El Parquet de Vilafranca omple de flors la residència Inglada Via

Foto. Fèlix Miró
Xavi Gonzàlez
26/03/2020 - 11:30h

La floristeria vilafranquina, tancada des de fa deu dies, regala tot el seu estoc de flors als avis per fer-ne tallers

Amb la botiga tancada des de fa quinze dies, Montse Bolet, propietària de la floristeria El Parquet del carrer Sant Joan de Vilafranca explica que el gènere que tenia a la botiga i al magatzem l’ha donat, abans que es podrís, a la residència Inglada Via, on els avis han rebut amb els braços oberts tot el material, que els ha servit per fer tallers de flors. Aquesta setmana tenia previst tornar a enviar-los més flors de tota mena. “Tenia un neguit per veure què podia fer amb tot, i al final vaig prendre aquesta decisió”, explica.

Ara el que realment preocupa a les foristeries és l’ajornament de la diada de Sant Jordi, una decisió catastròfica no només per al sector llibreter, sinó també per al de la flor. Així ho ha confirmat al 3d8 Montse Bolet, propietària de la floristeria. Deixant a banda l’aspecte simbòlic que Sant Jordi representa per a la població, per a les floristeries és una de les diades més importants, econòmicament parlant . “És el dia de l’any que venem més”, diu Bolet, que no s’atreveix a donar cap xifra del que l’estat d’alarma pot representar en pèrdues. Igualment, recorda que establiments com el seu funcionen per campanyes i, en aquest sentit, cita la de Nadal (que va des de mitjans de novembre fins a finals de desembre), la diada de Sant Valentí (que encara que a Catalunya no se celebri, sí que es fa a la resta del món, i hi ha molta gent que acostuma a regalar flors), o el Dia de la Dona (molt celebrat als països de l’Est), com també Tots Sants o l’11 de Setembre, amb tot el que comporten les ofrenes florals. “Res, però, és comparable amb el ritme i el nivell de vendes de Sant Jordi”, explica Bolet.

PUBLICITAT

A l’expectativa

Fa dues setmanes, Bolet tenia preparada tota la comanda, que finalment no va fer. “A nosaltres les flors ens poden arribar dos o tres dies abans”, explica. Però fer una comanda amb antelació significa aconseguir un preu més baix, i és que el mercat de la flor funciona com una subhasta. I si per a les floristeries l’ajornament de Sant Jordi és greu, per als productors encara ho és més. Per Bolet, no té cap sentit que el gremi dels llibreters “tirés pel dret” assegurant que traslladarien la diada al juny. “Ho van fer sense consultar -ho al gremi de floristes i al mercat de la flor. El llibre és molt important, per a aquesta diada, però també ho és la rosa vermella”.

El gremi de floristes i el mercat de la flor estan a l’expectativa per veure fins quan s’allarga aquest tancament, però encara tenen un bri d’esperança que el confinament s’aixequi una setmana abans. “En aquest sentit, nosaltres tenim temps de reacció, cosa que el llibreter no té, tot i que a hores d’ara no sé com anirà tot i se’m fa difícil fer una previsió”, afirma Montse Bolet.

També et pot interessar

Comentaris