44 persones ingressades a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès per malalties respiratòries

FOTO: Jose Paredes
24/03/2020 - 13:54h

A partir d’ara el centre informarà del total de malalts respiratoris ingressats i no dels positius en Covid-19 ja que estan pendents de moltes proves

L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès ha informat aquest dimarts al matí d’un total de 44 persones ingressades per malalties respiratòries, sense especificar quines són per coronavirus i quines no.

A partir d’ara el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf informarà d’aquests malalts en general i no només dels malalts positius per coronavirus ja que estan gestionant moltes peticions de proves que es realitzen i reconeixen que és difícil canalitzar-les totes i, a més, hi ha molt moviment de pacients entre centres per diverses necessitats clíniques i de tractament. També informaran de les morts i, en la mesura que sigui possible de les altes.

Amb aquests 44 pacients ingressats, l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès tanca una altra jornada sense haver de lamentar cap més víctima en el centre després de la mort de tres persones la setmana passada:una dona la nit de dimarts a dimecres i dues més dijous, totes elles amb patologies prèvies.

Material impressores 3D

Els hospitals del Consorci han rebut les primeres viseres i ganxos obreportes (per no tocar els tiradors i manetes de les portes) realitzats amb tecnologia d’impressores 3D.

Aquests material ha sortit d’una iniciativa anomenada @Coronavirus Makers, que es coordina a través de canals de telegram. A nivell de Catalunya existeix un grup que compta amb més de 2.500 persones. D’aquest gran grup s’han anat creant subgrups de “makers” (usuaris de impressores 3D particulars) per regions, províncies o comarques amb l’objectiu de desenvolupar diferents projectes i fer arribar el material necessari ràpidament als centres sanitaris.

Concretament les viseres que arriben provenen d’un grup de “makers” de les Comarques de l’Alt Penedès i el Garraf, que s’agrupen en un telegram amb més de 200 participants.

Aquestes viseres i ganxos estan validats pel CatSalut com material d’ús sanitari. De moment es compta amb algunes unitats a cada centre, però està previst que cada dia se’n puguin produir entre 60-80 viseres i  60-70 ganxos.

Els hospitals delConsorci Sanitari Alt Penedès-Garraf reben un allau de solidaritat

L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, l’Hospital Residència Sant Camil i l’Hospital Sant Antoni Abat del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) han rebut un allau de solidaritat durant aquests últims dies. Empreses, persones particulars, associacions, hotels, entitats locals i comarcals… entre molts altres, han fet arribar les seves aportacions de material, per fer front a la crisi provocada pel Coronavirus Sars-CoV-2.

Altres empreses han col·laborat portant menjar als hospitals, oferint cafès gratuïts o altres tipus d’aliments embassats. També han comptat amb oferiments del sector hoteler a totes dues comarques.

També han estat moltes les persones que, particularment o en grup, s’han posat en contacte amb nosaltres per oferir-se voluntaris amb l’objectiu d’ajudar en allò que calgui.

Per poder gestionar tots aquests oferiments, el Consorci ha creat un grup de professionals que es dediquen a centralitzar i classificar totes les propostes i els materials que arriben. En el cas del material s’ha de valorar si és viable la seva utilització en l’àmbit sanitari.

Des del Consorci es vol recordar que per col·laborar en el format que sigui, es pot contactar amb:

-Verònica Romera, Àmbit Alt Pendès (vromero@csap.cat)

-Susanna Gómez, Àmbit Garraf (sgomez@csg.cat)

Organització dels hospitals Es continua treballant per reorganitzar els espais dels hospitals, prevenint l’augment d’ingressos d’aquests propers dies

Comunicació entre pacients i familiars

Els pacients ingressats a la Unitat de Cures Intensives ja poden rebre vídeotrucades dels seus familiars, ara que s’ha hagut de restringir les visites per evitar els contagis per Coronavirus SARS-CoV-2.

Des de la UCI s’organitzaran torns de trucades. Els familiars poden realitzar una vídeotrucada de whatsapp al pacient, amb la que es podran veure i parlar.

Per facilitar la comunicació s’instal·larà un trípode de manera que el dispositiu quedi fix.

L’objectiu és que tan el pacient com els seus familiars se sentin que poden tenir contacte malgrat l’aïllament i minimitzar així l’angoixa i el neguit de totes dues parts.

El projecte s’ha iniciat a la UCI però està previst que durant els propers dies es posi en marxa a la resta de serveis.

També hi ha muntat un circuit de trucades telefòniques a familiars, per mantenir-los informats en tot moment de l’estat de salut dels seus familiars.

Unitats de Crítics i Semicrítics a l’HRSC i HCAP

Per tal de fer front a l’increment de pacients crítics i semicrítics esperat, s’han creat dues unitats de refoç per donar cabuda al màxim número de pacients possible que precisin un nivell d’atenció superior.

Per una banda s’ha creat una Unitat a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, ubicada al Bloc Obstètric,  i per l’altre s’ha habilitat una zona al costat de la UCI de l’Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes.

Aquestes unitats treballen de manera coordinada, amb el suport permanent dels  especialistes de Medicina Intensiva.

Àrea de parts

S’ha reubicat el bloc obstètric de l’Hospital de Vilafranca a l’àrea de proves complementàries propera a la zona d’hospitalització i s’han habilitat 11 llits de l’HCAP per a atendre pacients amb patologia respiratòria

També et pot interessar

Comentaris