David Monteagudo reedita “Fin”, la novel·la que el va portar a la fama

05/03/2020 - 14:58h

L’escriptor afegeix al llibre el capítol final original i un epíleg on explica d’on va sortir la idea argumental

Justament ara es compleixen 10 anys de la publicació de la novel·la Fin (Acantilado), amb la qual David Monteagudo va saltar a la fama literària amb un èxit de crítica i lectors que fins i tot va portar l’obra a ser adaptada al cinema l’any 2012 pel director Jorge Torregrossa. Ara, Monteagudo, amb els drets d’autor a la butxaca, i sota el paraigua de l’editorial Rata, amb la qual ha publicat els seus últims dos llibres –Hoy he dejado la fábrica i Si quieres que te quieran–, ha volgut reeditar l’obra afegint-hi alguns continguts alternatius per als seus lectors fidels o fins i tot per als coŀleccionistes.

La relació amb Vallcorba

Sense tocar l’obra, Monteagudo hi ha afegit el final original que ell va plantejar a l’editor d’Acantilado, Jaume Vallcorba, i que fins ara mai havia estat publicat. “Ara els meus seguidors tindran la possibilitat de llegir el que jo havia escrit d’inici”. La diferència passa de les vint pàgines que va escriure Monteagudo a les dues que es van acabar publicant el 2009. “És un final més extens i més desenvolupat”, explica l’escriptor vilafranquí. “Sobretot, a l’escena en què la protagonista de la novel·la es queda sola. Explico amb pèls i senyals les peripècies i el motiu pel qual arriba al famós canvi de rasant caminant. És un final diferent i obre una possibilitat a la reinterpretació”. A més, a l’inici hi ha escrit una introducció en què explica la relació amb Vallcorba i els dos suggeriments que aquest li va fer abans de publicar Fin: el que fa referència al final de la novel·la i el de suavitzar les paraules malsonants que utilitzava. Ara, deu anys després, Monteagudo reconeix l’encert. L’altra novetat és un epíleg en què explica com va sorgir la idea argumental de la novel·la.

El proper 27 de març, a les vuit del vespre i a l’Escorxador, Monteagudo té previst fer una taula rodona al voltant del llibre i plantejar diverses qüestions a debatre: Quin era el millor final per a l’obra? Què hauria passat si l’obra l’hagués publicat Planeta en comptes d’Acantilado? És un llibre de ciència-ficció? Monteagudo no té previst cuinar, aquesta vegada, però sí que ha confirmat que farà truites per als presents a l’acte.

També et pot interessar

Comentaris