Gossos contra els maltractaments

Judit Benages
06/03/2020 - 10:36h

L’Associació Canina Goss.o.s K9, amb delegació a Vilafranca, ensinistra gossos per protegir dones contra la violència de gènere

Agents de la Unitat Canina de Sant Hilari Sacalm van impulsar fa set anys una iniciativa aleshores pionera que consisteix a ajudar a víctimes de violència de gènere mitjançant l’ensinistrament de gossos. Per aquest motiu, els agents Montse Cereza i Lluís Àvila van fundar l’Associació Canina Goss.o.s K9, que atén dones d’arreu de Catalunya i que ara ha arribat a Vilafranca, on s’està donant a conèixer de mica en mica.
Montse Cereza explica que l’entitat es va crear arran del cas de la Charo, una dona que fa uns anys va arribar a Sant Hilari fugint dels maltractaments de l’exparella i, en conèixer la seva situació, els agents de la Unitat Canina van oferir-li la possibilitat de combatre la por i els traumes provocats per la violència patida a mans de la seva exparella amb l’ajuda d’un gos.

Els impulsors d’aquesta experiència asseguren que ha resultat “molt positiva” tant per a la víctima com per a la seva filla, ja que amb l’animal “ràpidament es van sentir molt més protegides”.
A partir d’aleshores, l’associació va anar acceptant casos no només de Sant Hilari, sinó d’altres indrets de Catalunya.

Així, doncs, els experts ensinistren els animals –si és possible, des que són cadells– per tal que, a còpia d’estar amb les víctimes, puguin interpretar com es troba la dona i sàpiguen si cal reaccionar per protegir-la.
Tal com explica Cereza, el que fan a l’associació és assistència amb gossos i també teràpia emocional per a dones que han patit violència de gènere. Cereza comenta que no treballen amb una raça concreta de gos, sinó que simplement l’animal ha de tenir una mida i un pes adequat.
Metodologia

D’entrada, cal destacar que el requisit indispensable per poder ser beneficiària d’aquesta assistència és tenir una ordre d’allunyament.
A partir d’aquí, l’entitat entrevista la dona individualment i a continuació comença la teràpia d’assistència emocional. Finalment, es valora si la dona necessita o no un gos per protegir-la.

Montse Cereza comenta que hi ha cinc nivells de protecció segons el perfil de l’agressor. Així, hi ha casos en què les dones només necessiten un gos per sentir-se més protegides quan van pel carrer i d’altres en què l’exparella fins i tot disposa d’una arma i, per tant, el nivell d’alerta és més elevat.
Si la dona en qüestió ja té gos, el que fan és ensinistrar-lo per tal que pugui protegir la seva mestressa. En cas contrari, l’acompanyen a una protectora per escollir –i adoptar– l’animal adequat.

Cereza insisteix en el fet que la raça que no és important, de manera que en primer lloc la dona pot veure tants animals com vulgui i, a partir d’aquí, els experts estan atents al vincle que genera amb un o altre. “A vegades sabem quin és l’adequat només amb la mirada que es fan”, diu la impulsora de l’entitat, que apunta que sovint és millor que els nous gossos siguin cadells perquè així se’ls pot ensenyar des de ben petits.

Montse Cereza comenta que el treball que es fa amb els animals és sempre en positiu, sense cap tipus de càstig, sinó al contrari. Així, només els premien quan fan les coses correctament. El que es vol establir és un “vincle positiu” entre víctima i animal.

Així, per exemple, els ensenyen a bordar quan la dona emet una ordre o a marcar un perímetre de seguretat sempre que la dona els ho digui.

“Volem que siguin gossos d’assistència i que se’ls permeti entrar a tot arreu. Per tant, són animals 100% sociables amb tothom, tret de si la adona els activa. És ella qui els activa i desactiva i no són gossos agressius, sinó al contrari. Són gossos molt equilibrats que només reaccionen quan la persona els dona una ordre”, assegura.

I és que es tracta d’animals que es preparen prèviament i amb els quals després es fa un treball de vinculació afectiva i d’obediència d’ordres i, finalment, de protecció.

Des de l’associació ja han treballat amb una dotzena de gossos de protecció i amb pràcticament una seixantena de dones que han necessitat teràpia emocional de diferents tipus. Tothom qui vulgui posar-se en contacte amb l’entitat ho pot fer a través de les xarxes socials, des d’on pot enviar un missatge privat.

PUBLICITAT

El Ministeri d’Igualtat veu positiva la protecció de dones maltractades amb gossos ensinistrats

La delegada del Govern de l’Estat en temes de violència de gènere, Victoria Rosell, ha indicat que aquest tipus d’abús no es pot combatre únicament des del món judicial i el Codi Penal, sinó que cal “ampliar el focus”. Rosell es mostra a favor de donar més seguretat a les víctimes, més enllà del marc judicial, en referència a l’ampliació del nombre de polseres de seguiment telemàtic (de totes les dones que disposaven d’aquest dispositiu, una va ser assassinada, i el dia que va tenir lloc el crim se l’havia tret).

Rosell també va fer referència a l’ús de gossos protectors per a dones maltractades, una iniciativa que veu amb bons ulls perquè reconeix que les víctimes es mostren molt satisfetes de portar l’animal al costat perquè se senten molt més segures. De fet, una campanya a les xarxes socials ha recollit més de 275.000 signatures per reclamar que aquests animals puguin entrar en qualsevol espai.

També et pot interessar

Comentaris