“Si volem mantenir els serveis bàsics, no podem demanar que tota la indústria deixi de funcionar”

Neus Lloveras, presidenta de la Federació d’Empresaris del Gran Penedès (FEGP)
27/03/2020 - 10:13h

Cinc mesos després d’assumir la presidència de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), Neus Lloveras s’enfronta a un dels majors reptes que els empresaris han hagut d’encarar en l’última dècada: la pandèmia de coronavirus.

Una crisi sanitària i social que afecta de ple empreses i autònoms, la majoria dels quals han hagut d’abaixar persianes responent a l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol.

Com està vivint el sector empresarial aquesta crisi?
Els primers dies després del decret de l’estat d’alarma van ser molt desconcertants. Hi havia molt de desconeixement. Les mesures van arribar molt de cop, malgrat que la situació que tenim es veia a venir. L’Estat espanyol va anar amagant el cap sota l’ala i al final, es va haver de fer tot de pressa i corrents. Teníem l’exemple d’Itàlia, i es va cometre l’error de no actuar abans. Si hi hagués hagut més planificació, tot hauria estat menys traumàtic.

Arriben moltes consultes a la FEGP sobre com afrontar la crisi?
La setmana passada no vam parar. Les quatre persones que estan fent teletreball atenien consultes constantment. Ara la cosa està més calmada. Els empresaris i els autònoms són uns supervivents. S’han adaptat molt de pressa. Això no vol dir que estiguin més tranquils, però sí més organitzats. Amb aquest escenari, hem lliurat una enquesta als gairebé mil socis de l’entitat per saber com estan i com ho fan per adaptar-se a l’estat d’alerta. Així podrem tenir una radiografia exacta de quina és la situació.

La FEGP és favorable al cessament total de l’activitat no essencial?
Som conscients que trobar l’equilibri entre les necessitats sanitàries i les industrials no és fàcil. Ara bé, creiem que tot el que siguin empreses que continuen treballant és bo. No és el mateix tornar a engegar una empresa aturada que reprendre l’activitat habitual si has mantingut un mínim engranatge.

Podrien funcionar els serveis bàsics?
No ens podem oblidar que perquè els serveis bàsics funcionin, hi ha d’haver una sèrie d’indústries que no poden parar. Si el sector de l’alimentació segueix tirant, bé necessitarà envasos on posar els seus productes, paper per poder-los etiquetar, palets per poder-lo transportar… Si volem mantenir els serveis bàsics, no podem demanar que tota la indústria deixi de funcionar.

Però amb uns mínims de seguretat.
Aquesta és la línia vermella que no podem traspassar. Les vides humanes han d’estar per davant de tot. Sabem que hi ha empreses que no estan complint amb la normativa establerta pel Govern central. S’ha de ser més rigorós, en aquest sentit.

N’hi ha que volen tancar per responsabilitat, però no estan segures que el Govern central les ajudi perquè no estan obligades a cessar l’activitat.
Sí. Moltes voldrien fer-ho, però no tenen clar si es podran beneficiar del paquet de mesures que l’Estat ha posat sobre la taula. Hi ha molta indefinició en algunes qüestions, i hem demanat que es puguin resoldre.

Sobre les mesures proposades pel Govern espanyol, des de la FEGP han dit que les que afecten els autònoms són insuficients…
Els autònoms sempre són els que pateixen més en les crisis. I en aquesta no serà diferent, si no s’amplien les ajudes que s’han proposat des del Govern central.

Si podem treure alguna cosa positiva de la pandèmia, és la solidaritat.
Tenim un teixit empresarial al Penedès que és increïble. Tot i el dramatisme de la situació, a la FEGP hem recollit, de moment, fins a 40 propostes per col·laborar d’alguna manera amb els serveis sanitaris. Hi ha hagut una allau de solidaritat, i això s’ha d’agrair.

Què canviarà després de la crisi?
Em sembla que una vegada s’hagi superat la pandèmia, canviaran coses estructurals importants. Si una cosa hem après, amb el que està passant, és que no podem dependre d’altres països per abastir-nos. L’escassetat de respiradors n’és un exemple. Hem de tirar de productes de proximitat.

Se’n sortirà, el sector empresarial, després de la pandèmia?
Sí, evidentment. Esperem que durant aquests dies només es congeli part de l’activitat i es pugui reprendre una vegada tot això hagi passat. Els ERTOs són una bona eina perquè no es perdin llocs de treball. Hi ha molts empresaris que ja han optat per aquesta via, que esperem que doni bons resultats.

També et pot interessar

Comentaris