Comença el judici a una xarxa de prostitució del Baix Penedès

08/03/2020 - 08:00h

S’iniciarà la vista oral a l’Audiència de Tarragona contra un grup desarticulat l’any 2009 i sense la majoria de testimonis

L’Audiència de Tarragona ha descartat suspendre el judici contra la xarxa de tràfic i explotació sexual de dones desmantellada el 2009 al Baix Penedès, i començarà dilluns que ve malgrat que uns 70 dels 110 testimonis citats a declarar no s’han localitzat. Durant la sessió de qüestions prèvies que es va fer dilluns, la fiscalia va advertir que l’absència d’aquests testimonis –la majoria estrangers i entre els quals hi ha diverses víctimes– impedeix celebrar la vista “amb garanties”. Per la seva banda, el tribunal defensa que s’ha fet i continuarà fent tot el possible per trobar-los, però que l’absència de molts testimonis no impedeix de celebrar el judici. La causa es dirigeix contra 14 persones que s’enfronten a penes que sumen més de 1.500 anys de presó. Hi ha un quinzè acusat que està declarat en rebeŀlia.

El funcionament de la xarxa
Segons la fiscalia, el grup de proxenetes reclutava les víctimes i les obligava a prostituir-se en diversos clubs del Baix Penedès i carreteres com l’N-340 i la C-31 entre els anys 2003 i 2009. El ministeri fiscal demana 120 anys de presó per a dos dels acusats, 58 anys i 10 mesos per a dues processades més, i 117 anys per a la resta. Se’ls acusa dels suposats delictes de tràfic d’éssers humans en concurs amb delictes de determinació coactiva a la prostitució a majors i menors d’edat, contra els drets de ciutadans estrangers, associació iŀlícita, falsedat documental, abús sexual i lesions.

Segons la fiscalia, els 12 homes i les 3 dones acusades inicialment, de mutu acord i havent-se repartit les tasques, s’encarregaven de gestionar les activitats necessàries per obtenir beneficis econòmics mitjançant l’explotació sexual de dones de diverses nacionalitats –entre les 7 que s’han pogut identificar, n’hi ha de romaneses, albaneses i brasileres–. Entre els acusats hi ha els responsables de tres clubs ubicats a Bellvei, Cunit i Segur de Calafell.

La investigació policial va relacionar la xarxa amb altres grups de prostitució ubicats al Brasil, on compraven moltes de les víctimes que després obligaven a exercir la prostitució a Catalunya i el País Valencià, i que alhora, més tard, venien a altres organitzacions de proxenetes de diverses capitals europees.
Un jutjat del Vendrell va autoritzar el març del 2009 onze entrades i registres en domicilis del Vendrell, Calafell, Albinyana, Banyeres del Penedès i Vilanova i la Geltrú en el marc de l’operació Troia.

Origen del cas
El cas es va destapar després que una noia romanesa aconseguís escapar del control del grup juntament amb una altra dona. Va denunciar que havia arribat a Catalunya sent menor d’edat i que havia estat reclosa durant dos anys en un pis del Raval de Barcelona, on l’obligaven a exercir la prostitució. A causa de les condicions d’insalubritat a les quals eren sotmeses, la noia va haver de ser hospitalitzada i, fins i tot, van haver de trasplantar-li el fetge en haver contret el virus de l’hepatitis B.
Els registres esmentats al Baix Penedès i a Vilanova i la Geltrú, els Mossos d’Esquadra van trobar-hi documents i proves, com ara llibretes d’anotacions, on es relacionava aquesta activitat. Alguns dels documents, com a permisos de conduir i passaports, eren falsos.

Petició de penes

La fiscalia demana penes que sumen 1.644 anys i 8 mesos de presó per als quinze acusats, tot i que n’hi ha un que està declarat en rebel·lia i no està a disposició del tribunal. Se’ls acusa de set delictes de tràfic d’éssers humans en concurs medial amb dos delictes de determinació coactiva a la prostitució de menors d’edat i cinc delictes de determinació coactiva a la prostitució a majors d’edat; de cinc delictes contra els drets dels ciutadans estrangers; de dos delictes contra els drets dels treballadors; d’un delicte continuat d’associació il·lícita; d’un delicte continuat de falsedat documental; d’un delicte continuat d’abús sexual i d’un delicte de lesions.

També et pot interessar

Comentaris