen de manera obligatòria per l’equipament amb guants i mascaretes. A més, cada professional només atén als mateixos pacients, sense barrejar-se entre el personal i els residents del centre. Així doncs i com en el cas de les persones internes, els treballadors de cada planta de l’edifici no van a la resta d’espais de la instal·lació.

Quant als horaris dels treballadors de la residència, la seva directora diu que “tots els auxiliars de geriatria han canviat l’horari i fan torns de 12 hores”. Això permet tenir sempre mitja plantilla al centre i l’altra a casa.

A la Muntanyeta hi treballen 21 persones per torn laboral i, a més, hi ha el personal d’empreses contractades i que són, per exemple, 3 cuineres per torn i 5 treballadores del sector de la neteja i la bugaderia.

Contacte amb l’exterior

Pel que fa al contacte de les persones residents a la Muntanyeta amb l’exterior, bàsicament els seus familiars, al centre es fan fotografies, dibuixos i videoconferències telefòniques cada dia. “Tothom ho agraeix molt i anima”, conclou la directora del centre geriàtric vendrellenc.

També et pot interessar

Comentaris