“Gestionar un ajuntament com si fos una empresa no vol dir estar lluny de la gent”

César Herraiz, alcalde d’Avinyonet del Penedès
Eva López
16/03/2020 - 09:52h

Després de 28 anys de govern del PSC, Junts per Avinyonet va aconseguir les passades eleccions l’alcaldia del municipi, amb Cèsar Herraiz al capdavant

El territori encara els pròxims anys amb reptes importants, com eliminar l’impacte mediambiental o la construcció d’un centre de dia per a la gent gran. Ferm defensor de la gestió del tipus empresarial, Herraiz té clar que l’única manera que un consistori avanci és treballar amb objectius clars i terminis d’execució innegociables.

Vostè és home d’empresa. Què hi fa en política?
Vaig entrar en la política municipal fa 6 anys, gairebé sense voler-ho.

Doncs sense voler s’ha convertit en alcalde d’Avinyonet.
He de reconèixer que les passades eleccions Junts per Avinyonet vam fer una campanya excepcional. Els mítings que vam fer van ser excel·lents. Crec que la gent necessitava credibilitat, i nosaltres els en vam donar. Vam dir molt clar quins objectius perseguim i quins terminis d’execució ens marquem per dur-los a terme. Això la gent ho valora.

Després de gairebé tres dècades de governs socialistes, el municipi necessitava un canvi?
Sí, és evident. Però crec que passaria el mateix si nosaltres estem al govern més de 8 o 12 anys. Jo sóc dels que creuen que un polític ha d’estar al capdavant d’una administració per un temps limitat. És inadmissible que una persona es perpetuï en el poder. La velocitat de les coses no és igual ara que abans, tot canvia molt, i molt ràpid. Els polítics han de posar el seu gra de sorra, i quan ja has fet la feina, marxar i deixar pas als altres. Com els jugadors de futbol. Quan estàs a ple rendiment, endavant. Quan no, plega.

I quin és el gra de sorra que Cèsar Herraiz vol deixar al municipi?
Quan vaig jurar el càrrec com a alcalde, em vaig comprometre a dur a terme una sèrie de projectes, que segueixo mantenint com a prioritaris. El primer és el Cades. Estem treballant perquè l’empresa deixi d’emetre fums i olors. Els hem donat un termini de 48 mesos per arreglar-ho i sé que estan treballant de valent per arreglar la situació. No pot ser que aquest problema s’allargui més en el temps.

PUBLICITAT

Quant fa que dura?
L’empresa fa 40 anys que és a Avinyonet i fins ara no s’han aplicat mesures suficients per canviar la situació. No penso deixar que això segueixi així. Per primera vegada fem reunions cada tres mesos amb l’empresa per trobar la manera que el fum cessi, i també les males olors. Tenim un objectiu acordat amb Cades de 48 mesos per eliminar l’impacte mediambiental, i estic convençut que ho farem. No podem permetre’ns continuar acceptant que els veïns d’Avinyonet pateixin més aquesta situació. Avui, l’actitud proactiva de l’empresa per trobar solucions està sent molt positiva. Invertint es pot erradicar el problema.

En què vol invertir Avinyonet els pròxims anys?
A banda de solucionar la problemàtica del Cades, tenim dos temes més prioritaris sobre la taula: la zona esportiva i el casal de dia per a la gent gran. El primer és un tema que ja ve de l’anterior govern. Ells havien plantejat la construcció d’una gran piscina d’estiu, i nosaltres el que volem és redactar un projecte per la zona esportiva que doni resposta a les necessitats reals del municipi.

I quines són?
Tenir un complex esportiu els 365 dies de l’any. El que no podem fer és una inversió milionària per construir un equipament que només estarà obert dos mesos l’any. Nosaltres plantegem crear una zona esportiva per fases, que a la llarga disposi de piscina i pistes esportives, camp d’herba i tot el necessari perquè els veïns en puguin fer ús al llarg de l’any.

Tenen feina…
Sí, perquè a més del Cades i la zona esportiva, també volem reduir l’atur, treballar per poder posar els fonaments per la construcció d’un centre de dia per la gent gran, potenciar la Font de la Canya i crear eines per unir Avinyonet i que sigui un orgull per a tothom. En definitiva, volem millorar el benestar dels veïns en tots els sentits.

M’agradaria poder construir un centre de dia per a la gent gran, perquè puguin envellir al costat dels seus amics, de la gent que han vist tota la vida”

César Herraiz, alcalde d’Avinyonet

El municipi té prou pressupost per realitzar els projectes que volen?
Hem aprovat un pressupost de gairebé 2,4 milions d’euros per al 2020. És evident que no tenim prou recursos per finançar sols els equipaments que volem construir, però buscarem les subvencions que siguin necessàries perquè els veïns d’Avinyonet comptin amb tots els serveis necessaris perquè no hagin de marxar del municipi.

Marxen, els joves d’Avinyonet?
Sí, marxen els joves, però també la gent gran. La societat ha canviat molt, i els fills ja no tenen temps de cuidar els pares, i molts veïns del municipi han de marxar perquè els que els cuiden viuen fora d’aquí. Sé que això és un problema que afecta tot Catalunya, i sé que no és de fàcil solució. Però m’agradaria poder construir un centre de dia per a la gent gran, perquè puguin envellir al costat dels seus amics, de la gent que han vist tota la vida. Si puc fer realitat aquest projecte, em donaré per satisfet.

L’habitatge és un altre problema global que també afecta Avinyonet.
Sí. Hem calculat que, més o menys, el 25% de les cases que hi ha al municipi estan buides. La gent no lloga perquè no hi ha garanties per als que prenen aquesta decisió. A més, comprar un terreny o una casa aquí no és barat. Això fa que la gent marxi, i també que es creïn situacions conflictives com l’ocupació.

Hi ha okupes a Avinyonet?
I tant. Tenim una desena de cases ocupades. Entenc que hi ha famílies que necessiten fer aquest pas, perquè potser no tenen alternatives. Però el que no accepto és l’ocupació per delinqüència. Això no es pot tolerar. El més complicat és que els alcaldes no tenim eines per frenar-ho. Fa dies, hi va haver una reunió dels batlles penedesencs per parlar d’això, i estem mirant de buscar mesures per fer-hi front. També estem elaborant una carta per enviar als presidents Sánchez i Torra perquè ens donin eines en forma de normativa per acabar amb aquesta problemàtica.

Costa molt canviar les coses a l’administració.
El problema és que no hi ha ningú que gestioni els ajuntaments com a empreses. I des del meu punt de vist és l’única manera que tot rutlli. Aquí ja ho estem fent. Els regidors i els tècnics són els que fan la feina, i a mi només m’arriben les coses més complicades. Així agilitzem molt la resolució dels problemes. Gestionar les coses així, no vol dir que no siguem pròxims a la gent. Estem treballant amb els set nuclis que hi ha a Avinyonet per mirar que tots tinguin allò que necessiten. Aquesta ha de ser la veritable tasca d’un polític. Fer que la gent tingui cobertes les necessitats.

N’hi ha, de polítics així?
N’hi ha, però també abunden els que no ho fan. Si una persona depèn dels diners que li dona la política per sobreviure, anem malament. Jo vaig renunciar al sou d’alcalde. Faig el que faig perquè estimo Avinyonet, i perquè crec que hi ha coses a millorar.

Creu en algun líder polític?
En política tinc dos referents: els presidents Carles Puigdemont i Artur Mas. Al primer el vaig visitar a Waterloo. No ho oblidaré mai. Puigdemont és una persona d’una enteresa humana excepcional. Tot i ser a l’exili, està fort i manté els seus valors intactes. És admirable. I amb Artur Mas hi mantinc una bona relació. De tant en tant fem petar la xerrada amb un bon dinar.

Tots dos han format part dels canvis que hi ha hagut a l’antiga Convergència.
Estic convençut que el projecte de país que representa Junts per Catalunya té encara molt de recorregut si es reforça i s’encerta amb els lideratges adequats i som capaços d’articular clarament l’estratègia política que necessitem com a país.

També et pot interessar

Comentaris