Doble impacte del coronavirus en el sector de la pesca

L’embarcació de 16 metres del president de la Confraria de Pescadors de Calafell, Joan ‘Nani’ Solé.
24/03/2020 - 12:19h

La majoria de pescadors no poden respectar la distància de seguretat mínima a les barques i el preu del peix ha caigut notablement

Els pescadors de Calafell, entre d’altres indrets, estan força preocupats pels efectes de l’Estat d’Alarma en el sector de la pesca. I ho estan per dos aspectes fonamentals, tot i que la normativa durant l’emergència sanitària permet treballar a qui es dedica a sectors bàsics com és el de l’alimentació.

D’una banda, segons ha explicat al 3d8 el president de la Confraria de Pescadors de Calafell, Joan ‘Nani’ Solé, perquè les dimensions reduïdes de la majoria d’embarcacions no permet mantenir la distància mínima de seguretat d’un metre i mig entre dues persones que treballin juntes, donat el cas; i, de l’altra, perquè el fet que els restaurants -principals clients dels pescadors- estiguin tancats i les peixateries hagin vist disminuïda notablement la venda de peix, pel confinament majoritari de la població, ha provocat una important davallada en els preus del peix.

Una dotzena de pescadors

La Confraria de Pescadors de Calafell compta amb una dotzena de pescadors, repartits en 7 embarcacions que tenen la seva base entre el port de Segur de Calafell en 4 casos -les barques més petites, que acostumen a pescar sípies, orades, llobarros, pops i altres espècies que es troben a prop de la costa-, i Vilanova i la Geltrú, on hi ha les 3 barques més grans. Aquestes, si fa més o menys bon temps, surten més mar endins i pesquen gambes, lluç i rap, entre d’altres espècies.

‘Nani’ Solé es queixa que “encara que vulguis i disposis de mascaretes i guants, en la majoria de barques no existeix la distància mínima de seguretat si s’és més d’un pescador”. “A més, aquest dilluns se’ns ha demanat que quan arribin els mariners el patró els pregunti com es troben, els prengui la temperatura, etcètera, i si algú es troba malament, doncs cap a casa”, continua explicant el president dels pescadors calafellencs.

“Per una part, veus que l’Estat no vol trencar la cadena alimentària i, per l’altra, et posen dificultats per treballar”, lamenta també Solé, que assegura que “hi ha patrons responsables que s’han negat a sortir a pescar per responsabilitat i mariners que tampoc no han volgut sortir. Primer és la salut. A tota hora veus que t’has de quedar a casa i, en canvi, et condicionen per anar a pescar”, diu el president dels pescadors calafellencs.

A l’expectativa, amb la llotja de Vilanova tancada un dia

Joan ‘Nani’ Solé també ha comentat que, aprofitant que les prediccions per a aquest dimarts no eren favorables, la Llotja de Vilanova i la Geltrú va decidir tancar. A partir d’aquest dimecres es veurà com està la situació i evoluciona la crisi provocada pel nou coronavirus. De moment, Solé espera poder acabar la setmana amb noves sortides de l’embarcació de 16 metres de la qual és propietari, ‘Mar i Aroa’, però més endavant ho avaluarà en el cas que s’allargui l’actual crisi, com així sembla.

Ja jubilat, a la barca de ‘Nani’ Solé hi treballen dos pescadors.

Així les coses i, com apuntàvem, els preus del peix han baixat força per la crisi del coronavirus i probablement algun pescador es veurà obligat a sol·licitar l’aplicació d’un expedient regulador temporal de l’ocupació (ERTO).

Segons algunes de les xifres que esmenta ‘Nani’ Solé, el preu al qual es paga la gamba més grossa ha passat en pocs dies d’entre 60 i 80 euros el quilo a tot just poc més de 30 euros en el millor dels casos. I també ha baixat força la cotització del peix blanc en general: probablement amb l’excepció del lluç, perquè en aquesta època de l’any no n’hi ha massa i ha baixat poc; el preu del rap ha caigut entre un 20% i un 30% i el del moll més de la meitat.

Petició d’ajuts

D’altra banda, des de la patronal pesquera Cepesca, que representa 725 empreses i uns 10.000 pescadors de diversos tipus d’embarcacions, s’ha demanat a l’Estat poder rebre mentre s’allargui la pandèmia ajuts econòmics similars als que s’atorguen quan se’ls fa fer una aturada biològica.

També et pot interessar

Comentaris