El Centenari de l’Orquestra Pau Casals reivindicarà la figura del mestre

Acte de presentació del centenari de l’Orquestra Pau Casals, aquest dilluns a l’Auditori de Barcelona. (Fotografia: ACN)
03/03/2020 - 06:00h

Un dels actes programats serà una exposició al Museu Pau Casals i un concert a la plaça Nova del Vendrell

El centenari de l’Orquestra Pau Casals reivindicarà durant el 2020 i el 2021 el llegat musical i el compromís social del mestre Pau Casals a través de desenes d’actes, activitats i concerts a nivell nacional i internacional.

Tres concerts a l’Auditori de Barcelona al mes de juny són els grans protagonistes d’aquest homenatge, a càrrec de l’orquestra de Salzburg, la de Paris i The Orquestra of The Age of Enlightenment.

Una altra cita de rellevància serà el 13 d’octubre, dia en què es compliran 100 anys del concert inaugural de l’orquestra al Palau de la Música, lloc que reviurà l’atmosfera del mestre. Directors de rellevància internacional com sir Simon Rattle o Zubin Mehta formen part del Comitè d’Honor del centenari, i dedicaran concerts al violoncel·lista universal nascut el 1876 al Vendrell.

Un dels grans catalans universals
En la presentació del centenari aquest dilluns a l’Auditori de Barcelona, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va definir Pau Casals com un dels grans noms “de la nostra història”, un dels “grans catalans universals”.

Vilallonga va destacar la importància de “recordar” l’exili del músic “ara que estem vivint un altre exili”. “Ens va tocar fa anys i ara ens torna a tocar tan de prop amb els nostres polítics a la presó i a l’exili”, va dir la consellera després de recordar l’acte del Consell de la República del cap de setmana passat a Perpinyà. Vilallonga va comparar el “fervor patriòtic” amb què un dia van abraçar-se Pompeu Fabra i Pau Casals amb el mateix fervor amb què s’han rebut a la Catalunya Nord “les nostres personalitats a l’exili”.

El director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, va identificar de la seva banda dos objectius del centenari: fer arribar a les noves generacions el llegat del projecte que va crear el mestre; i d’altra banda, reivindicar la dimensió de músic total de Pau Casals. “No només va ser un virtuós i músic innovador del violoncel, sinó també un excepcional director d’orquestra”, va dir Pardo. El centenari de l’Orquestra Pau Casals està impulsat per la Fundació Pau Casals i el departament de Cultura, amb un pressupost d’uns 800.000 euros.

Pau Casals va arribar de Nova York amb l’objectiu de convertir Barcelona en una ciutat referent en la simfònica. Així, el 13 d’octubre de 1920, va dirigir al Palau de la Música el primer concert de l’Orquestra Pau Casals, el projecte que va dotar a Barcelona d’una formació simfònica estable i de nivell internacional. 100 anys exactament després d’aquell concert inaugural, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae oferirà un concert homenatge al lloc on es va estrenar, sota la direcció de Salvador Mas.

Programació transversal
Amb motiu del centenari de l’Orquestra Pau Casals se celebraran xerrades, activitats i jornades d’estudi durant tot l’any, com la que donarà el tret de sortida al centenari l’1 d’abril: una sessió especial de ‘Diàlegs amb música’ al CCCB. El primer gran acte del centenari serà el 17 de juny amb un acte-concert al CaixaForum de Barcelona amb la participació de la música Marta Casals Istomin, vídua de Casals.

Pel que fa a actes previstos al Vendrell, a l’octubre d’aquest any 2020 s’inaugurarà una mostra al Museu Pau Casals del barri marítim de Sant Salvador, que es complementarà amb una mostra al Museu de la Música de Barcelona, dedicada a la història de l’Orquestra Pau Casals.

I al Vendrell també s’hi farà, el 10 de juliol, un concert de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae. Serà a la plaça Nova, en un espectacle on s’oferirà una selecció d’obres dirigides habitualment per Pau Casals.

Mirada internacional
Des del Departament de Cultura de la Generalitat es commemorarà aquest centenari en el marc del programa ‘Música i Exili’ que dirigeix l’exconseller Lluís Puig des de Brussel·les.

En aquest sentit, s’han programat una gira de concerts de l’obra ‘El Pessebre’ de Pau Casals i Joan Alavedra, tan a nivell nacional com internacional que se celebraran durant les festes de Nadal d’aquest any a Malines i Brussel·les (Bèlgica), Lleida, Vic i Barcelona.

I en el marc d’aquest centenari, diversos directors dedicaran concerts i activitats a l’efemèride, alhora que la Fundació Pau Casals impulsa una campanya internacional per tal que orquestres, institucions musicals i músics de tot el món s’adhereixin a la commemoració.

També et pot interessar

Comentaris