Vilafranca renova la certificació de destinació turística sostenible

D’esquerra a dreta, Dolors Rius i Josep Maria Martí
04/03/2020 - 16:15h

Alguns dels punts forts són la priorització de les espècies autòctones en la plantació d’arbrat i el programa per la promoció del patrimoni local

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha aconseguit un any més renovar la certificació Biosphere, com a destinació turística sostenible. Es tracta d’una certificació que va obtenir el novembre de 2017 i que es va renovant any rere any mitjançant una auditoria externa per part de l’Instituto de Turismo Responsable.

Així ho ha explicat M. Dolors Rius, regidora de Turisme, que també ha afegit que “aquesta renovació és una mostra de la sensibilitat de l’Ajuntament de Vilafranca amb la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic”.  

D’aquesta manera, l’Ajuntament certifica la feina que realitza des de tots els seus serveis per una vila sostenible, i no només en el vessant del medi ambient, sinó també en l’econòmic, social i cultural.

La certificació Biosphere s’obté de l’aplicació d’un pla d’acció de millora contínua que s’ha d’anar executant i avaluant, afegint-hi accions de millora cada any i que afecta de forma transversal a tots els departaments de l’Ajuntament. La certificació és en la seva concepció turística però sobrepassa aquest marc per incloure la resta d’àmbits. Reconeix el compliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i de l’Acord de París COP21 de lluita contra el canvi climàtic.

En les renovacions realitzades de la certificació els dos últims anys l’Ajuntament ha hagut de donar resposta amb accions als requisits que definia el Pla d’acció i que no es complien.

Així, per exemple, en matèria de transport sostenible, s’han adquirit motos elèctriques i vehicles híbrids per a la Policia Local; en la gestió i control dels consums i serveis, els plecs de condicions de prescripcions tècniques pel contracte del servei de neteja dels edificis municipals s’ha introduït l’ús de productes químics respectuosos amb el medi ambient; en matèria de prevenció del canvi climàtic, l’Ajuntament ha aprovat el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC); i pel que fa a gestió i control dels residus, s’han dut a terme les campanyes “El Contsenidor d’or” (reciclatge de vidre) i “Adeu plàstics” (reducció de plàstics d’un sol ús).

Alguns dels punts forts que destaca l’auditoria d’enguany són el treball realitzat per minimitzar qualsevol tipus de discriminació, o la priorització  de les espècies autòctones en la plantació d’arbrat i la creació de jardins, o el programa Amfitrions d’implicació dels vilatans i vilatanes en la promoció del patrimoni local.

Un dels reptes que presenta el pla d’acció per aquest any 2020 és augmentar la implicació de les empreses del territori per sumar i treballar per l’objectiu conjunt que és la sostenibilitat. “Si volem que els turistes que visiten Vilafranca siguin responsables han de trobar-se amb  una ciutadania i unes empreses responsables. Per això és molt important donar a conèixer a tothom què implica tenir el certificat Biosphere”, ha apuntat Rius. Aquesta renovació, a més, implica un grau d’exigència molt més elevat donat que és la tercera, i última, renovació del certificat. Aquest any, l’Ajuntament de Vilafranca haurà de tornar a iniciar el procés per obtenir un nou certificat Biosphere

Comentaris