Sant Jaume dels Domenys compta amb un servei de vigilància privada

Una imatge del centre del nucli urbà de Sant Jaume dels Domenys.
01/03/2020 - 09:00h

L’Ajuntament l’ha contractat per intentar combatre l’augment de casos d’incivisme al municipi

El municipi de Sant Jaume dels Domenys compta des del cap de setmana dels dies 15 i 16 febrer, amb un servei de vigilància privada con-tractat per l’Ajuntament.

Segons s’apunta des del mateix consistori domenyenc, això es deu als actes incívics que s’han detectat aquests últims mesos (primer de manera esporàdica i que han augmentat durant les passades setmanes) al municipi. Segons explica l’alcalde, Joan Ignasi López, l’objectiu d’aquesta contractació és que amb la presència del cotxe de vigilància i l’equip de seguretat, amb el pas temps es redueixi la sensació d’inseguretat amb què es viu al municipi.

De moment, la patrulla només pot fer vigilància d’edificis públics, tot i que si veuen actituds incíviques al carrer poden intervenir-hi mediant amb les persones incíviques o trucant als Mossos d’Esquadra perquè es desplacin al lloc dels fets.

Resultats immediats
La patrulla de seguretat, que vigila els divendres i els dissabtes, ja ha detectat en els dos caps de setmana que fa que funciona que el grup d’incívics no només està format per persones del poble de Sant Jaume, sinó d’altres punts de la comarca del Baix Penedès.

Segons ha pogut saber l’empresa de seguretat, es tracta d’un grup de menors d’edat que s’han dedicat a trucar als timbres de les cases del nucli de Sant Jaume a hores intempestives, han trencat vidres de diferents portes de les casetes de Llobets (situades entre els nuclis de Sant Jaume i l’Hostal), han pujat sobre cotxes i els han abonyegat, han posat la música alta fins a la matinada, han arrencat llimones d’un llimoner de la Parròquia llançant-les al carrer i han tirat pedres contra les façanes d’algunes cases, entre d’altres accions.

Segons el cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra del Baix Penedès, Joan Molet, aquests són actes de caràcter lleu i, tot i que l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys manté el contacte amb el cos policial mensualment, l’únic que pot fer és denunciar els fets, com també s’ha aconsellat que ho facin els veïns i veïnes que es vegin afectats. Per això es recomana trucar al telèfon d’emergències 112 en cas de veure o patir actes incívics, però mai encarar-se als infractors, i més tenint en compte que són menors d’edat.

Sant Jaume dels Domenys és un poble de 2.700 habitants que no compta amb policia municipal, atès que la llei no ho permet en pobles petits, i només té el suport dels Mossos d’Esquadra. Per aquest motiu, i davant la contínua actitud incívica d’aquest grup, l’Ajuntament ha optat per l’opció de contractar una empresa de vigilància privada, amb un cost d’aproximadament 400 euros. Uns diners, segons l’alcalde, que són ben invertits si així la població se sent més segura.

Des de la posada en marxa de la patrulla de vigilància aquests darrers dos caps de setmana no s’han detectat actes incívics. Des del consistori encara no s’ha plantejat el temps que serà necessari mantenir la vigilància de seguretat. Mentre no disminueixi la sensació d’inseguretat es mantindrà el servei de la patrulla.

Davant dels fets de les últimes setmanes, l’alcalde explica també que la contractació d’aquesta empresa no és la solució definitiva, sinó que cal responsabilitat i col·laboració per part de tothom per tal de no normalitzar aquesta situació i tornar al benestar que hi havia al municipi abans de l’augment d’aquests fets. L’empresa contractada és Seguridad León, amb seu a Tarragona, que coneix el territori i que ja està fent actuacions en altres municipis.

També et pot interessar

Comentaris