Els Xicots homenatgen diumenge la vilafranquina Elisabet Olmos

02/03/2020 - 10:04h

La jornada comptarà també amb una actuació castellera femenina que anirà a càrrec dels Xicots i dels Castellers de Barcelona

Els Xicots de Vilafranca celebren aquest diumenge, 8 de març, el sisè Homenatge Carme Alomà a les Heroïnes Anònimes, organitzat en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones. En aquesta ocasió, l’homenatjada és la vilafranquina Elisabet Olmos Santacana, Infermera i Auxiliar de Geriatria i Gerontologia.

Com cada any, l’acte es clourà amb una actuació castellera femenina, en la qual prendran part els Castellers de Barcelona i els Xicots de Vilafranca.

L’acte començarà a les 11:30 h a Cal Noi-Noi i comptarà amb una xerrada a càrrec de Francesc Saez Tot seguit, representants dels Xicots de Vilafranca, i l’Ajuntament de Vilafranca procediran a l’atorgament del premi a Elisabet Olmos. L’actuació castellera començarà cap a les 13.30 hores.

L’homenatge Heroïnes Anònimes és una iniciativa dels Xicots de Vilafranca, amb l’objectiu de dedicar una jornada de reconeixement a la presència de la dona en el món casteller, i alhora a les persones i iniciatives en favor de l’equitat i la igualtat de drets. L’organització, un any més, ha comptat amb la col·laboració del Servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca.

Una vida dedicada a la gent gran i a Vilafranca

Elisabet Olmos Santacana  va néixer a Barcelona el gener de 1936. Als 6 anys va venir a viure a Vilafranca, ja que els seus pares eren de Les Cabanyes.

Va estudiar infermeria i va estar relacionada amb la residencia de gent gran del carrer Amalia Soler, 155 molt lligada a la església evangèlica, de la qual la seva tieta, Josefina Amat en va ser la presidenta i la seva mare la administradora. Quan l´Elisabeth tenia 22 anys la seva mare va morir i ella va passar a ser l’ administradora de la residencia.

Va formar part de les trobades interreligioses entre catòlics i protestants com a Consellera nacional de l´Església de Vilafranca. Allà va fomentar activitats per a la gent jove, creant cançons i faules extretes de capítols de la Bíblia que fomentaven 5 valors fonamentals per ella: l’ oració, l’estudi, la majordomia, el ser missioner i el servei personal.

Als  55 anys es va treure el curs tècnic de Geriatria i Gerontologia i va treballar en residencies a Bellvitge i a Barcelona.

Des de l’any 2000 participa en el voluntariat per la llengua ajudant a gent jove que fa cursos de formació i integració laborar a aprendre a parlar en català.

També participa com a voluntària en el Banc d’Aliments tots els dimecres de 9 a 13h.

Ha estat la tercera presidenta de la Associació de Veïns de la Girada.

Cada maig fa de monitora a unes colònies per a gent gran on fan actes culturals i canten cançons de la seva època i durant el nadal fa visites a cases on viu gent sola, interessant-se realment pel seu estat de salut i per ajudar-los en el que els hi faci falta.

També el mateix dia 8 s’obrirà de nou al públic el bar del local social de la colla Cal Noi Noi, que ha canviat de responsables i aprofitarà aquest dia per fer la inauguració aprofitant l’acte del dia.

També et pot interessar

Comentaris